Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komentář: Zvolí si Švýcaři komunismus? Poučit by se mohli v Česku

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
5. června 2016
11:34

Švýcaři v referendu rozhodují o zdánlivě velkorysém plánu: každý občan dostane od státu měsíčně zhruba 61 000 korun za to, že se vzdá nároků na důchod, podporu v nezaměstnanosti i další sociální dávky. Průzkumy zatím naznačují, že to Švýcaři odmítnou, protože idea tzv. základního příjmu je příliš drahá i na tak bohatou zemi.  

Z pohledu Čechů se samozřejmě rozhodnutí Švýcarů může zdát překvapivé: 61 000 korun měsíčně za nic by si od státu mnozí rádi vzali i bez referenda, je to totiž skoro trojnásobek toho, co většina z nás vydělá.

A je to dokonce i víc, než kolik od státu měsíčně dostává početná skupina Čechů, kteří už ideu základního příjmu od státu za nic praktikují dávno: ani ti, co z principu nepracují a jen kumulují všechny podpory i dávky, si nikdy nesáhnou na švýcarskou částku. Možná i proto, že na rozdíl od Švýcarska nejsme zemí bank, ale montoven.

Idea základního příjmu, jež existuje už zhruba století a vyznávají ji ekonomové zprava i zleva, trochu připomíná komunismus, který my Češi taky dobře známe: stát předstírá, že vás platí, zatímco vy předstíráte, že pracujete. Výsledkem bývá Škoda Favorit a džíny z Prostějova. I 61 000 korun za nic je totiž méně než průměrná švýcarská mzda.

I tak je to ale příliš drahý experiment. Základní příjem pro všechny by podle některých výpočtů Švýcary stál 136 miliard euro navíc, na které na rozdíl od komunismu musí někdo vydělat. Švýcaři by si tak případně odhlasovali i neúměrné zvýšení daní.

Nejde ale jen o peníze. Pravicoví ekonomové základní příjem milují, protože eliminuje všechny možné státní úřady vyplácející sociální dávky; ti levicoví v něm zase vidí ráj skandinávského typu pro všechny. Hlavní otázka ovšem je, co základní příjem udělá s motivací lidí pracovat?

Jak totiž ukazuje český příklad, motivují vysoké sociální dávky mnohé lidi nejvíc k tomu, že rychle zapomenou, co je práce. Experimenty se základním příjmem probíhají už delší dobu nejen v Holandsku, na závěry je ale ještě brzy. Idea základního příjmu pro všechny navíc ruší princip tradičního sociálního státu: tedy že ti bohatší podporují svými daněmi ty chudší, kteří se ale i tak snaží.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

russoo ( 5. června 2016 12:34 )

To je snůška plků pan Holec je asi majitelem zastydlé puberty... srovnávat dnes Favorita, který se začal vyrábět před necelými třiceti lety je slušná dávka demagogie to ho může srovnat s vozy, které se vyráběli v poválečné době a tam naopak bude mít Favorit navrch. Předrevoluční době je pravda, že elektronika byla drahá avšak např. lednice, pračka, telka vydržely v chodu i těch zmiňovaných 30 let, loni jsem z dílny vyhazovat telku (z prašného prostředí) starou 28 let a stále fungovala bez jediné opravy, dnešní TV? Za 5 let musíte uvažovat o koupi nové, když máte štěstí a po záruce vám neklekne...

Zobrazit celou diskusi