Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podnikatel se 4 roky vyhýbal vězení: Chytili ho na Guns N'Roses

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, oj - 
29. září 2010
07:51

Policie v pondělí zadržela spoluzakladatele investiční společnosti PPF Milana Vinklera, který se čtyři roky vyhýbal vězení. Vinkler byl odsouzen k trestu vězení v délce 7,5 roku za organizování podvodných obchodů s lihem.

Čtyři roky se ale skrýval, změnil přitom podobu a identitu. Policie ho zadržela ve voze, kterým v pondělí jel s manželkou na pražský koncert Guns N'Roses. Vinkler si má ve vězení odsedět ještě pět let. O případu informovala TV Prima

Změnil identitu i podobu

Prima uvedla, že pátrání po Vinklerovi komplikovalo policii právě to, že muž změnil vzhled a identitu a používal falešné doklady. "I v době, kdy byl zadržen, tak u něho naši detektivové zajistili cizí ID kartu na slovenskou státní příslušnost," řekla Primě mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. Podle Primy žil Vinkler do svého zadržení normálním životem s manželkou, mimo jiné jezdil na dovolenou.

Trest Vinklerovi potvrdil v únoru 2006 v odvolacím řízení pražský vrchní soud. Vinkler si však tehdy rozsudek nevyslechl, protože se zdržoval na neznámém místě, soud o něm tedy rozhodoval jako o uprchlém a na Vinklera byl vydán zatykač. Vinkler podle verdiktu vedl skupinu tří obchodníků, kteří za pomoci dalších tří celníků připravili stát na daních a clu asi o 25 milionů korun.

Státní zastupitelství vinilo Vinklera a další muže z toho, že na přelomu let 1997 a 1998 zorganizovali dovoz 16 kamionů s lihem z italského lihovaru. Na celnici v Rozvadově uvedli, že zboží přes ČR pouze převážejí a že cílem je Polsko. Kamiony tam měly dojet přes hraniční přechod Cínovec. Do Polska ale přes 300.000 litrů lihu nedorazilo a zůstalo na českém trhu bez zaplacení cla a daní. Trojice celníků však na celním prohlášení potvrdila, že zboží na Cínovci opustilo hranice.

egal ( 1. října 2010 10:15 )

byli na páchání tři, což je už organizovanej zločin a základ jejich úniku 25 mil.Kč, za to 7,5 roku? když někdo vlivem qualitní vládní politiky nebude mít na zaplacení čehokoliv, dostane to samé, zlatej protektorát

stastnyjim ( 29. září 2010 16:53 )

Změnil identitu a žil normálně doma s manželkou. To tedy policajty řádně napálil, ani se nedivím, že ho nemohli chytit. No Guns N´Roses měli stejně zpoždění skoro do půlnoci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání