Celých deset let se skrýval před spravedlností 34letý muž z Hodonínska. V roce 2004 ho tamní soud odsoudil k trestu odnětí svobody za trestné činy podvod, padělání a pozměňování veřejné listiny a zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Od té doby byl muž nezvěstný a před policií se ukrýval. Na muže byl vydán jak evropský, tak i mezinárodní zatýkací rozkaz.

Kriminalisté ze Služby kriminální policie a vyšetřování v Hodoníně se případu velice intenzívně věnovali a následně získali indicie, na základě kterých zjistili jeho pohyb ve Venezuele. Po intenzívní komunikaci s venezuelskou policií se tato skutečnost potvrdila a prostřednictvím diplomatických úřadů se podařilo muže vypátrat, zadržet a dosáhnout i jeho vydání do České republiky.

Mezinárodně hledaného muže dopravila v minulých dnech zpět do České republiky eskorta policistů z Odboru mezinárodní policejní spolupráce současně s jednotkou doprovodů letadel. A to i přes komplikovanou politickou situaci, která ve Venezuele aktuálně je. Vzhledem k tomu, že policisté z Odboru mezinárodní policejní spolupráce nebyli v souvislosti s vypátranými osobami ve Venezuele poprvé, posílili se vztahy na obou stranách.

V posledních letech jsou policisté stále úspěšnější v souvislosti s vypátráním osob v zahraničí. Tento fakt dokládají i statistiky – počet vypátraných se ročně blíží ke třem stům, mimo Evropu se tento počet pohybuje kolem dvou desítek.

mjr. Bc. Vlasta Suchánková tisková mluvčí Policejní prezidium FOTO: PČR