Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Žháři z Vítkova Natálce zaplatí 9,5 milionu: Za 307 let!

Fotografie
6háří musí zaplatit 17 milionů  (Autor: internal)
Autor: oj, mivrk - 
20. října 2010
21:41

Žháři z Vítkova, kteří vloni v dubnu těžce popálili malou Natálku, dostali výjimečné tresty. Tři z nich by si měli odsedět 22 let, čtvrtý 20 let. Navíc mají holčičce zaplatit odškodné 9,5 milionu. Blesk.cz zjistil, že Natálka by peníze dostala za 307 let. Že se někdo ze zúčastněných tak vysokého věku dožije, je přinejmenším nepravděpodobné.

V případě, že by odsouzení útočníci pracovali, mohou si ve výkonu trestu teoreticky vydělat od 4,5 do 9 tisíc korun. Horní hranice dosáhnou ale pouze specializovaní pracovníci s vyšším než středním vzděláním, a to se ani jednoho žháře netýká.

„Splácet navíc nebudou jen odškodnění Natálce, ale také náklady soudního řízení, které jsou vysoké samy o sobě,“ říká Mgr.Tomáš Mužík ze serveru e-pravo.cz. A nejen to. Útočníci musí ještě zaplatit náklady na léčení ve výši 7,5 milionu a 72 tisíc rodičům popálené dívky.

Odsouzencům se z jejich odměny sráží pouhých 12 % na splácení odškodného. Vycházíme-li tedy z předpokladu, že ve vězení stráví 22 let a zbytek života budou na svobodě a pracovat (jako bývalí trestanci, si vydělají velmi podprůměrný plat), Natálka se svých peněz dočká za 307 let.

"Vymahatelnost v tomto případě je prakticky nulová. Vězni mohou ve výkonu trestu pracovat, ale zaměstnanost ve věznicích je maximálně 70 %. Z platu tak mohou odvádět maximálně pár tisícovek měsíčně. Z praxe musím říci, že reálně je šance vymoci peníze pro poškozené minimální," dodal Mužík.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání