Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kluci zachránili chodce před smrtí pod vlakem

Martin Jančík (15) a Šimon Musil (18) zachránili před smrtí pod koly vlaku muže, kterého při přecházení kolejiště postihla mrtvice
Martin Jančík (15) a Šimon Musil (18) zachránili před smrtí pod koly vlaku muže, kterého při přecházení kolejiště postihla mrtvice  (Autor: Pavel Ryšlink)
Autor: Pavel Ryšlink, Kšim - 
13. února 2011
18:17

Velkou odvahu prokázali Martin Jančík (15) a Šimon Musil (18) z Bedihoště na Prostějovsku. Riskovali životy, aby zachránili zraněného člověka. Muže (65), kterého postihla mozková příhoda, když kráčel podél trati, vytáhli z kolejiště předtím, než se jím prohnal vlak.

Chlapíka, který se při cestě podél trati náhle skácel a při pádu si rozbil hlavu o pražec, všiml školák Martin. „Snažil jsem se pána z kolejí vytáhnout, ale byl moc těžký,“ popsal svou snahu chlapec. Kolem něj prý projelo několik aut a cyklistů, aniž by kdokoli zastavil a pomohl.

Lhostejný nebyl až student prostějovské střední automobilní školy Šimon. „Jel jsem autem s přítelkyní domů, když jsme si oba všimli, že v kolejišti kdosi leží a nad ním se někdo sklání. Zastavil jsem a utíkal jsem tam,“ vylíčil situaci Musil. „Věděl jsem, že každou chvílí pojede vlak, proto jsme museli jednat rychle,“ podotkl.

Na tomto místě u výhybky před bedihošťským nádražím se odehrál zápas o život Na tomto místě u výhybky před bedihošťským nádražím se odehrál zápas o život | Pavel Ryšlink
Situaci podle něj ztěžovalo, že zraněný měl nohu zaklíněnou pod kolejnicí. „Nakonec se nám ho podařilo vytáhnout a položit kus dál na trávu. V tu chvíli už na přejezdu opodál začala blikat světla a vzápětí tudy prosvištěl vlak,“ popsal drama student.

Chlapci pak přivolali sanitku. Podle lékařů měl zachráněný mozkovou příhodu. Nebýt odvahy a rozhodnosti chlapců, byl by už po smrti. Takto bude podle lékařů zřejmě v pořádku. „Udělali bychom to znovu. To je přece normální,“ shodli se skromně mladí hrdinové.

brok0612 ( 18. února 2011 15:17 )

Jsou to správní hoši----------------- zaslouží si mnoho díku.

miroslav ( 17. února 2011 15:58 )

Jste HOVADO

anka ( 15. února 2011 21:06 )

rodier ( 14. února 2011 13:49 )

zajimalo by mne, jak na to blesk prisel? jen jestli ho tam ty dva holomci nehodili schvalne..aby ho potom mohli za slavy blesku vytahnout .)

qwertina ( 14. února 2011 12:15 )

Zobrazit celou diskusi