Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Půjčky splácí každý třetí Čech. Peněžence může citelně ulevit sloučení úvěrů

Půjčky splácí každý třetí Čech: Peněžence může ulevit sloučení úvěrů.
Půjčky splácí každý třetí Čech: Peněžence může ulevit sloučení úvěrů.  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
19. března 2017
06:21

Nejlepší půjčka je žádná půjčka, to je základní rada. Pokud už ale nějakou máte, nebo jich máte víc, měli byste začít přemýšlet o jejich spojení do jedné. Důvody jsou jednoduché ˜– zajistíte si pořádek ve financích, zjednodušíte splátky a hlavně ulevíte své peněžence. Poradíme vám, jak to udělat.

Půjčili jste si na novou pračku, opravu auta nebo třeba studium vašich dětí – a pokaždé někde jinde? Nebaví vás každý měsíc myslet, kam poslat kterou splátku? Sloučením půjček vyřešíte hned několik problémů najednou.

„Princip je jednoduchý. Máte-li více půjček a rádi byste z nich udělali jednu jedinou, stačí navštívit bankovního poradce. Ten spolu s vámi projde všechny možnosti a vypočítá novou výši splátek a úrokovou sazbu. V praxi to nezabere víc než 30 minut,“ říká Ondřej Makovec, manažer spotřebitelských úvěrů UniCredit Bank.

Podívejte se na příběh Nadi, která si půjčila na pračku a skončila v dluzích:

Video  Naďa si půjčila na pračku, nakonec dlužila 700 tisíc. Jak se z pasti dostala?  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Půjčku splácí každý třetí Čech

Půjčují si muži, ženy, mladí i starší. Loni měla krátkodobý dluh čtvrtina lidí pod 25 let, v kategorii 25 až 54 let pak splácel půjčku každý třetí Čech. Sloučením pod jeden úvěr by si splácení výrazně zjednodušili, úrokové sazby jsou teď navíc na minimu.

„Každý, kdo přemýšlí o převedení úvěrů, si lehce spočítá, že půjčka nemusí být drahá. Naše banka například u sloučení spotřebitelských půjček přichází letos na jaře s vůbec nejnižšími sazbami v historii českých bank. Hledat výhodnější podmínky se tedy určitě vyplatí,“ vysvětluje Makovec.

Podle odborníka u některých starších úvěrů klienti navíc zbytečně platí vícenásobné servisní měsíční poplatky, což sloučením do jednoho úvěru úplně odpadne. Podle aktuálního průzkumu banky o tom uvažují až dvě třetiny lidí s úvěrem.

Proč tedy sloučit své půjčky?

  • Snížíte si měsíční splátky
  • Dostanete výhodnější úrok
  • Můžete získat finanční prostředky navíc
  • Poplatky za předčasné splacení zaplatí nová banka za vás
  • Při řádném splácení vám banky dají navíc odměnu

Jak při slučování postupovat?

  • Sepište si všechny stávající půjčky na papír – výši půjčky, měsíční splátky, úrokové sazby, název banky, termíny splácení.
  • Nezapomeňte na kontokorent a kreditku – sloučení půjček do jedné vám pomůže splatit čerpané částky i na kreditních kartách a kontokorentu.
  • Prozkoumejte možnosti sloučení – začněte u vlastní banky, pak u konkurence. Informace vždy najdete na webu, není ale nic jednoduššího než zajít přímo na pobočku a nechat si vše vysvětlit.
  • Porovnejte si své stávající podmínky a podmínky po sloučení. Jsou ty nové výhodnější? Jděte do toho.

Filip už půjčky odmítá. Žádnou další nechce, jen se podívejte:

Video  „Půjčky už nechci,“ prozřel Filip. Poradíme, jak se bez nich obejít.  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Pokud čerpáte půjčku, kreditku či kontokorent u různých bank nebo finančních institucí, tak by to při jejich slučování nemělo vadit ani z pohledu předčasného splacení. Na rozdíl od hypoték, kde je obvykle nutné čekat na konec dohodnutého období fixace, se do refinancování spotřebitelských úvěrů můžete pustit kdykoliv.

Většina bank uhradí případné poplatky za předčasné splacení za vás. Poplatek za správu a vedení úvěrového účtu pak většinou rovněž není pro nově uzavřené půjčky účtován. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi