Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Soudci: My šetřit nebudeme! Stát jim dorovná platy

Snižování platů soudců o 4 procent u je už minulostí
Snižování platů soudců o 4 procent u je už minulostí  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
10. září 2010
09:52

Ve státní kase se téměř prohánějí myši. Všude se musí šetřit. Platy se mají plošně snižovat státním zaměstnancům. Soudců se to však netýká. Snížení platů o 4 procenta, které pro ně platí od ledna, se jim nelíbí. Ústavní soud to tedy nyní zrušil. Prý je to protiústavní.

Zpět na původní výši platu se soudci dostanou už od října. Nález ÚS o protiústavnosti vejde v platnost 30. září. ÚS navázal na své starší nálezy, podle nichž musí být soudcovský příjem stabilní a nesnížitelnou veličinou. Vláda přitom plánovala další snížení platů soudců. ÚS rozhodl jednomyslně, žádný soudce neměl odlišné stanovisko.

Ústavní soudci v nálezu kritizují opakované snahy zasahovat do soudcovských platů. "Taková nivelizace pak ve svých důsledcích vede zákonitě i k sestupu soudcovského stavu uvnitř středostavovské společenské vrstvy, jeho příjmové degradaci ve vztahu k ostatním právnickým povoláním a k umenšování jeho potřebné společenské prestiže," stojí v nálezu.

ÚS už ve starších nálezech naznačil, že snížení soudcovských příjmů bude tolerovat jen za zcela výjimečných okolností. Za nepřípustné soud už v minulosti označil především takové snížení platů, které se dotkne jen justice, a nikoliv dalších skupin "služebníků státu", například státní správy. Dnes projednávané ustanovení zákona se přitom vyjma soudců obecných soudů týkalo jen poslanců a představitelů státní moci. ÚS předem zdůraznil, že na ústavní soudce novela nedopadala, dnes tedy nerozhodovali o svých příjmech.

Brněnský soudce požaduje 2500 Kč zpět!

Podnět k přezkoumání čtyřprocentního snížení platů dal ústavním soudcům Městský soud v Brně. Jeden z jeho soudců se žalobou domáhá 2596 korun, což je suma, o kterou údajně přišel za letošní leden. Městský soud řízení o žalobě přerušil a věc předložil Ústavnímu soudu. Podle městského soudu je snížení platů útokem na soudcovskou nezávislost.

Ústavní soud zastává názor, že nedotknutelnost platů soudců je součástí kompenzací za řadu omezení v soukromém a profesním životě. Soudci se nesmějí odborově organizovat, stávkovat ani kolektivně vyjednávat. Kvůli zachování nezávislosti jsou omezeni ve výdělečné činnosti. Nesmějí podnikat, mít vedlejší pracovní poměr, poskytovat právní služby, působit v představenstvech a dozorčích radách. Výjimkou jsou příjmy ze správy vlastního majetku, vědecké, pedagogické a umělecké činnosti.

"Platové poměry soudců v širokém smyslu mají být stabilní nesnižovatelnou veličinou, nikoli pohyblivým faktorem, s nímž kalkuluje to či ono vládní uskupení například proto, že se mu zdají platy soudců příliš vysoké ve srovnání s platy státních zaměstnanců nebo ve srovnání s jinou profesní skupinou," zopakoval ÚS v nálezu.

kebulak ( 21. září 2010 18:02 )

to hana5: hahaha kde ste prosim vas cetla ze maji nastupni plat padesat tisic??? ste spadla z mesice nebo co??? to je presne ono - media vam reknou je treba kritizovat tyhle a tyhle lidi - daji vam smyslene udaje a vy tomu verite... takhle vubec nema cenu s nekym diskutovat...

hana5 ( 18. září 2010 19:43 )

takže po hodně dlouhé době, jo? nástupní plat je 50 000, podtrhují nástupní, na to se většina lidí nikdy nedostane zadruhé: takže oni makaj, jo? a co se stane, když je odpoledne unavenej a něco zvoře, míním tím např. neudělá čárku ve svém podpisu? musí se přepsat jeden papír? když je unavený lékař a udělá chybu, zabije člověka. ale lékaři přece klid pro práci nepotřebují, oni si můžou klidně lámat hlavu nad tím, jak splatí úvěr, který by si soudce nikdy brát nemusel. ale budiž, na některé nesmyslnosti jsem si už zvykla, ale aby se všem sahalo na platy (tedy i těm lékařům nebo třeba učitelů, pro vaši představu: lékařka s 2 atestacemi po 20 letech praxe bude po novém brát 20 000 hrubého) a soudci se prostě nemohli trochu uskromnit, to je síla. já jsem Ústavní soud hájila, když zrušil volby, což většinu mých příbuzných velmi rozčílilo, ale já si myslela, že ti lidé dělají to, na co přísahali, tedy že budou dbát o pořádek a právo v tomto státě. bohužel, mýlila jsem se.

radan65 ( 12. září 2010 17:02 )

taky kousek pravdy ale necely jinak predpokladam nejsme ve sporu

annael ( 12. září 2010 16:30 )

Ty idealisto. Komunisty nikdo nevykopal. Těm se ta změna a jejich přeskupení do polistopadové vlády hodilo. Kdyby skutečně chtěli udržet předlistopadový stav věcí, tak by se dokázali držet zuby nehty a nic by to nezměnilo. Ani cinkání klíčema, ani něco razantnějšího.

radan65 ( 12. září 2010 11:45 )

prave ze ano pokud se podarilo vykopat komary , neni duvod nevykopat sizunky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa