Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zaživa upálil muže v kontejneru a dostal doživotí!

Marian Rafael
Marian Rafael  (Autor: Zbyněk Pecák)
Autor: red - 
21. listopadu 2008
15:18

Krajský soud v Praze odsoudil v pátek k doživotnímu trestu odnětí svobody nebezpečného, mentálně retardovaného devianta Mariana Rafaela (41) za vraždu Viléma Truhláře (+53).

Rozsudek zatím nenabyl právní moci. Rafaelův obhájce se ne místě proti rozsudku odvolal. Obžaloba se práva na odvolání vzdala. Doživotní trest byl Mariánu Rafaelovi udělen i na základě odborných psychiatrických posudků, že se jedná o vysoce nebezpečného a nenapravitelného devianta.

Duševně narušený Marian Rafael pobývá již několik let střídavě v psychiatrické léčebně a ve vězení. Koncem roku 1997 byl totiž odsouzen za znásilnění. Nyní se za vězeňské mříže opět vrátí.

Marian Rafael dlouhodobě podstupuje medikamentózní léčbu. Tudíž se něj až do osudného dne nevztahovalo označení 'nebezpečný'. Proto mohl 8. února 2008 v rámci vycházek opustit léčebnu. Ten den se však již do ústavu nevrátil.

V pátek 8. února 2008 byl z kosmonoské léčebny definitivně propuštěn také třiapadesátiletý Vilém Truhlář (+53). Domů však nikdy nedorazil. Rafael Marian ho omráčil, hodil do plastového kontejneru na odpadky, který zavřel a zapálil. Truhlář mezi odpadky uhořel. Podle svědků byl v době, kdy kontejner již hořel, stále naživu. Byly totiž slyšet jeho rány.

Pravděpodobným motivem této brutální vraždy byly peníze. Policie Rafaela zadržela do 24 hodin po zločinu. U Rafaela při tom zajistila stříbrný řetízek, hodinky a 23 000 Kč v hotovosti. Všechny předměty patřili zavražděnému Truhlářovi.

Při pátečním stání obžalovaný reagoval zmateně a odpovídal mimo smysl. "Tu bundu jsem koupil od Kopeckého, kalhoty v Boleslavi," zněla Rafaelova reakce na vynesený doživotní rozsudek.

"Já jsem to neudělal, tak za co doživotí," vzpamatoval se následně odsouzený.

Ani vězení, ani léčebna. Kam s nimi?
Tento případ znovu otevírá otázku existence tzv. detenčních ústavů. Jedná se o zařízení, kam by se umísťovali pro společnost obzvláště nebezpeční a nenapravitelní jedinci s mentálním postižením, kteří spáchali nějaký zločin.

Návrh zřízení detenčních ústavů zatím v České republice neměl úspěch.

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání