První oceněnou je kpt. Mgr. Eva BUCZYKOVÁ, vrchní komisařka odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Umístění na třetím místě celorepublikového hodnocení v kategorii „Policista roku 2013“, si vydobyla za dlouhodobé dosahování výborných výsledků ve vyšetřování nejzávažnější daňové trestné činnosti realizované v mezinárodních řetězcích firem, a to bez ohledu na svůj volný čas. Své dovednosti a znalosti z oblasti trestního, daňového a občanského práva přenáší do policie, radou či aktivní pomocí pomáhá dalším kolegům.

K policii nastoupila Mgr. Eva Buczyková v roce 2001. Přijala místo vyšetřovatelky a už tehdy se zajímala o hospodářskou kriminalitu, a této problematice se věnuje doposud. Jak sama uvedla práce je u ní na prvním místě, což oceňují i její kolegové, kterým radou či aktivní pomocí napomáhá při složitých realizacích. Její zájem o práci a odbornost se prokazuje ve výborné znalosti nejen v oblasti práva trestního, ale také daňového, občanského, které aplikuje v rámci trestního řízení. Ze strany dozorujících státních zástupců je v záznamech o provedených prověrkách trestního řízení pravidelně chválena s tím, že trestní řízení je vedeno iniciativně, rychle a kvalitně.

Dalším oceněným je pprap. Daniel KANIOK, vrchní asistent obvodního oddělení policie ve Frýdku-Místku. Ten je dalším z řady kolegů, na které můžeme být právem pyšni. Daniel Kaniok neváhal a s nasazením vlastního života zachránil tonoucí jedenáctiletou dívenku. Za tento skutek se umístil na druhém oceňovaném místě v kategorii „Čin roku 2013“.

Dne 12. června 2013 bylo přijato na tísňovou linku oznámení, že pod splavem řeky Ostravice v obci Sviadnov se nachází dítě a volá o pomoc. Vzhledem k uplynulým dešťům byl v řece Ostravici podstatně zvýšený průtok vody. 11letá dívka přecházela jez, při čemž ji proud strhl až pod splav, kde se zachytila o kámen. Po příjezdu na místo policisté zjistili, že se dívka nachází uprostřed řeky pod splavem a je v bezprostředním ohrožení života. Policista Daniel Kaniok předal svému kolegovi opasek se služební zbraní, bez váhání skočil do rozbouřené řeky a po chvíli již dívenku držel za ruku. Ta byla v té chvíli silně podchlazená a očividně v těžkém šoku, neschopna pohybu. Policista dívku na místě svým tělem zajistil, aby ji dále nestrhnul proud. Za pomoci příslušníků Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ji pak vyprostil na břeh.

Připomeňme si, že Daniel Kaniok nastoupil k policii v roce 1999. Z pohledu nejen jeho kolegů, ale také nadřízených, je Daniel ochotný a iniciativní policista a dobrý kamarád, kterého si velice váží.

por. Mgr. Vlastimil Starzyk KŘP Moravskoslezského kraje FOTO: PČR