Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Uškrtil ženu před 17 lety, trest 13 let vězení dostal až teď

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Foto Blesk)
Autor: ČTK, mivr - 
13. června 2011
13:46

Před sedmnácti lety muž z Litvínova uškrtil ženu z Ústí nad Labem. Trest soud vyměřil až teď. Vrah dostal třináct let za mřížemi, kde už momentálně pobývá za jinou vraždu.

Za 17 let starou vraždu ženy (55) z Ústí nad Labem v pondělí místní krajský soud uložil muži (50) z Litvínova trest 13 let vězení. Ženu uškrtil punčochou. Muž je již ve vězení za jinou vraždu. Stráví zde dohromady ještě zhruba 25 let.

Trest je podle soudu maximální, který může dostat. Doživotí možné uložit nebylo. Muž veškerou vinu popírá. Rozsudek není pravomocný, muž i státní zástupce si nechali lhůtu pro odvolání.

Ženu muž v červnu 1994 ženu uškrtil v jejím bytě v centru Ústí nad Labem. Obžaloba mu tenkrát ale dávala za vinu jen to, že tam ukradl hudební věž. To se ale podle soudu nepodařilo prokázat. Policii se tehdy nepodařilo pachatele dopadnout. Na podezřelého policisté přišli až loni, když udělali testy DNA z krevních stop uložených v archivu kriminalistického ústavu. Našli shodu, protože muž si odpykával třiadvacetiletý trest za to, že v roce 1999 ručníkem v Litvínově udusil svoji osmasedmdesátiletou babičku a poté si odnesl její důchod 3087 korun. Již v minulosti byl několikrát potrestán.

Během soudního líčení muž odmítal vypovídat, tvrdil pouze, že vraždu nespáchal. Podle soudu ale stopy prokazují, že v bytě byl. Navíc se podařilo prokázat, že zavražděnou znal. Soudce ještě dodal, že je tato vražda navíc velmi podobná vraždě babičky, za kterou je muž ve vězení. Obě ženy byly uškrcené a obě měly zakrytou hlavu tričkem.

Podle znalců je možnost nápravy muže velmi obtížná. Příhoda uvedl, že pokud bude rozsudek uznán pravomocným, muž si má do roku 2022 odpykat tret za vraždu babičky. Poté mu začne běžet dnes uložený trest 13 let.

 



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání