Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dohnala vás půjčka na Vánoce a jste na účtu v minusu? Zkuste dluhy sloučit

  • Autor: ula - 
    11. 1. 2018
    05:30

    Nejlepší půjčka je žádná půjčka. Zvláště rizikové jsou ty, které si lidé berou kvůli vánočním dárkům. Pokud patříte mezi jedince, kteří si přesto nějakou půjčku vzali, měli byste začít myslet na to, co s úvěrem do budoucna dělat. Možná máte půjček více, platíte vysoké úroky a poplatky za vedení účtu a k tomu vysoké splátky. Řešením pro vás může být konsolidace. Navíc některé finanční instituce nabízí sloučení půjček i v rámci rodiny.

  • 1.Výhody spojení půjček do jedné

    Konsolidace půjček je vhodným řešením, pokud splácíte více úvěrů najednou. Funguje v podstatě tak, že banka nebo nebankovní instituce, u níž o sloučení půjček žádáte, spočítá a vyplatí vaše závazky vůči jiným společnostem. Vy pak už splácíte dluh pouze jeden.

    Vyhnete se řadě poplatků, budete mít o o svých financích lepší přehled a výrazně si snížíte měsíční splátku, avšak většinou na úkor doby splácení, která se obvykle prodlouží. Ve finále tak můžete přeplatit více, ale s ohledem na délku časového období, po které půjčky splácíte, nemusíte výrazný rozdíl zaznamenat.

    Jste po Vánocích v dluzích? Zkuste sloučit svoje úvěry Jste po Vánocích v dluzích? Zkuste sloučit svoje úvěry | Profimedia

  • 2.Neslučují se jen úvěry

    „Banky vám sloučí nejen klasické úvěry, ale i drahé půjčky z kreditních karet či minusové hodnoty na kontokorentním účtu. Obzvlášť u karet a kontokorentů, které mají vysoké úroky, se dají ušetřit zajímavé částky. Spojit můžete v podstatě libovolné množství závazků. Důležitá je pouze jejich celková hodnota,“ vysvětlují finanční odborníci ze srovnávacího portálu Ušetřeno.cz.

    Video  Nebezpečí půjček na dárky: Láďa dlužil 400 tisíc! Jak nenaletět?  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička, Jan Brunclík
    Video se připravuje ...

  • 3.Sedm důvodů, proč konsolidovat půjčky

    • Splácení pro vás bude jednodušší a přehlednější.
    • Ubydou vám transakční náklady (poplatek za vedení více úvěru).
    • Získáte nižší splátku, než je součet splátek vašich současných úvěrů.
    • Můžete si určit datum splatnosti.
    • Úvěr si můžete ještě navýšit, tím získáte další finanční prostředky.
    • Máte možnost si znovu nastavit délku splácení podle potřeby (až 120 měsíců).
    • Můžete si sjednat pojištění proti neschopnosti splácet nebo k němu získat lepší podmínky.

    Jste po Vánocích v dluzích? Zkuste sloučit svoje úvěry Jste po Vánocích v dluzích? Zkuste sloučit svoje úvěry | Profimedia

  • 4.Na co si dát pozor při konsolidaci?

    • Některé banky zasílají peníze na účet. V tom případě stávající úvěry musíte doplatit vy sami a poté bance zaslat potvrzení.
    • Ve výjimečných případech se stává, že vám banka, u které jste měli vedený jeden z konsolidovaných úvěrů, naúčtuje poplatek za předčasné splacení. Předejít tomu můžete, pokud si předem nastudujete smluvní podmínky a bude konsolidovat ve správnou dobu, nebo za okolností, kdy poplatky nehrozí.
    • Konsolidace se nevyplatí u všech typů úvěrů. Příkladem jsou studentské půjčky, které mají zpravidla velmi nízkou úrokovou sazbu, v případě sloučení s dalšími úvěry se pak jejich úrok rapidně zvýší.

    Video  Naďa si půjčila na pračku, nakonec dlužila 700 tisíc. Jak se z pasti dostala?  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený, Jan Brunclík
    Video se připravuje ...

  • 5.Zažádat můžete i o peníze navíc

    Existuje řada společností, které klientům při konsolidaci nabízejí možnost úvěr ještě navýšit a získat tak další finanční prostředky, které lze využít na cokoliv. Racionálně uvažující člověk této rádoby velkorysé nabídky nevyužije a před dalším zadlužením své úvěry nejdříve splatí. Ale například před Vánoci a v podobně exponovaném období, kdy jsou lidé spíše než rozumem ovládáni emocemi, po tomto lákadle mohou s radostí sáhnout. Aniž by přemýšleli nad důsledky.

    Jste po Vánocích v dluzích? Zkuste sloučit svoje úvěry Jste po Vánocích v dluzích? Zkuste sloučit svoje úvěry | Profimedia

  • 6.Jak konsolidace funguje?

    Podívejme se na názorný příklad. Karel splácel kreditní kartu, půjčku na rekonstrukci a úvěr, jehož prostřednictvím financoval rodinnou dovolenou. Posílal tři různě vysoké splátky třem odlišným institucím. Ke každé jeho půjčce se váže jinak vysoký úrok i poplatky a liší se dnem splatnosti i délkou splácení. Přestával se v tom orientovat, tak se rozhodl pro konsolidaci.

    Z dostupných nabídek na trhu si vybral tu, která mu přišla nejvýhodnější, a šel o ni zažádat přímo na pobočku banky. Tam předložil všechny smlouvy ke stávajícím úvěrům. Úřednice sečetla, že mu celkově zbývá doplatit 800 tisíc korun, a připravila mu nabídku na nový úvěr v této výši. Po schválení a podpisu smlouvy, banka všechny tři jeho úvěry splatila. Karel teď platí pouze jednu splátku, která je nižší než součet třech předchozích.

    Video  Půjčky ničí život, neberte je na lehkou váhu: Jak jim utéct?  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený, Jan Brunclík
    Video se připravuje ...

  • 7.Konsolidace se spolužadatelem

    Žádat o konsolidaci úvěrů se spolužadatelem je běžná věc. Ve své podstatě je totiž konsolidace úvěr, a pokud překročí určitou výši (limit si stanovuje banka), je spolužadatel dokonce vyžadován. Přihodit k vašim dluhům i ty jeho je pak už maličkost. Veřejně však tuto nabídku propaguji pouze dvě finanční instituce.

    Jste po Vánocích v dluzích? Zkuste sloučit svoje úvěry Jste po Vánocích v dluzích? Zkuste sloučit svoje úvěry | Profimedia

  • 8.Příklad společné konsolidace

    Modelový příklad společné konsolidace:
    Spotřebitel Výše úvěru Úrok Zbývá doplatit Poplatky Měsíční splátka
    Honza 300 000 Kč 17 % 232 481 Kč 250 Kč 5 112 Kč
    Honza 200 000 Kč 8,90 % 117 551 Kč 120 Kč 2 920 Kč
    Kačka 25 000 Kč 25 % 10 848 Kč 0 Kč 1 334 Kč
    Kačka 100 000 Kč 7,90 %  44 772 Kč 90 Kč 2 023 Kč
    Honza + Kačka 50 000 Kč 21 % 47 006 Kč 150 Kč 1 353 Kč
    Po konsolidaci úvěrů
    Honza + Kačka 452 658 Kč 4,90 % 452 658 Kč 0 Kč 10 404 Kč
    Úspora
    Na poplatcích: 610 Kč Na měsíční splátce: 2 440 Kč Celkem: 3 050 Kč

    Zdroj: Ušetřeno.cz

moiaza ( 11. ledna 2018 07:44 )

Přesně, na dluh kupují pouze hlupáci.

Zobrazit celou diskusi