Muž se však odmítal se strážníky bavit, přičemž svůj postoj projevoval vulgarismy a urážením strážníků, kterým vyhrožoval právníky a finančními postihy za údajně obtěžování. Přes opakované výzvy z místa neustále odcházel, přestože byl upozorněn, že neprokáže-li totožnost, může být k jejímu zjištění předveden. Strážníky označil za „tupce, kteří nedokončili základní vzdělání, a kterým se jejich chování nevyplatí“. Nakonec přece jen vytáhl občanský průkaz a hodil ho po strážnících s tím, „ať si s ním dělají, co chtějí“. Při opakovaném pokusu o odchod z místa byli strážníci nuceni muži v odchodu zabránit za použití donucovacích prostředků. Ani po nasazení pout muž nepřestával strážníkům nadávat a vyhrožovat, že je „svlékne z uniforem a že se budou ještě divit“.

Protože se i s pouty na rukou pokoušel z místa odejít, posadili jej strážníci do služebního vozidla. Vzápětí si muž začal stěžovat, že mu strážníci způsobili zranění kolene a dožadoval se lékařského ošetření. Strážníci přivolali sanitku a muž byl převezen do nemocnice. Zde po řádném vyšetření lékař konstatoval, že dotyčný žádné zranění kolene neutrpěl. Ten si vzápětí začal stěžovat na bolest v kotníku. Ani na kotníku však nebylo zjištěno žádné zranění. Muž byl po ošetření informován, že přestupek, z jehož spáchání je podezřelý, bude oznámen správnímu orgánu. Za porušení nařízení města mu ve správním řízení hrozí pokuta až do výše 30 000 Kč.

Sdílnější nebyl ani 29letý muž (svědkem označený jako další prodejce), který po celou dobu zákroku seděl v autě. Také on odmítal vysvětlit, co v domě dělali, a odkazoval se na právníky. Stejné to bylo s třetím prodejcem (23 let), který v průběhu zákroku vyšel z domu. I tito muži byli oznámeni správnímu orgánu.

Bc. Vladimíra Zychová tisková mluvčí MP Ostrava