Video
Video se připravuje ...

Válka s mloky za 23 miliónů! Zoo kvůli nim postavila továrnu! David Vaníček

ONLINE CHAT
Plánujete velemloky rozmnožovat?(Zvědavec)
Foto
Ano, rádi bychom se dočkali i "velemločat" - to ovšem míním v horizontu pěti nebo i deseti let. Vážení přátelé, děkuji Vám za otázky i povzbudivá slova, omlouvám se všem, kterým jsem nestihl odpovědět, i těm, který jsem odpověděl příliš stručně. Těším se někdy příště na chatu - anebo raději co nejdřív v Zoo Praha!
dobrý den. nejvetsi problem zoo je podle mně pavilon goril dole a pak parkovani a doprava k vám. Jedno už asi řešíte, ale co to druhé? neplánuje se s tím něco a taky s cenami (nemyslim vstupne, ale parkovné) díky za odpoved na neprijemnou otázku(Jarmila Chovancová, Kladno)
Foto
Ano, souhlasím s Vámi. Nový pavilon goril plánujeme vybudovat v horní části zoo a ten stávající využít pro jiná, snadněji evakuovatelná zvířata. Dopravní obslužnost je bohužel mnohem větší problém. Sice snad už padly nesmyslné úvahy o tramvaji, projíždějí skrze zoo ze Suchdola do Bohnic, ale stále v nedohlednu jsou i jen podrobnější rozvahy o odhehčovací komunikaci od Blanky, o navýšení parkovacích kapacit či o propojení Divoké Šárky a Trojské kotliny můstkem pro pěší. Situaci návštěvníků nyní komplikují ještě nekoordinované uzavírky v Troji a opravy ve Stromovce. Nic z toho bohužel nejsme schopni dostatečně ovlivnit a pevně věříme, že nám i navzdory těmto komplikacím zachováte přízeň.
Jaké zvíře máte nejraději? A jaké zvíře máte vy doma?(Vláďa z Prahy)
Foto
O tom, jaké zvíře mám nejraději, někdy raději napíšu obsáhlejší pojednání :-), to totiž není vůbec jednoduchá otázka. A doma chováme nyní jen fenku boxera. Obávám se ale, že zanedlouho u nás budou i nějaká další zvířata, dokonce jsem je dceři už slíbil.
Dobrý den, část zoo mi připadá taková nevyužitá, je to spíš procházka na té vzdálené straně... neuvažoval někdo o tom propojit to třeba s protějším břehem, udělat tam nový vstup, nebo nějakou atrakci, výbehy...? děkuji(Monika, mateřská)
Foto
Spodní část areálu je ohrožována podovněni, a proto ji nemůžeme dál "zahušťovat". Úvaha o rozšiřování zoo je zcela jsitě na místě, ale nyní není na pořadu dne. Důelžitější je nyní protipovodňová ochrana, nový pavilon goril a vyřešení dopravní obslužnosti.
Chová v Čechách někdo další velemloky?(12345čtenař)
Foto
Prozatím ne.
Zdravím pane řediteli, nepotřebovalo by v zoo tech 20 milionu neco jineho nez mloci? nebo je to z nejaekho grantu a museli jste to stavet? (JItka Králová, Březová)
Foto
Velemlokárium jsme vybudovali z prostředků z našeho Investičního fondu. Samozřejmě jsme je mohli investovat do jiné expozice, ale velemloci pro nás představovali velkou výzvu a zcela jistě ještě zvýší jedinečnost naší zoo.
Jaký bude vývoj štoly a kdy bude otevřena. Viděl jste podobnou štolu v Plzni? Mě se moc líbila(Mikulík Josef)
Foto
Štolu jsme otevřeli asi před třemi týdny a s Plzní nemá žádnou jinou souvislost, než že také vede pod zem :-). Neprochází se ovšem do podzemí, lze do ní pouze nahlédnout. V její vstupní části máme repliku protileteckého krytu z 2. světové války, kterou jsme navrhli púodle vzpomínek pamětníků.
Dobrý den, zajímalo by mě, jak moc je chov velemloků náročný. Vyžadují nějak speciálně upravenou vodu? Jakou teplotu ve velemlokáriu mají? Děkuji.(Adéla)
Foto
Určitě je náročný. Vyžadují chladnou vodu a proto ochlazujeme i celé Velemlokárium. Škála parametrů, které u vody sledujeme, vydá zhruba na dvoustránkový seznam...
Proč je vstupné do zoo tak drahé. Chudé rodiny nemají šanci se do zoo podívat, přitom do ní z našich daní jdou stamilionů...Děkuji za odpoved. (Otto z Středních Čech)
Foto
Vstupné se odvíjí od nákladů zoo a od výše dotace poskytované zřizovatelem. Ta stále klesá, a i když hledáme úspory a nové zdroje příjmů, museli jsme před dvěma lety přistoupit ke zvýšení vstupného. na druhé straně vzhledem k tomu, co v Zoo Praha nabízíme, je rozhodně relativně nižší, než v jakémkoli jiném srovnatelném zařízení.
Dobrý den, pane Bobku, koho napadlo přivézt do zoo velemloky? A jak vlastně probíhal jejich transport?(Michaela)
Foto
Směrem k velemlokům mě navedl Ivan Rehák, posléze jsem myšlenku postavit pro ně speciální pavilon řešil s řadou dalších lidí, ale zcela klíčovou osobou jak pokud jde o vybudování Velemlokária, tak pokud jde o získání velemloků se stal Petr Velenský, náš kurátor chovu plazů a nyní také obojživelníků. Velemloci byli přepravpváni v plastových vanách.
budete krmit velemloky veřejně? jakou potřebujijou teplotu vody? nesnědijou mě?(vláďa brno)
Foto
Velemloci mají pomalý metabolismus a třeba Karlo proto dostává ryby jen jednou za týden. A jeho reakce je tak bleskurychlá, že byste stejně nic neviděl...
Často se koupu ve Vltavě, bojím se, že vám mloci při záplavách uplavou a ublíží mi. Je to pravděpodobné?(Eva, Brno)
Foto
Za podobně pravděpodobné bych pokládal, že Vás při koupání zasáhne meteorit.
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli máte v zoo nějaké pěkné pávice :-)))(Vašík, Praha)
Foto
Ano, máme i několik samiček páva korunkatého :-)))
Dobrý den, pane řediteli. Jak jde prodej bobků v zoo?(Petr K.)
Foto
Pořád docela dobře :-)
Zdravím vás, proc je podle vás v česku tolik zoo? to se všichni uživí? a jak se na to dívá svět, na kvalitu našich zoo... a která je nejhorší, nebo nejproblémovější?(zdeňka)
Foto
Máme zoologické zahrady skutečně světové úrovně - jmenoval bych třeba Zlín nebo Dvůr Králové -, zoo průměrné i podprůměrné, ale také zařízení, která si označení "zoo" vůbec nezaslouží. To je ovšem věc zákonných norem. Zoologické zahrady u nás, ale vesměs i ve světě jsou vesměs dotovány svými zřizovateli.
Jak reaguje okolí na nové Velemlokárium?(Novák Jiří)
Foto
Očekával jsem, že to bude expozice spíše pro "fajnšpekry", ale spontánní a veskrze příznivá reakce novinářů, kterým jsme Velemlokárium ukázali, mě vede k domněnce, že by mohlo zaujmout téměř každého...
Pane Bobku, proč jste se rozhodli v zoo udělat zrovna velemlokárium? Čím vás velemloci "dostali"?(Lucie Pechtová)
Foto
Mělo to několik důvodů. Především jsou to největší obojživelníci světa, půldruhametroví mloci. Současně jsou to živoucí fosilie, jejichž pozůstatky byly nalezeny i na našem území (a ještě předtím ve Švýcarsku, odkud byly prapůvodně popsány jako kostra Homo diluvii testis, člověka předpotopního). Také ovšem inspirovali Karla Čapka k napsání Války s Mloky, což je nejen má oblíbená kniha, ale i jedno z nejvýznamnější děl světové literatury. Ostatně, Karla Čapka a Válku s Mloky připomínáme i v našem velemlokáriu.
Vy osobně se velemloků nebojíte? Nebo vám naopak přijde roztomilý?(Michael Slaný)
Foto
Rotomilí mi velmloci zrovna nepřijdou, ale fascinující ano!
Dobrý den, nebojíte se velké vody? A bude zase spodní část zoo plavat? to magistrát nic neudělal? a vy?(Petr Hrubý, Praha)
Foto
Částečně jsem již odpověděl. Naše obavy bohužel ještě zvyšuje to, že od loňska nebylo vyčištěno koryto Vltavy, což naše ohrožení ještě zvyšuje...
Krásný den pane řediteli. Mě by zajímalo, jak to nyní vypadá s gorilama? Nebojíte se povodní? A kdy se rodinka dočká nového bydlení?(KK2014)
Foto
To se tedy bojíme! A jako na smilování čekáme na protipovodňovou ochranu. Výstavbu nového pavilonu připravujeme, ale složitost související administrativy je ubíjející...
Dobrý den, může vám velemlok ukousnout třeba nohu nebo jiný tělesný úd?(Jarda Novák)
Foto
Umousnout asi ne, ale fatálně pošramotit určitě ano. Rozhodně bych nic podobného nezkoušel.
Příští rok má jít do kin Válka s Mloky na motivy knihy Karla Čapka, věděli jste to? Mloci i macek Karlo budou mít určitě ohromný úspěch!(Krákorka)
Foto
O přípravách tohoto filmu vím, jeho výtvarníci se byli podívat i na naše velemloky, ale natáčení prozatím nezačalo.
Máte ještě letos v plánu další překvápko pro návštěvníky?:-) A prozradíte nám ho? Díky! Ondřej(Ondřej J.)
Foto
Ano, Rezervaci Bororo. To bude vážně bomba! :-)
Měl jste v ruce už velemloka?(Mlok22)
Foto
Sáhnul jsem si na něj, ovšem snažíme se manipulaci s nimi co nejvíc vyhýbat, protože je jim bezpochyby velmi nepříjemná.
Můžete nám říci, kolik velemloků v tomto pavilonu uvidíme? Jako konkrétní počet:-)(Tomáš Noníček)
Foto
V pavilonu jsou tři velemloci nad metr (Karlo, Śmíca a Natali), dvě velká mláďata (Andy a Boleslav Jablonský) a více menším mláďat.
Dobrý den. Mě by zajímalo, jestli víte, kolik vážil, měřil a jak se jmenoval největší mlok na světě? Díky. Mamos(Mamos )
Foto
Jak se jmenoval historicky největší velemlok nevím, pokud se vůbec nějak jmenoval, ale měřil 180 cm a vážil 50 kg. "Náš Karlo má ale 155 cm, takže se mu už docela blíží.
Dobrý den pane řediteli. Nejdříve vám chci říci, jak jste úžasný a strasně si vás vážím za to, co všechno pro zoo děláte. Máte vůbec nějaký volný čas? Pak mě zajímá, četla jsem někde, že to bude první velemlokarium na světě. To opravadu žádné nikde nemají? Děkuji za odpověd. Krásný den(Alena Janoušková, Kladno)
Foto
Dobrý den, moc Vám děkuji a současně se omlouvám, že začínám trochu později. Je pravda, že s volným časem jsem na štíru a spoustu ho pak stejně tak či onak věnuji zoo nebo něčemu, co s ní souvisí. Třeba bádáním o její historii :-). Už se ale těším na léto, kdy s manželkou a s dětmi budeme pokračovat v našem pěším putování Evropou, to bude - doufám - opravdu volný čas. Naše Velemlokárium je skutečně první na světě, žádné srovnatelné zařízení nikde jinde neexistuje a velemloci byli dosud chováni na mnohem nižší úrovni, než je tomu nyní u nás. Z Velemlokária mám ohromnou radost a všechny vás zvu, abyste se na něj přišli podívat!