Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ukradené obrazy Emila Filly za 80 milionů nebyly pojištěné!

Autor: Jana Ulrichová, koj - 
18. listopadu 2011
11:40

Čtyři olejomaleby Emila Filly, jednoho z nejžádanějších českých malířů, zmizelo včera ráno ze zámku v Peruci na Lounsku. Zloději je ukradli z jižního křídla, kde měl malíř kdysi svůj ateliér a které nyní sloužilo jako jeho pamětní síň. Vyřezali je přímo z rámů. Hodnotu zmizelých děl odhadla Alica Štefančíková, ředitelka lounské Galerie Benedikta, která pamětní síň spravuje, na 50 až 80 milionů korun. Zároveň přiznala, že obrazy nebyly pojištěné!

V Peruci bylo vystaveno na padesát Fillových děl, včetně grafik, kreseb a také patnáct olejomaleb. Větší část sbírky tvořily krajiny Českého středohoří, které malíř namaloval v době, kdy zde pobýval. Bylo tu však i několik mezi sběrateli velmi ceněných pozdně kubistické olejů. Právě na ty se, podle informací Blesku, zloději zaměřili. Tuto informaci ale zatím policisté nechtějí potvrdit. Neuvedli ani, jakým způsobem byl zámek vykraden.

„Pamětní síň byla otevřena celoročně, v tomto ročním období ale pouze o víkendech. Byla zajištěna alarmem, podrobnosti ale uvést nemohu. Ostatní Fillova díla, která zde zůstala, teď z bezpečnostních důvodů převezeme do lounské galerie,“ uvedla ředitelka Štefančíková. Dodala, že obrazy nebyly pojištěny. „Nikdo by nám tak cenná díla nepojistil,“ zdůvodnila.

Video  Ředitelka galerie Alica Štefančíková hovoří o krádeži obrazů  - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

Podle místních byla Fillova galerie napadena už před dvaceti lety. Tehdy byl zloděj zadržen na místě, obrazy ukrást nestihl. Tentokrát však byli zloději rychlejší než policisté, kteří do Peruci jeli z patnáct kilometrů vzdálených Loun. Tamní služebna totiž není obsazena.

Ředitelka galerie Alica Štefančíková doufá, že se vzácná díla podaří policii najít a vrátit zpět. Zlodějům vzkázala: „Štěstí vám nepřinesou.“

Filla je malíř žádaný a drahý

Kubistický malíř, sochař a grafik Emil Filla (1882–1953) pobýval na Peruci po svém návratu z koncentračního tábora. Jižní křídlo tamního zámku mu věnoval stát jako ateliér. Jeho obrazy, zejména ty z kubistického období, patří nyní mezi sběrateli k nejžádanějším a současně i nejdražším. Zátiší s lahví cherry z roku 1914 bylo loni v aukci vydraženo za 16,25 milionu korun. Šlo o český aukční rekord.

fiamma ( 20. listopadu 2011 14:03 )

Hovorily

fiamma ( 20. listopadu 2011 14:02 )

Prvni zpravy hovorili o ne moc znamem maliri/ne tak pro me/a ted uz je to velice zadany malir.a ze byly jeho malby na Peruci?kdyby se jednalo o tam moooc znameho malire......znamejsi jsou jiste lepe zajisteni proti kradezi.

makmark ( 18. listopadu 2011 17:08 )

že se ti lupiči ty mazanice neobtěžovali nahradit alespoň kopiemi

blackpepper ( 18. listopadu 2011 15:50 )

"Nikdo by nám tak cenná díla nepojistil," co to je za hloupost??? Paní tím zřejmě myslela, že namají finance na placení pojistky, ne? Takové krádeže bývají většinou na zakázku, ane jak psali jinde, že na ty obrazy kupce nenajdou. Už visí někde nad krbem.

blajka ( 18. listopadu 2011 15:42 )

v Chropyni ukradl Filovy obrazy Knižák a chtěla bych je vidět. Nikdo se tomu nedivil

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání