Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Státní zástupci bojují: Nechceme snížení platů!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, rvs - 
11. února 2010
15:16

Skupina státních zástupců napadla u soudu snížení svých platů o čtyři procenta. V žalobě, kterou za ně podal u soudu pro Prahu 5 jejich právní zástupce Pavel Uhl, se domáhají doplacení mzdy za leden.

"Soudu zároveň navrhují, aby žalobu předložil Ústavnímu soudu. Opatření považují za protiústavní," vysvětluje Uhl. Platy se od ledna snížily o čtyři procenta ústavním činitelům včetně soudců a státních zástupců v důsledku schválení takzvaného protikrizového balíčku.

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová nechtěla žalobu komentovat, aby se vyhnula nařčením, že chce ovlivnit budoucí rozhodnutí soudu. "Ale rozumím důvodům, pro které to udělali," řekla. V prosinci označila pokles platů státních zástupců a soudců za nespravedlivý, když neklesly mzdy ostatních zaměstnanců ve veřejné sféře.

Místopředseda ODS Petr Nečas novinářům řekl, že se žalobě státních zástupců nediví. "Pokud bychom akceptovali princip přiměřenosti, tak by bylo správné redukovat platy státních zástupců a soudců za situace, kdy byly redukovány celému veřejnému sektoru," řekl. Poukázal na to, že původně měl klesnout plat o čtyři procenta všem zaměstnancům ve veřejné správě, po zásahu levice ve sněmovně se to ale nestalo.

Naproti tomu místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka se stížností nesouhlasí. "V situaci, kdy je v České republice téměř 600 000 lidí bez práce, kdy u řady lidí muselo dojít ke snížení platu jen proto, aby si udrželi pracovní místo, se domnívám, že pokles platu o čtyři procenta je něco, s čím by se všichni ústavní činitelé měli radši vyrovnat," řekl.

Čtyřprocentní snížení platů ústavních činitelů v letošním roce souvisí s vládními úspornými opatřeními a odpovídalo zamýšlenému snížení mezd ve státní sféře. Týká se prezidenta, zákonodárců, soudců, členů vlády, Nejvyššího kontrolního úřadu, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, Rady Ústavu pro studium totalitních režimů, Rady Českého telekomunikačního úřadu a státních zástupců, tedy zhruba 4800 lidí. Stát tak má ušetřit 126,7 milionu korun.

dostojevskij ( 12. února 2010 08:38 )

Všichni jsou paceni z našich DANÍ. jsou to ubožáci!!!!!!!!!! Neumí soudit, jen HRABAT!!!!!!!!!!

hulacisko ( 11. února 2010 22:25 )

www.nocr.estranky.cz

hulacisko ( 11. února 2010 22:24 )

vždyť ten stolda musí bejt velký ču--k !

karel128 ( 11. února 2010 21:00 )

Nikomu nenadávej do pitomců ty feťáku, a nauč se číst.A na tu manifestaci radči nechoď, takový voly tam nepotřebujeme.!?!

stolda ( 11. února 2010 20:27 )

Ty pitomče ,že ty jsi komouš.Já bych tady nadával akorát na ty státní zástupce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa