Prahu křižuje 26 různých tramvajových linek a podle samotných řidičů tramvají je každá jiná a unikátní. U řidičů jsou nejoblíbenější ty, které vedou mimo pražské centrum. Naopak proklínané jsou ty, které projíždějí historickým středem metropole.

Nejoblíbenější tramvajové linky podle samotných řidičů tramvají
Autor: DPP/Blesk - Ramon Hofman

„Kritická jsou zejména místa s velkým provozem a tam, kde často nesprávně parkují vozidla. Od řidičů vyžadují tyto úseky maximální možnou koncentraci a pozornost,“ řekl Jiří Polák. Kritickými úseky jsou prý zejména Václavské náměstí, Karlovo náměstí, úsek s křižovatkou před Národním divadlem či zastávka I. P. Pavlova.

Řidič si linku nevybírá

Mezi „nejstresovější“ a mezi řidiči vyloženě neoblíbené patří linka č. 22 z Nádraží Hostivař na Bílou Horu. „Bývá tam velký zmatek, zejména v turistické sezoně. Vozy i nástupní ostrůvky jsou přeplněné, vozy to nestačí pobírat,“ říká Polák. Ze stejných důvodů nemají řidiči rádi linku č. 9, zejména u Národního divadla prý často dochází k dopravním nehodám. „Neoblíbená byla také osmnáctka, ale s otevřením tunelu Blanka se průjezdnost znatelně zlepšila,“ podotkl.

Nejméně oblíbené tramvajové linky podle samotných řidičů tramvají
Autor: DPP/Blesk - Ramon Hofman

Naopak mezi oblíbené linky patří zejména „jedenáctka“. „Jede dolů na Spořilov a nejede přitom přes centrum. Je tam málo křižovatek, dá se lépe jet na čas. Oblíbená je také linka 25 a špatná není ani linka č. 20. Na tu si kolegové taky nestěžují,“ dodal.

Obliba nehraje roli v tom, jakou linku řidič „pojede“. O to se starají plánovači z centrálního dispečinku a dispečinku jednotlivých vozoven. „Každá vozovna má přidělené některé linky. Například u nás ve Vokovicích se střídáme na linkách 1, 5, 8, 18, 20, 22 a 26,“ vysvětluje Polák. „Nikdo z nás to nemá tak, že by celý měsíc jezdil jen na jedné lince. Naplánovat směny pro stovky lidí jen na jedné z vozoven je velká věda. Nelze vyhovět všem,“ doplňuje.

V noci je problém s krátkými soupravami

Ani noční linky nejsou jedna jako druhá, alespoň z pohledu řidiče tramvaje. „Nejhorší z nočních linek jsou čísla 57, 59 a možná ještě 51, konkrétně úsek v Dlouhé ulici,“ řekl Polák. Zejména na Náměstí Míru se podle něj tramvaj zaplní lidmi z nočních klubů a podniků. „Vozy to nepobírají, v noci jezdí zkrácené soupravy. Lidé, kteří míří v noci do práce, se do tramvaje mezi navrátilce z restauračních zařízení mnohokrát nevejdou a jsou pak naštvaní,“ uzavřel.

Když se srazí tramvaje:
Fotogalerie
7 fotografií