Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dvojnásobný vrah Heidinger skončí v Bohnicích

Dvojnásobný vrah Jan Heidinger se soudního jednání neúčastní. Prý mu to neumožňuje zdravotní stav.
Dvojnásobný vrah Jan Heidinger se soudního jednání neúčastní. Prý mu to neumožňuje zdravotní stav.  (Autor: Blesk - Vlaďka Hradská)
Autor: Vlaďka Hradská, oj - 
4. srpna 2010
16:36

Jan Heidinger (28), který 11. února zabil svoji matku a otčíma Jana Malhockého, skončí v Bohnicích. Poslal ho tam krajský soud poté, co případ brutální vraždy projednal. Původně Heidingerovi hrozil i výjimečný trest. Státní zástupce však jeho stíhání kvůli paranoidní schizofrenii, kterou trpí, zastavil. Státní zástupce podal proti rozhodnutí soudu stížnost k Vrchnímu soudu.

Žádal totiž pro Heidingera, kterého pokládá za velmi nebezpečného pro společnost, zabezpečovací detenci. V tomto zařízení, kde panuje vězeňský řád, jsou klienti pod speciálním dohledem lékařů. Soud se ale nakonec rozhodl pro méně přísnou formu léčby v psychiatrické léčebně v Bohnicích.

„Detence je určená pro jiné pachatele, daleko méně přizpůsobivé, u nichž selhala léčba,“ zdůvodnil rozhodnutí soudu předseda senátu Aleš Kolář.

Ve prospěch Heidingera vypovídala ošetřující lékařka i znalkyně z oboru psychiatrie a psychologie. Podle nich u něj nemoc propukla už před několika lety a neustále se stupňovala stejně jako agrese. Popsaly ho jako vysoce inteligentního člověka, který se umí ovládat a nasimulovat, že je zdravý. Zná tři světové jazyky a spolupracuje s lékaři. Právě odborná pomoc pod dohledem kapacit v bohnické léčebně může u něj vést k úspěšné léčbě. Zdravotní stav Heidingera by mělo každé dva roky posuzovat konzilium lékařů. Uznají-li, že je schopen ambulantní léčby, může být třeba za pár let propuštěn.

Paranoidní schizofrenie

 

Paranoidní porucha osobnosti. Je to častá forma psychotického schizofrenního onemocnění, při které člověka provázejí bludy. Myslí si například, že je pronásledován nebo že má smrtelnou nemoc. Projevuje se i sluchovými halucinacemi. Může se objevit i agresivita proti domnělým nepřátelům.

Barce736 ( 15. srpna 2010 17:51 )

Nechápu proč byl Kájínek odsouzený na doživotí,když stejné zrůdy mohou běhat na svobodě.Osobně si myslím,že každý vrah svým způsobem není normální,kdyby tomu tak nebylo ,tak by bylo vraždit normální ne?

anncz ( 5. srpna 2010 15:32 )

tak simuloval, že je zdravý? To mohl taky dobře simulovat, že je nemocný!!

zirafa ( 3. srpna 2010 21:15 )

jenže se čeká na soud, teprve ten rozhodne, jestli půjde na psychinu, odkud může samozřejmě utéct, neboť tam je dostatečně nehlídají, nebo do detenčního ústavu..... ale v každým případě bude běhat za pár let na svobodě!!

gevi ( 3. srpna 2010 20:47 )

Příklad není domyšlený. Čtyřicetistupňové horečky skoro vždycky bez následků odezní a člověk při nich nevraždí nevinné lidi. Člověk a tak těžkou psychickou chrobou může selhat kdykoli v průběhu celého života, nevzít si například medikamenty, kombinovat je třeba s alkoholem a je zle. On svou nemoc sice většinu času zvládá, ale nástup ataku často nepozorují ani blízcí. Natož pak lidé, kteří o něm nic nevědí. Ano psychicky nemocný má právo na kvalitní léčbu, ale je ta stoprocentní zárukou, že kvůli své nemoci (a u psychických chorob jsou velmi problematické prognózy a odhady chování) nikoho nezavraždí?

gevi ( 3. srpna 2010 20:35 )

izolován od společnosti, není jasné" se píše v článku. To by teda mělo být zcela a nepochybně jasné! Trpíš chorobou při níž vraždíš? Je to smutné, ale mezi lidi se už volný nedostaneš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání