Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Děti z igelitky: Vlastní mámy je nechtěly!

Autor: rvs - 
22. května 2010
05:00

Nedávný nález čerstvě narozeného chlapečka z Tábora v igelitové tašce šokoval českou veřejnost. Jak tohle může dítěti udělat vlastní matka?, ptali se čtenáři Blesk.cz. Bohužel není tento případ ani zdaleka jediný, který se v posledních měsících stal.

Opakovaně se objevují matky, které se po porodu rozhodnou řešit svou zpravidla dost komplikovanou životní situaci odložením svého maličkého dítěte venku, bez pomoci a vydaného napospas – a to i přes to, že v mnoha městech Česka fungují babyboxy, kde je možné nechtěné dítě anonymně odložit. Pokud se venku odložené dítě zachrání, je to jen díky náhodě, kdy ho nálezce objeví dřív, než by podlehlo podchlazení a dehydrataci.

Jaroslava našla uklízečka ve sklepě hořovické nemocnice. Jaroslava našla uklízečka ve sklepě hořovické nemocnice. | David Malík

Jaroslav Úterek, kluk ze sklepa

V nemocnici v Hořovicích našla 27. dubna před pátou hodinou ráno uklízečka ve sklepě novorozeného chlapečka, zabaleného v dekách a batohu. Chlapec vážil 2,88 kilo, měřil 47 centimetrů a podle vyjádření zdravotníků byl v pořádku. Od zaměstnanců nemocnice dostal jméno Jaroslav Úterek podle jména, které připadá na 27. dubna a dne v týdnu, kdy byl nalezen.

Nalezená Terezka: Může mít trvalé následky! Nalezená Terezka: Může mít trvalé následky! | Reprofoto - TV Prima

Terezku našla úklidová firma

Pracovnice úklidové firmy Jitka J., která dopoledne 8. října 2009 pracovala v parku na Karlově náměstí, objevila při úklidu novorozenou holčičku. "Našla jsem tam tašku se špinavými hadry, naložila jsem jí, vezla ke kontejneru a najednou jsem slyšela nějaké zvuky. Koukla jsem se dovnitř a bylo tam dítě," řekla paní Jitka pro Blesk.cz. "Byla jsem úplně v šoku! Pořád jí ještě vidím před očima, jak tam leží v těch špinavých a zakrvácených hadrech. Jsem hlavně šťastná, že ta holčička žije a mám tak trochu pocit, jako bych jí porodila sama," dodala zachránkyně nedlouho po nálezu. Po prvotních komplikacích způsobených podchlazením se Terezka díky péči zdravotníků zotavila.

Hrůzný nález v Litoměřicích

Novorozená holčička z Litoměřic bohužel neměla tolik štěstí, jako měl Jaroslav Úterek a Terezka. Její nahé mrtvé tělíčko ještě s pupeční šňůrou našli kolemjdoucí 20. března 2010 odpoledne pohozené u kontejnerů. Teprve dvacetiletou matku, která žila s přítelem jen dva vchody od místa děsivého nálezu, obvinila policie z vraždy. Nařízená pitva prokázala, že dítě bylo po narození životaschopné.

www.stridavka.cz ( 22. května 2010 19:54 )

Umíš číst? Píše tady snad někdo, že řešením tohoto je střídavka?

honza1965 ( 22. května 2010 18:26 )

Bude lepší, když na něj nebudeš vůbec reagovat, nebo tady tou střídavkou zamoří celou diskuzi.

alenam ( 22. května 2010 18:22 )

A kolik se takovejch případů stává do roka? Jeden, nebo snad dokonce dva? Tady se řeší něco, co se stává bohužel mnohem častěji a co je podstatně závažnější. Takže nechápu, proč se sem s tou střídavkou vnucuješ.

www.stridavka.cz ( 22. května 2010 16:45 )

Může to tak být, ale ne vždy, viz ten citovaný příklad. Ono se v těchto případech často zapomíná, že každé dítě má DVA rodiče, každý z rodičů má za něj mít stejnou zodpovědnost, a když se takto ošklivě zachová matka, otec o tom třeba ani neví. Třeba proto, že mu matka ani nesdělila, že je otcem, a po splnění účelu oplodnění ho odkopla. I takové případy jsou.

sluppi ( 22. května 2010 13:18 )

přesněji řečeno - české děti z igelitky. Pořád lepší řešení je, dítě nechat v porodnici a utéct.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání