Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Soudce jel na červenou, policisté ho pustili!

Autor: jaj, Krvs - 
23. září 2010
12:26

V Praze na začátku září selhala policejní hlídka! Soudce Obvodního soudu pro Prahu 9 projížděl v ranních hodinách křižovatku na červenou. Policisté ho sice při přestupku chytili, ale po zkontrolování dokladů ho nepochopitelně propustili bez jakéhokoliv postihu. A to soudce odmítl i dechovou zkoušku na alkohol! Chování policistů se bude pravděpodobně ještě řešit a trestu se možná dočká i soudce.

K přestupku došlo, jak informoval deník Právo, v neděli 5. září kolem půl šesté ráno. Řidič projel křižovatku mezi ulicí Svobodova a Rašínovo nábřeží na červenou. Byl ihned zastaven policisty, kteří si vyžádali jeho doklady. Řidič předložil soudcovský průkaz a poté odmítl veškeré testy na přítomnost alkoholu v krvi. Policejní hlídka ho následně pustila, přestože se za normálních okolností na řidiče odmítajícího dechovou zkoušku pohlíží jako na opilého.

Policisté sice mohli řidiči zabavit řidičský průkaz a odstavit mu vozidlo, ale neučinili tak a soudce nechali po sepsání záznamu odjet. „Je to oprávnění, nikoli povinnost,“ řekl ředitel dopravní policie Leoš Tržil. Podle právníka Miroslava Špadrny, který na případ také upozornil, se jedná o nadržování prominentům.

Soudce už mohl být bez řidičáku

Soudci by za odmítnutí dechové zkoušky hrozila ve správním řízení pokuta 25 až 50 tisíc korun. Navíc by přišel na dva roky o řidičák a sedm bodů. Za jízdu na červenou mohl dále dostat pokutu 2500 až 5000 korun a přijít o pět bodů. Kdyby soudce hlídka nenechala odjet a jednala s ním jako s bežným občanem, nasbíral by všech 12 bodů a ihned přišel o řidičský průkaz!

„Postup těchto policistů prověří naše kontrolní orgány, přičemž není vyloučeno, že jim bude udělen odpovídající kázeňský postih,“ řekla Právu mluvčí pražské policie Eva Miklíková. Postup hlídky prý nebyl zcela standardní.

 

Za odmítnutí dechové zkoušky hrozí ve správním řízení pokuta 25 až 50 tisíc korun, zákaz řízení až na dva roky a ztráta sedmi bodů. Za jízdu na červenou může řidič dostat pokutu 2500 až 5000 korun a může přijít o pět bodů. To znamená, že v případě potrestání by soudce nasbíral všech 12 bodů a tím pádem by automaticky přišel o řidičský průkaz.

egal ( 26. září 2010 09:50 )

chce to protektorát, aby se ta loupeživá slovanská banda usměrnila

zirafa ( 23. září 2010 17:17 )

.... a ještě mu zasalutovali.....

siroky11 ( 23. září 2010 16:23 )

a takovýto lump rozhoduje o vině, či nevině druhých. Myslím, že takový bude každý druhý. Jsem zvědavý, jak se to bude dlouho vyšetřovat, než se to vše zahraje do "AUTU" !!! To jsou ale darebáci !!!

gevi ( 23. září 2010 16:13 )

ti dneska tvoří zvláštní všemu nadřazenou (a naprosto bezectnou) kastu.

monsegur ( 23. září 2010 15:39 )

Vrána vráně, jak známo, přece oči nevyklove. Teď, co se vyřádili na ulici, Tržilovým gaunerům teprve naroste hřebínek. S obyčejným občanem by takové ciráty nedělali. Znám ze svého okolí, jak dokážou zabavovat auta. Jenže bez výjimky lidem bez postavení a bez konexí. Doufám, že Džon splní své předsevzetí a alespoň 30% jich propustí. Státní kase to rozhodně prospěje. A občanům taky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání