Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

DS ve vyjádření pro soud útočí na vládu i Romy

Sraz pravicových extremistů provázela mimořádná bezpečnostní opatření.
Sraz pravicových extremistů provázela mimořádná bezpečnostní opatření.  (Autor: Jiří Černohorský)
Autor: ČTK - 
30. ledna 2009
16:15

Neonacistická Dělnická strana (DS) ve vyjádření určeném Nejvyššímu správnímu soudu kritizuje vládu a útočí na litvínovské Romy. Zároveň popírá spojitost s neonacistickými skupinami.

Podobná tvrzení jsou prý provokací agentů nebo "sekretariátů vládních stran". Soud si vyjádření vyžádal kvůli rozhodnutí o návrhu na rozpuštění Dělnické strany, který podala vláda. Vyjádření novinářům poskytla mluvčí soudu Sylva Dostálová.

NSS vládní návrh veřejně projedná 18. února. Ministerstvo vnitra prosazuje rozpuštění DS především kvůli projopojení s neonacisty. Navíc prý vystupuje proti demokratickému zřízení.

Na Romy strana útočí při obhajobě své účasti na loňské akci v Litvínově, která se změnila v bitvu mezi neonacisty a policií. Lidé v Litvínově si podle DS stěžují na "neúnosnou situaci, kterou vytvářejí cikáni, kteří část města zcela zdemolovali, terorizují pokojné obyvatele a zásadně nedodržují nejen zákony, ale ani minimální normy slušného chování." Potyčky v Litvínově prý vyvolali Romové na pokyn bývalé ministryně Džamily Stehlíkové (SZ).

O návrhu rozhodne zvláštní sedmičlenný senát soudu. Bývá zvykem, že verdikt padne v den jednání. Soud se nechce k argumentům vlády ani strany zatím vyjadřovat. "Soudci ze zákona nemohou budoucí rozhodnutí nějakým způsobem předjímat," uvedla Dostálová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání