Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Horní Vilímeč: Lidé se bojí chodit na vlak, útočí na ně psi!

Autor: Jiří Čada - 
8. června 2009
05:00

Železniční stanice Horní Vilímeč na Pelhřimovsku je jednou z nejpodivnějších v Česku. Vlaky tu sice zastavují, ale cestující tu nevystupují ani nenastupují. Příčinou je strach!

Lidé se na nádraží bojí chodit! Už dva roky tam totiž žije žena se smečkou více než dvaceti psů. A ti ohrožují celé okolí.

„Do města raději všichni jezdíme auty, není dne, aby se tu ta smečka nepotloukala. Psi často zabíhají až dolů do vsi. Všichni se jich bojí,“ řekl Blesku muž, který bydlí jen pár set metrů od nádraží. Nikdo z místních lidí obyvatelku chátrající železniční stanice nezná.

„Teď je v nemocnici, je prý těžce nemocná. Zrovna včera její přítel, který sem občas zajíždí, opravil drátem plot a psy zavřel na dvůr. Teď je klid, ale jak dlouho?“ ptá se muž.

Zastávce se nyní obloukem vyhýbají i cyklisté, na které na tamní cyklostezce agresivní smečka rovněž útočí. Ještě před časem bylo ve smečce i několik vlčáků. „Plenili nám revír, strhávali zvěř, potloukali se v lesích,“ řekl Blesku nimrod Petr Jelínek (25). Choutkám těchto psích zabijáků myslivci nakonec ve své honitbě udělali přítrž po svém a podle mysliveckého práva.

„Už jsme se celou situaci pokoušeli řešit, ale bezvýsledně. Zdravotní stav těch zvířat je podle veterináře dobrý, takže o týrání rozhodně nejde,“ stěžuje si starostka nedalekých Počátek Marie Hrnčířová. Horní Vilímeč totiž pod počáteckou radnici spadá. „A na odchyt toulající se smečky nemáme peníze. To by přišlo na více než 50 tisíc korun,“ dodává starostka.

Obyvatelé Horní Vilímče se tak stále bojí. Zejména toho, že psi jednou někoho potrhají opravdu pořádně.

baywatchnights ( 10. června 2009 16:30 )

Ano, dřív v té Horní Vilímči byl závorář, který stahoval před projetím každého vlaku závoru na nepříliš frekventované silnici. Vždycky bylo potřeba závoru stáhnout s velkým předstihem, což bylo nepříjemné pro řidiče, a taky to znamenalo hodně nízkou produktivitu práce, existence takovéhoto pracovního místa. Žádné reorganizace, o kterých píšeš, samozřejmě nejsou potřeba, však s tou zastávkou samotnou není problém. Problém je s domkem, který patří té ženské (tedy jednomu určitému člověku, což je stav, který ve svém příspěvku zřejmě označuješ jako stav vítaný). Nevím, co myslíš těmi experimenty stran a různých lobby, ale jestli to myslíš v kontextu rozdělení železnice na SŽDC, ČD a ČD Cargo, tak to bylo zčásti kvůli EU, a zčásti kvůli snaze zprůhlednit účetnictví a tok peněz. Že se v tomto směru asi nic nezlepšilo, je věc jiná. Ale ty lobby jsou z různých stran, často i od železničních odborářů, kteří se zuby nehty brání jakýmkoliv změnám, což také přispívá k nehospodárnosti železnice. Ale to už opravdu nemá s touto zastávkou, o které článek píše, nic společného. Snad bych jen dodal, že od příštího týdne se výrazně sníží počet vlaků, které v té zastávce budou zastavovat, takže se ten problém se psy možná vyřeší tímto způsobem.

pravnik ( 8. června 2009 16:10 )

doporučuji obcí povolit pochod dělnické resp. podobné strany. V tom okamžiku bude v inkriminovaném místě několik stovek těžkooděnců, policie, novinářů, televizních kamer atd. a jistě se vyřeší i problém volně pobíhajících zvířat.

malyhad ( 8. června 2009 07:49 )

Tak nám ty dráhy čím dál více upadají.Dříve byly na nádražích kytičky,upravené okolí a dnes nepořádek.Ale jedno se nezměnilo.Pořád za ta poloopuštěná nádraží a zastávky někdo odpovídá.Dříve to byl jeden člověk,dnes je to několik organizací,které se nedokáží dohodnout.Pro zlepšení bude asi nutné provést novou reorganizaci a vrátit vše do původního stavu ,třeba z dob vzniku železné dráhy.Experimenty některých politických stran a různých lobby se ukáží jako neschopné života.

Zobrazit celou diskusi