Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Utrpení zohyzděné dívky vyhrálo World Press Photo

Autor: ČTK, šim - 
11. února 2011
13:44

FOTOGALERIE: Manžel jí odřezal uši a nos, když se Aisha pokusila utéct, protože už nechtěla déle snášet jeho týrání. V horách ji našli američtí vojáci, kteří jí pomohli. Fotografie Aishina utrpení teď vyhrála soutěž World Press Photo.

Snímek její zohyzděné tváře obletěl svět na titulní straně časopisu Time, který vyšel 1. srpna 2010, a zapůsobil také na porotu nejprestižnější světové fotografické soutěže. Autorka fotky, Jihoafričanka Jodi Bieberová, s ní vyhrála soutěž World Press Photo za rok 2010.

"Je to neuvěřitelně silný snímek. Vysílá do světa ohromně mocný vzkaz o polovině populace, kterou tvoří ženy, z nichž tolik stále žije v bídných podmínkách a jsou vystaveny násilí. Je to tak silné, protože ta žena vypadá tak důstojně, ikonicky," uvedla v prohlášení členka poroty Ruth Eichhornová.

Aishe bylo 16 let, když byla provdána za bojovníka Talibanu. Byla jím i jeho rodinou krutě týrána, o dva roky později se rozhodla utéct. Dívku ale našli a potrestali. Její manžel jí pro výstrahu uřízl uši  nos. Po vykonání trestu Aishu nechal v horách, aby tam zemřela.

Statečné dívce se podařilo v pustině přežít a dostat se až k americkým jednotkám, které v oblasti působily. Aisha se ve Spojených státech podrobila plastické operaci, při níž jí lékaři vymodelovali nový nos.

wojtylak ( 27. února 2011 23:03 )

tohle je ubohá propaganda ze strany U.S.ámy bin kapitalisty

djaba ( 12. února 2011 21:25 )

A to se najde mnoho českých žen , které se tam chtějí vdát .Většina již tam provdaných horko těžko hledá cestu zpět.

jakub-moravec ( 12. února 2011 09:07 )

kteří brečíte že už nebudete moci jezdit k moři do Egypta a vidět tam ty památky, tak se teď podívejte na tu zohavenou dívku a tak dopadnete i vy až opět zavítáte do Egypta již po změně režimu. A až se budete vracet z Egypta s uříznutým nosem a ušima, nechť vás ani nenapadne jít k Američanům aby vám udělali plastiku, protože na Ameriku nadáváte a já to Američanům na vás povím. A co tak české lidi do toho Egypta táhne? Jedna pisatelka napsala že už tam byla 10 krát, a proč tak hodně? Já tam byl jednou a to mi stačí. A k moři můžete jezdit na Krym do Soči jako za komoušů. A Máchové jezero vám nestačí? Když je tam studená voda, tak si ohřejte doma ve vaně

Zobrazit celou diskusi