ONLINE CHAT
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na prognózu myxoidního lipisarkomu? Děkuji(Milena T.)
Foto
Potřeboval bych více podrobností, rozsah, lokalizaci, histologický typ,pak mohu zodpovědne reagovat. Omlouvám se.
dobry den,byla jsem na Ct plic a bricha,zajima me jestli to zaroven udela vysetreni strev nebo jestli se musi na kolonoskopii zvlast,dekuji Jaroslava(Jaroslava)
Foto
CT pokud se nejedná o virtuální CT kolonoskopii nenahrazuje kolonoskopii
Pane doktore,manzej se leci s malobunecnym karci omem plic s metastazema do kosti,4.st.ma za sebou 3serie chemo a ozarovani patere.cekaji ho jeste 3. serie chema.nador zjisten 6.6.2016 jaka je prognoza ,delka doziti,dekuji(Haklova)
Foto
Malobuněčná karcinom plic je velmi agresivní onemocnění kde v posledních 25 letech nevbylo dosaženo žádného pokroku, nová naděje je novývj lécích (iminokonjugat) ev v cílené imunoterapii ale zatím se čeká na výsledky klinickcý hodnocení
Pane profesore, maminka i jeji otec zemŕeli na nádor slinivky. Je to dědičné hrozí stejné onemocněni mě nebo mému synovi? Děkuji Lenka(Lenka)
Foto
V příopafě vyššího výskytu naádorů slinivky břišní se vzacne může jednat o hreditárná typ a pro navsteva gebetucké popradny je z mého pohledu vhodná
Jsem onkologický pacient a budou mě doktoři prý léčit imunoterapií. Zatíím mi nevysvětlili, co to je. Až ve včerejších novinách sem si o tom něco přečetl. Můžete mi to trochu vysvětlit? Na jakém principu léčba probíhá?(xxxx)
Foto
Imunoterapie prodělala tzv. znovuobrození a jedná se o celou řadu postupů, které se od sebe liší a v řadě z nich probíhají klinické studie. V poslední době se nejvíce diskutuje o tzv. blokátirech kontrolních bodů imunitní odpovědi, které se uplatnují a jejich účinnost je doložena u vybraných případů onemocnění s maligním melanomem, nemalobiněčných karcinmů plic a karcinomů ledvin s tím řže se očekává účinnost i u jiných typů nádor (př. nádorx močového měchýře). Jejich mechanismus spočívat v geniální myšlence odblokmovat (odbrzdit) vlastním nádorem zablokjovanou imunitní odpověd s využitím rekombiantních protilátek přímo namířených pro proteinu které jsou za blokádu zodpovědny a které se podařilo identifikovat. |Metoda la ma své limitace a není u účiiná u všech nemocných a právě hledání identifikace těch správných je opředmětem intenzivního klinického výzkumiu
Imunoterapie? Pane profesore, maminka má pokročilé stadium rakoviny plic a už má za sebou chemoterapii. Teď pan doktor požádal pojišťovnu, aby jí schválili nový lék, imunoterapii. Bohužel, pojišťovna žádost zamítla. Byla to správná možnost výběru léčby a co můžeme dělat?(Jana)
Foto
Imunioterapie tzv. blokátory kontrolních bodů imunitná reakce je nová možnost léčby karcinomů plic a existuje evidence u kterých typů je tento postup použitelný a přístup musí být individuální. Každý nový lék prochází registračním řízení a stanovením úhrady.
Pane přednosto, rakovina slinivky mi zabila bratra v poměrně mladém věku (41 let). Je už aspoň ve vývoji nějaký lék, který tuto rakovinu dokáže v budoucnu léčit? Nebo to pořád bude ten největší zabiják?(M.L.)
Foto
Ano máte pravdu, rakov ina slinivky břišní patří mezi nádory, které v minulosti vedly k teraputickému nihilismu a proto tento nádor byl opomíjen a prostředky na výzkum a zavádění nových léků nebyly dostačující. Situace se v buhdoucnosti jistě změní ale v současnosti u pokročilých onemocnění je možné nemoc pooze pozastavit. Připraqvujem kampan na zviditelnění probůémi tohoto onemocněn a jakakoliv podpora je vítaná.
Jsem ze severních Čech a před pár dny mi zjistili rakovinu žaludku. Chtěla bych se léčit v nějaké dobré nemocnici. Jaké zdravotnické zařízení byste mi doporučil tady u nás na severu? (Karolína )
Foto
Doporučuji komplexní onkologické centrum seznam naleznete na linkos.cz
Pane profesore, kdo rozhodne o tom, jestli se bude nemocný léčit např. biologickou léčbou? Není to tak, že starším pacientům se dává chemoterapie a těm mladším právě ta účinnější biologická nebo hormonální? (P. Hanuš)
Foto
Vážený pane, podle mého názoru věk není limitací, i kydž samozřejmě u starších nemocných záleží na přidružených onemocnění, která mohou použití tzv. biologické terčové léčby limitovat. Hlavní rozhodovacím partametrem je větgšinou olekulární profil nádoru a přítomnost terčových struktur, které ke možno zablokovcat, rozhodnutí je v rukou většinou týmů více odborníků-
Dobrý den, pane profesore, jaký máte názor na sdělení pacientovi, že má rakovinu. A co byste dělal v případě, že byste svému malému synovi měl říct, že má leukemii. (Karel Hýblt, Kolín)
Foto
Současný medicina je více otevřená u dospělých nemocných ale i tak přístup musí respektovat in dividuální variabilitu. Mam respekt před dětskými onkology a proto si nedovolím odpovědet
Dobrý den, pane profesore, myslíte, že věda někdy lék na rakovinu objeví? Jsem v programu na lék s rakovinou prostaty. To víte, že doufám v zázrak.(Jan M., Příbram)
Foto
Universální lék na vyléčení rakoviny bohužel pravděpodobně nikdy nebude, protože pod používaným pojmem rakovina se skrývá mnoho různých typů onemocnění a každě ma jinoý genetický základ a tak cesta je ve zvládání molekulárně definovaných onemocnění nebo podskupin onemocnění což se již děje ale stále u řady biologicky agresivních onemocnění je medicina bezradná. Cesta která je zatím za horizontem vědění je opravit chybu na úrovní genů, ještě než se onemocnění projeví. Léčba karcinomů prostaty zaznamenala velký pokrok aje celá řada léků které jsou k dizpozici nebo v klibnických studiích
Jak moc ohrožuji svoji dceru, když před ní kouřím. Skutečně z toho může dostat rakovinu? (Michaela Vraníková)
Foto
Tzv. pasivní kouření je peokázaným rizikovýn faktorem
Jakou byste doporučoval účinnou prevenci proti rakovině. Co by člověk neměl zanedbat? Jsou nějaké varovné symptomy, které není radno přehlédnout?(Oldřich P.)
Foto
Prevence spočívá ve zdravém životním stylu, který spočívá v ve stravovqacích návycích (méně červeného masa, konsumace čerstvého kvaltního ovoce a zelenin), dostatku fyzické aktivity (přiměřenýé sportování včetně chůze), vyvarování se nepřiměřeného zvýšení hmotnosti(obezita), vyvarování se účinku kancerogenů (kouření, zdravé ovzduší, neindikované podávání hormonů...), omezení spotřeby zejména destilátů....Varovné symptomy závisí na lolalizaci nemoci, stručně signálem navštěvy lékaře je krev ve stolici nebo černá stolice, přetrvávající suchý kašel nebo příměs krve ve vykašlaných hlenech, jakaoůov bulka v prsu nebo v uzlinách, gynekologiké neobvyklé krvácení, krev v moči ale i nevysvětlitelní hubnutí, nadměrná únavnist, nevysvětlitelné horečky...
Dobrý den, pořád se píše o prevenci, co má člověk dělat, když si nahmatá bulku, když má krev ve stolici. Pak ale přijde k doktorovi, ten ho pošle na vyšetření a specialista vám dá termín za tři měsíce? Tohle by přeci mělo mít přednost, ne?(Marcela Nová, Praha)
Foto
Souhlasím, podezření nebo potvrzení nádorového onemocnění je stav který nesmí být odkládán.
Jak je to s placením jednotlivých nových metod. Platí je pojišťovna, nebo je nutné připlácet a kolik to přibližně stojí.(Květa)
Foto
Pokud je nový lék registrován a má stanovenou úhradu není nutné připlacet, ale léky je možné podávat pouze ve specializovaných komplexních onkologických centerch.
Pane profesore, před 4 lety zemřel můj syn (39 let) na zmutovaný nádor žloutkového váčků na plicích. Podstoupil sérii 4 chemoterapii. Myslíte že měl šanci na uzdravení? Děkuji za odpověď.(Motorová Zuzana)
Foto
Vážená paní nevím zda-li se jednalo o primární testikulární /nádor varlete/ nebo o sekundární postižení plic nebo o tzv extragonadální nádor vyskytující se bez postižení varlete. Tento typ onemocnění může často probíhat velmi agresivně, základní léčbou zůstáva chemoterapie. Neznaje více podrobností si nedovolím vyjádřit jakýkoliv názor.
Dobrý den, moje matka zemřela v 68 letech na glioblastom.Mam se obavat tohoto onemocneni?Jaka je míra dedicnosti u tohoto nadoru? Dekuji(Kateřina)
Foto
Multiformní glioblastom je nejvíce agresivní nádor mozku postihující dospělou část populace. Co se týká dědičnosti, pokud se nejedná o vícečetné postižení nádory u přímého příbuzného (např. kromě nádoru mozku ještě nádor ledviny) zatím není jednoznačný doklad o hereditární zátěži.