Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Milionový akt od Drtikola ukradli z muzea

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Richard Veselý, šim - 
15. března 2011
17:45

Z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze v neděli ukradli cenný akt Vlna od slavného českého fotografa Františka Drtikola. Neznámý zloděj dílo v neděli vyřízl z rámu v otevřené veřejné místnosti muzea. Policie nyní po pachateli intenzivně pátrá.

Zloděj v muzeu předvedl pořádnou dávku drzosti. Cenné dílo o rozměrech 49 x 39 centimetrů totiž odcizil odpoledne, během návštěvního dne. „Jedná se o pracovní verzi Drtikolovy fotografie z poloviny 20. let 20. století,“ uvedla ředitelka muzea Helena Koenigsmarková. Dodala, že definitivní verze fotografie je naštěstí bezpečně uložena v depozitáři muzea.

Policistům byla krádež oznámena v pondělí odpoledne. Zatím není jasné, jestli byl pachatel na čin sám, nebo byl členem organizované skupiny.

„V současnosti pátráme jak po pachateli, tak po odcizené fotografii. Na místě bylo zajištěno několik stop, které jsme odeslali na expertizu. Prošetřujeme také záznamy z bezpečnostních kamer,“ uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Kvůli historické a umělecké hodnotě podle ní zatím není vyčíslena finanční hodnota díla. Fotografie je pojištěná na částku 1 250 000 korun.

akrapaz ( 15. března 2011 18:10 )

V době dnešní computerové techniky se dají nasekat tisíce fotokopií tohoto nevkusu, tak nechápu, proč z toho dělají takovou vědu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání