Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

100 profesí: Jak krize zahýbala s platy?

Platy rostou i přes krizi.
Platy rostou i přes krizi.  (Autor: scom)
Autor: Radka Růžičková, Tomáš Belica - 
26. ledna 2010
05:00

Krach firem, zmrazování platů a propuštění. V době krize je většina lidí ráda, že nepřijde o práci, natož aby šéfa žádali o zvýšení platu. Přesto platy rostou.

Průzkum Merces exkluzivně pro Blesk zjistil, v kterých profesích se za rok platy zvedly a naopak, kdo pobral o pár stovek nebo dokonce tisícovek méně. Podle analytiků si na větší růst platů musíme ještě počkat.

Průzkum reálných platů u více než 95 tisíc lidí ve 470 profesích ukázal, jak krize prověřila jednotlivá povolání. Kdo by řekl, že zrovna ředitel pobočky v bance bude na platu tratit nejvíc? A že podobně špatně na tom budou i dosud dobře placení počítačoví specialisté. „Nejhůř dopadly některé pozice v oboru bankovnictví, personalistiky, cestovního ruchu a stavebnictví,“ potvrzuje Miroslav Dravecký ze společnosti Profesia, která provozuje portál Merces.cz. Platy naopak nejvíc vzrostly provozním nebo produktovým manažerům, ale vysoko se vyšplhal třeba i takový klempíř.

Kompletní seznam všech 100 profesí najdete ZDE >>

A kdy se všichni mohou těšit na to, že přinesou domů větší výplatu? „Myslím, že letos reálné mzdy vůbec neporostou, spíš budou klesat, a to asi o 0,5 %. Růst by měly začít až v roce 2012, kdy poroste ekonomika a firmy začnou opět nabírat zaměstnance,“ soudí Petr Dufek z ČSOB.

Optimistou není ani Miroslav Křížek z Institutu rozvoje podnikání VŠE v Praze. „Firmy se letos soustředí spíš na zvyšování produktivity práce než na přijímání nových pracovníků a totéž platí o mzdách. Jinými slovy, pokud si bude chtít zaměstnanec vydělat víc, bude muset pracovat lépe a déle,“ tvrdí Křížek. Podle něj výjimku budou tvořit jen některé specifické obory a profese. Dobrou zprávou však je, že se na uzdě budou držet i ceny.

oldzin ( 26. ledna 2010 21:13 )

je to tak, chceš u nás dělat 20% dolu jinak zdar

bondzlomu ( 26. ledna 2010 15:38 )

To bych chtěl vidět ty zdroje. Zkuste taky občas zajet mimo Prahu a ptejte se na platy v regionech. To by celá vaše tabulka šla do háje.

Zobrazit celou diskusi