ONLINE CHAT
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda to s tou výživou pejsků nějak nepřeháníme, kupujeme drahé krmivo jak suché tak ve fotmě různých kapsiček a pod. Jako malá jsem dostala pejska, byl to malý kříženec, nikdy žádné suché ani psí konzervy nedostával ale jen to co jsme měli k jídlu doma (m těstoviny, rýži i knedlík houskový + maso) jedlvšechno kromě brambor , byl zdravý, veselý a dožil se 17 let. (Helena Součková)
Foto
Dobrý den, stejně jako se mění spousta jiných trendů, mění se i způsob a forma výživy. Osobně si myslím, že je dobře, že se lidé učí o složení krmiva přemýšlet podobně, jako to dělají u vlastní stravy. Určitě lze krmit jak granulemi, tak syrovým i vařeným, ale je potřeba sestavit kompletní krmnou dávku. Záleží na každém jedinci a též na možnostech chovatele.
Dobrý den, mám yorkšírku /1 rok a 7 měsíců/ a nechce jíst granule. Dávala jsem jí royal, pak brity. Momentálně ji to míchám s troškou konzervy a s troškou těstovin. Můžete mi poradit jak na ni. Děkuji Vybrančíková (Andrea Vybrančíková)
Foto
Dobrý den, Andreo. Zkuste se vrátit ke granulím a nastolit pravidelný režim. Zkuste krmit 1x denně ve stejnou hodinu (to je důležité, aby si organismus psa udělal rutinu a trávicí soustava se po čase nastavila na příjem jídla v daný čas = sama to znáte se snídaní. Pokud ji jíte pravidelně a pak si nedáte, tak Vám chybí). Psovi ponechte přístup ke krmivu po 20 minut, pokud nesežere, misku odeberte a stejný postup opakujte i ve dnech následujících. Ona se za pár dní umoudří. Sice to bude zřejmě větší utrpení pro Vás než pro ni, ale zkuste to. Mezi krmivem rozhodně nedávejte pamlsky a jiné dobroty. Pokud byste měla potřebu odměňovat při výcviku, odměňujte stejnými granulemi, které dáváte jako kompletní krmivo. Přeji hodně zdaru.
Jak byste krmila chrta?(Petra)
Foto
Dobrý den, Petro. Záleží na mnoha faktorech. Konkrétním plemeni = chrtů je více, dále na věku a aktivitě psa. Pokud byste chtěla dotaz blíže specifikovat a nestihla byste to zde, je možné se zeptat na našich stránkách, kde je vyčleněna sekce právě pro dotazy od chovatelů.
Co raw strava a zvířata? (vvvvvvvv)
Foto
Dobrý den, nevím, zda se u psů vyskytuje strava na způsob RAW, ale určitě lze krmit způsobem BARF (bones and raw food), což bude zřejmě obdoba právě pro raw. Nicméně pokud byste o tomto způsobu krmení přemýšleli, je vhodné si jej pořádně prostudovat a případně konzultovat sestavení krmné dávky s odborníkem. V každém případě myslete na to, že je třeba psovi zajistit vyvážené krmivo = což nutně neznamená vyváženou stravu každý den, ale v rámci dlouhodobého krmení je potřeba, aby byly pokryty veškeré požadavky na živiny, minerální látky a vitamíny. Tyto potřeby lze pokrýt pomocí dodávání výživových doplňků, které jsou na trhu běžně dostupné.
Dobrý den, mám psa s alergií na kuřecí maso, teď mu vařím krůtu, ale ráda bych přešla na nějaké granule, jaké mám vybrat? K tomu všemu má ještě potíže se slinivkou. Děkuji, Marcela(marcela)
Foto
Dobrý den, Marcelo. Pokud má pejsek potíže se slinivkou, je dobré poradit se s veterinárním lékařem na nějaké speciální dietě, kde rovnou zohledníte i absenci drůbežích surovin.
Dobrý den, můj pes labradorský retriever má potravinovou alergii, která mu způsobuje dermatitidu. Krmila jsem ho royal canin dermacomfort, kůže byla v pořádku, ale pes docela páchl, změnila jsem granule taste of the wild jehněčí, kůže se zhoršila, dodnes není zahojená. Teď krmím royal canin hypoalergenní, zánět se bohužel na noze nezahojil, ale ani se nezhoršuje, akorát psovi začalo téct z očí. Nevím teda, čím ho mám krmit? Děkuji za odpověď.(Holešínská)
Foto
Dobrý den, paní Holešínská. Je otázkou, co znamená, že pes docela páchnul, pokud mu zapáchal exkrement, je možné, že granulky byly pro psa hůře stravitelné, nicméně z hlediska zdravotního (jiných projevů), se zdá, že působily nejlépe. Tak se zkusit vrátit k nim, pokud zápach nebyl opravdu nesnesitelný. Nebo vyzkoušet další značky. Zde se popravdu těžko radí, je to dost často pokus - omyl, až nakonec určitě naleznete. Z naší řady lze vyzkoušet produkty Solution (zkusila bych jehněčí a uvidíte).
Dobrý den, může mít pes astma?(cccccc)
Foto
Dobrý den, může, ale toto je spíše otázkou na specialistu = veterinárního lékaře.
Dobrý den, máme trochu problém s naší dvouletou fenkou (kříženka). Občas zvrací oranžovou napěněnou tekutinu, ale nezdá se, že by jí poté nebo před tím bylo nějak špatně. Některé dny také vůbec nejí (opět na ní nepozorujeme žádné příznaky toho, že by jí bylo nevolno, je stále hravá, veselá) a některé zase naopak sní vše, na co přijde. Čím to může být?(Aneta Topolná)
Foto
Dobrý den, toto je spíše na probrání s Vaším veterinárním lékařem. Jelikož takto od stolu se opravdu těžko radí. Příčin by totiž mohlo být více. Než půjdete za veterinářem, bylo by dobré vypozorovat, zda neexistují nějaké spouštěcí mechanismy - fenka déle nejí a pak zvrací tekutinu/ pojídá nějaký pamlsek/ jiný typ krmiva než obvykle/ je ve stresové situaci (dlouhodobější absence nějakého člena z vaší rodiny, transport,...), aj.
Dobrý den, máme maltézáka, je mu 6 let, váží 5 kg, ale zdá se mi, že málo žere (dvě malé misky za týden granulí), ale je čilí a nevypadá že by trpěl hlady. Občas dostává sušené maso. Myslíte, že by bylo potřeba něco ve stravování změnit....nebo je to normální :-) Děkuji.(Marcela)
Foto
Dobrý den, takto od stolu se těžko radí. Nicméně je dobré abyste zkontrolovala kondici psa (neměl by mít vystouplá žebra). Též je dobré zavést pravidelný režim v krmení, nedávat žádnou lidskou stravu a případně lze krmivo dochuti (kapsička, vývar, lososvý olej aj.). Též lze zkoušet a hledat chutná krmiva - ta, která obsahují čerstvé maso ve složení jsou často chutnější, než krmiva vyrobená pouze z mouček.
Paní Palacká, jak poznám, že je pes na něco ve stravě alergický? Jaké jsou nejčastější projevy a jaké jsou nejčastější alergeny? (Dalibor T.)
Foto
Dobrý den, Dalibore. Nečastějšími příznaky alergie bývá na počátku svědění kůže, které se stupňuje. Následuje zrudnutím a může docházet i k vypadávání srsti. Též se mohou objevit projevy ve formě zažívacích obtíží. U každého jedince je to individuální, nicméně většina trpí těmito příznaky. Mezi nejčastější alergeny (z hledisky potravy) patří u psů: hovězí maso, drůbeží maso, vepřové maso a vejce, u koček hovězí maso, drůbeží maso, mléko (kasein) a ryba.
Hezké odpoledne. Mám dvouletého psa Border colie. Je hubeňour, váží necelých 16kg. Je velmi aktivní, zdravý.. Zjistili jsme, že zřejmě má nesnášenlivost obilovin..po granulích s nimy má průjem, takže krmíme holistickymi krmivy. Jenže po nich na váze nepribere. Veterinářka mu provedla rozbor krve...všechny výsledky má v pořádku. Poraďte mi prosím nějaké vhodné krmivo? Jiná komerční strava mimo granulí bez obilovin mu dělá zažívací potíže a vařit mu doma je trochu časový problém pro mě. Děkuji za odpověď, přeji hezký den. (Jitka Müllerová)
Foto
Dobrý den, zkoušela jste vyzkoušet krmivo bez obilovin a pouze s rýží (lze vybrat i z našich produktů řady Solution)? Ty by nemusely způsobovat dietetické potíže a zároveň by po nich pes mohl přibrat. Sama mám zkušenost, že někteří jedinci na stravě bez obilovin ne a ne přibrat.
Moje čivava má poslední dobou matnou srst a líná. Může to být způsobeno špatnou stravou? Dávám jí pedigri.(Jarmila)
Foto
Opět bych doporučila vyzkoušet jiné krmivo a volia bych z řady tzv. "superpemium". Nebo alespoň přidat lososový olej či výživové doplňky na srst.
Dobrý den, může mi pes línat ze špatné stravy? Jak poznám, jestli není alergický? (Pavla, Brno)
Foto
Dobrý den, Pavlo. Ano, může to být způsobeno stravou. Krmivo kterým nyní krmíte nemusí plně pokrývat živinové potřeby Vašeho psa. Doporučila bych vyzkoušet jinou značku krmiva. Pokud by problémy přetrvávaly, tak se zkusit zaměřit na jednotlivé složky v krmivu a zkusit zjistit, zda se opravdu nejedná o potravinovou alergii (bližší info Vám určitě podá Váš veterinární lékař, nebo se na mě můžete obrátit e-mailem). Dále pro kvalitu srsti lze použít též přídavek lososového oleje nebo výživový doplněk určený pro srst.
Dobrý den, čím jsou potravinové alergie u psů způsobeny? A je možné jim nějak předcházet? Děkuji(Jitka)
Foto
Dobrý den, Jitko. Potravinové alergie mají mnoho příčin, jednou z nich může být i krmivo. V současnosti jsou největšími alergeny (dle informací od profesora Miroslava Svobody z VFU v Brně) u psů : 1. hovězí maso, 2. drůbeží maso, 3. vepřové maso, 4. vejce a u koček 1. hovězí maso, 2. drůbeží maso, 3. mléko (kasein), 4. ryby. Předcházet lze tak, že budete kupovat krmiva vyšší kvality, a tím si v mnoha případech zajistíte to, že budou použity i kvalitnější suroviny (nebudou použity levnější moučky, které mohou obsahovat mix surovin a být pro zvířata potencionálním vznikem rizika), dále nebudou obsahovat zvýšené množství konzervantů, barviv, aj. Celkově se zajímat o složení krmiva a i původ surovin.. Dále nechovat zvířata "jako ve skleníku", ale dovolit jim posilovat jejich přirozenou imunitu.
Paní Palacká, babička dává svému pejskovi rozinky. Já četl, že jsou pro psy jedovaté. Co si o tom myslíte? (Jamie)
Foto
Dobrý den, jamie. Rozinky nejsou nejvhodnější potravinou pro psa, neboť při větším dávkování (případně i při menším množství, neboť dávka se v organismu sčítá) mohou způsobit selhání ledvin.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Můj pes je alergický skoro na vše a veterinářka mi řekla, že mu m ám vařit. Najdu někde nějaký návod na jídleníček? (Renata)
Foto
Dobrý den, na internetu je jídelníčků spousta. Ráda bych Vám poradila blíže, ale vzhledem k tomu, že nevím, na co je pes alergický, je to těžké. Takže alespoň všeobecně: určitě nemůžete udělat špatně, když vyberete to, co Vašemu pejskovi sedí a nebude obsahovat suroviny na který je alergický. Dále též doporučuji se vyhnout surovinám, které nejsou pro psy úplně nejvhodnější: avokádo, cibule, česnek (větší množství), čokoláda, rozionky a hroznové víno, rajčata, vysoké množství soli, houby, syrové bílky, vařené kosti, větší množství ořechů.
Dobry den,pani Palacka. Vzali jsme si starsi kocku z utulku. Jake krmivo a doplnky stravy byste doporucila starsi asi desetilete kocce? Ma totalni extrakci zubu,je casto nachlazena, ma vetsi vykyvy vahy. Testy krve,ledvin,jater v norme. Granule neprijima. Moc dekuji.(Jana L.)
Foto
Dobrý den, vzhledem k tomu, že kočka nepřijímá granule, volila bych rozhodně z masových vaniček či kočičích kapsiček. Vzhledem k tomu, že kočky mají opravdu individuální chutě, bude na Vás ozkoušení, který výrobce a jaká příchuť Vaší kočce sedne. Za sebe bych doporučila koukat po takových výrobcích, kteří udávají ve složení vysoký podíl masa (živočišných složek). Též můžete občas přidat nějaké maso vařené (pouze v neosolené vodě/ na páře) a nebo syrové, pro zpestření stravy. Toto maso je dobré namělnit (nastrouhat), aby ho kočka mohla dobře přijmout a též strávit. Z doplňků lze přidat kapku lososového oleje. Jiné doplňky bych neviděla zatím jako nezbytné, jen je potřeba sledovat zdravotní stav a kondici kočky. Kdyby se jakkoli změnila, tak konzultovat buď s výživářem (můžete se na mne kdykoli obrátit prostřednictvím e-mailu). Nebo s Vaším veterinárním lékařem a sáhnout po speciálních doplňcích, kterých je na trhu celá řada.
Dobrý den. Máme 4 roky starou králičku, zakrslého beránka (mno, zakrslého... má 3,6 kg, když se natáhne tak měří 70 cm). Prosíme o odpovědi na 2 dotazy: 1) je tak veliká, protože ji tak dobře krmíme, nebo je velikost dána geneticky? 2) Bobkuje pěkně tvrdé a suché bobky. Přesto se jí na zadečku čas od času někdy vytvoří jakýsi "flastr" z měkkých bobků (nechápeme, proč nejsou jako ty v jejím nočníku tvrdé...), ve kterém se další bobky zachycují jako do kapsy. A ještě tomu "pomáhá" fakt, že kapsa zachycuje i moč... Stravou to nebude, 95 % tvoří jen seno. Předem moc děkujeme za odpovědi! (Karel)
Foto
Dobrý den, co se týká výkalů, tak králík je tvor, který produkuje dva typy výkalů. První typ je kašovité konzistence (mohl by být ten, který zmiňujete, že občas zůstane na zadečku). Tyto výkaly králík ihned pojídá, znovu je tráví a ve finále produkuje pevné bobečky tak, jak je zná většina chovatelů. Pokud by Vás zajímaly podrobnější informace, lze si je dohledat pod termínem cekotrofie. A nyní k velikosti. Ta je dána jak geneticky, tak je ovlivněna kvalitou potravy, možností pohybu, velikostí prostoru, kde králíka chováte, aj.
Dobrý den Adélo, zajímala by ne správná výživa psa - seniora. Vlastním 15-ti letého labradora, který sice neztratil chuť ke žrádlu, ale i když dostává denně svou normální krmnou dávku superprémiového krmiva pro seniory, hubne. Co mohu udělat pro to, aby nehubnul? Změnit krmivo? Zvýšit krmou dávku? Přidávat ke krmivu nějaké doplňky? Přejít na vařenou stravu? Dle veterináře je v pořádku, jeho stav plně odpovídá věku... Děkuji za odpověď.(Soňa Hrušková)
Foto
Dobrý den, je to přesně tak, jak říkáte i jak Vám potvrdil Váš veterinární lékař. S rostoucím věkem psů totiž často klesá úroveň metabolismu, a tím pádem se může vstřebávat i méně živin. Většinou jde tato změna ruku v ruce i se sníženým pohybem, proto se někdy místo hubnutí u starších psů může objevit naopak obezita. Což ovšem není Váš případ. Ve Vašem případě bych zkusila zůstat na stejném krmivu a rozdělit krmnou dávku do více porcí/ den (alespoň dvou). Tento krok by mohl zajistit vyšší využitelnost živin z krmiva. Pokud by tato změna nepomohla, můžete zkusit navýšit krmnou dávku. Většina krmných dávek, které jsou uvedené na krmivech,je často pouze orientační a vždy je potřeba dávkování upravit na základě konkrétních potřeb jedince. Pokud by ani tato změna neprospěla, můžete vyzkoušet krmivo s vyšší energetickou hodnotou (v analytických složkách by mělo být více tuků).Např. pokud bych to uvedla na našem výživovém programu, lze místo produktu senior zkusit podávat produkt maintenance. Nebo lze zkusit samostatný přídavek lososového oleje (nejlépe za studena lisovaného) cca 1/2 panáká na den (přidávat začněte postupně). Přeji hodně zdaru a doufám, že pejsek bude nabývat bodrých tvarů.
Dobrý den. Máme hnědého Labradora ( 3 roky ), žena mě nutí s ním chodit 4x denně ven venčit, přitom máme zahradu. Chápu jí, že nechce aby nám pes kálel na zahradě. Myslím si ale , že je to zbytečné abych chodil s ním tak často. Chodím s ním v 8, 12, 16 a ve 21:30. Poraďte mi prosím jak často by měl pejska venčit. Děkuji za odpověď. Lumír(Lumír)
Foto
Dobrý den. Četnost venčení je opravdu individuální věc a záleží na každém, jak často chce být se svým psem venku. Pokud máte zahradu a pes není zavřen po většinu dne v kotci, tak lze frekvenci vycházek snížit. Nicméně za sebe Vám mohu říci, že zrovna při této aktivitě můžete zlepšovat vzájemné pouto s Vašim čtyřnohým chlupáčem, takže to lze brát i z toho lepšího hlediska, než jen jako nutnost opustit zahradu. Jinak co se týká množství procházek, klidně pejskovi postačí dvě delší (celkem cca 2 hodiny denně).
Často dávám své něžné boxerce do její doma uvařené stravy mrkev nebo vejce. Nejsem si ale jistá, jestli to nepřeháním se správnou výživou psa. Děkuji za odpověď. Hana(Hana)
Foto
Dobrý den, mrkev ani vejce určitě nemohou nic pokazit, ba naopak. Jen je dobré podávat vejce (vaječný bílek) ve vařeném stavu a ne v syrovém tyto doplňky nepoužívat denně, ale např 2x do týdne. K vařené stravě je dobré též doplnit nějaké minerální doplňky, které zajistí kompletnost krmné dávky. Také bych Vám doporučila přidávat k vařenému krmivu např. lososový olej (nejlépe za studena lisovaný, růžové barvy), jeho účinky uvidíte např. na zlepšení kvality srsti.