V červnu si strážník v rámci běžného výkonu služby všiml v Křižíkově ulici muže na lavičce, kterému se udělalo špatně, a zřejmě prodělal epileptický záchvat. Strážník muži poskytl první pomoc. Opět se jednalo o Pavla Janouše.

V říjnu společně se svými kolegy pak zabránil muži v sebevraždě. Ten se několikrát pokusil skočit pod tramvaj, protože prý neměl důvod žít a neviděl v něm pro sebe žádný smysl. Strážník Janouš mu s kolegy v jeho pokusech opakovaně zabránil.

A hned dvakrát se v březnu letošního roku během pár dní podařila tomuto strážníkovi záchrana dvou dalších lidských životů. Ve středu 12. března obdržel ředitel městské policie e-mail, ve kterém občan děkoval strážníkovi, který v době svého osobního volna poskytl profesionální první pomoc ženě, která zkolabovala ve vagónu metra. Ženě, kterou cestující vynesli z vlakové soupravy ve stanici metra Opatov, poskytl nepřímou srdeční masáž. Na dotaz občana, kde se tomu naučil, skromně odpověděl: „Jsem strážníkem a pracuji u pražské městské policie.“

Poslední případ záchrany se odehrál v úterý kolem desáté hodiny ráno. Strážník Janouš prováděl běžnou hlídkovou činnost v okrsku Vrchlického sady. Před budovou Hlavního nádraží si na lavičce povšiml ležícího muže, který vypadal, že nedýchá. Ihned k němu přistoupil a zkoušel na něj mluvit. Protože muž na verbální projevy nereagoval, zkusil mu nahmatat tep. Ten nebyl rukou hmatatelný. Proto u muže okamžitě zahájil nepřímou srdeční masáž. Zároveň si prostřednictvím radiostanice přivolal na pomoc autohlídku městské policie. V masáži srdce pokračoval do doby, než muž začal dýchat sám. O deset minut později si převzala muže záchranná služba a převezla ho do jedné z pražských nemocnic.

Ředitel městské policie Ing. Šuster v květnu loňského roku ocenil strážníka Pavla Janouše medailí za záchranu lidského života. „Jsem na to hrdý, že v řadách pražské městské policie pracují lidé, jako je kolega Janouš. Svojí profesionální prací a přístupem je velkým vzorem dalším strážníkům. Za letošní profesionální zákroky bude opět oceněn medailí spojenou s finanční odměnou“, dodal ředitel Šuster.

Irena Seifertová vedoucí Kanceláře ředitele a Tiskové skupiny Městská policie hlavního města Prahy VIDEO: MP Praha