Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Koalice chce snížit dotace politickým stranám!

Dohoda budoucí vládní koalice o snížení finanční podpory státu politickým stranám se objeví i v koaliční smlouvě.
Dohoda budoucí vládní koalice o snížení finanční podpory státu politickým stranám se objeví i v koaliční smlouvě.  (Autor: ČTK a abl)
Autor: ČTK, val - 
7. července 2010
12:01

Koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) se dohodla na snížení finanční podpory, kterou stát poskytuje politickým stranám.

Méně peněz mají strany dostávat za zvolené poslance - postupně až o deset procent. Stát prý výrazně ušetří i na pravidelném ročním příspěvku, který dostávají i strany, jež se do sněmovny neprobojovaly.

"Je to jedna z věcí, na kterých jsme se domluvili," cituje server iDnes.cz ekonomického experta ODS a budoucího ministra průmyslu Martina Kocourka.

Dohoda budoucí vládní koalice o snížení finanční podpory státu politickým stranám se objeví i v koaliční smlouvě. Roční příspěvek stranám na činnost má klesnout dokonce o 20 procent. Pět stran zastoupených v dolní komoře tak prý nebude dostávat ročně deset milionů, ale osm.

Změnu pocítí ale i neparlamentní lidovci, Strana práv občanů - zemanovci a Suverenita Jany Bobošíkové. "KDU-ČSL měla podle volebního výsledku dostávat ročně 8,7 milionu korun, zemanovci 8,6 milionu a Suverenita 7,3 milionu ročně. Všechny tyto strany, které ve volbách překročily tři procenta, tak nyní musí počítat s tím, že dostanou o pětinu méně," píše iDnes.cz.

V části koaliční smlouvy také je. že místo 900.000 korun, které strany dostávají ročně za každého poslance a senátora, dostanou nejprve o 45.000 korun méně a od roku 2012 jim stát bude posílat 810.000 za každého zákonodárce. Sníží se prý i příspěvek za krajské zastupitele, který je nyní 250.000 ročně.

anelam ( 8. července 2010 10:13 )

anelam ( 8. července 2010 10:11 )

Napsal jsi to líp

duncanidaho ( 8. července 2010 00:02 )

Souhlasím. Inteligentní člověk nehlasuje podle předvolebních keců, ale podle toho, jak mu vyhovuje politika té které strany. Předvolební kecy jsou jen lapače na blbce. Předvolební sliby mohou představovat průběžně v různých médiích. Strana, která na to má si může najímat reklamy. Nechci financovat strany z daní. Daně chci na nemocnice, školy, rodiny s dětmi, dětská zařízení, atd. Financování stran je mi u sedací části lidského těla.

duncanidaho ( 7. července 2010 23:51 )

Proč by jim měl stát něco dávat? Tady by se dalo hodně ušetřit, bylo by to spravedlivé a správné. Proč máme ze svých daní živit Nečasy, Kalousky, Johny, Paroubky a takovéhle.Jedni rozhazují peníze a nepřemýšlí komu a kolik. Druzí zase berou a nepřemýšlí komu a kolik. Mělo by se brát tam, kde je. Mělo by dávat tam, kde není, ale je snaha změnit to, že mám málo. Ty máš málo, ale makáš, popřípadě si i zvyšuješ kvalifikaci = tady máš dotaci. Ty nemakáš, ani si nezvyšuješ kvalifikaci = dostaneš jen životní minimum. Příkladem může být návrh VV na vyplácení podpory v nezaměstnanosti. Né že by to bylo ideální, ale má to alespoň dobrý směr.

duncanidaho ( 7. července 2010 23:44 )

oni jsou o tom přesvědčeni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa