Kvůli rozpadlé koalici totiž metropoli hrozí rozpočtové provizorium. Semelová zároveň nevyloučila podporu možné menšinové koalici. Byla by to první účast komunistů na vládě v metropoli od roku 1990.

Podporu slibují i Piráti, mají ale 10 podmínek

Čtyřčlenný klub pražských zastupitelů za Piráty je připraven podpořit pětapadesátimiliardový rozpočet na příští rok. Mají deset podmínek. Dnes je sdělili primátorce Adrianě Krnáčové (ANO). Po jednání to řekl předseda klubu Jakub Michálek. Ani s hlasy pirátů ale nebude mít návrh rozpočtu garantovanou většinu v zastupitelstvu, kterou primátorka po stranách žádá.

„Rada návrh rozpočtu dnes schválí,“ myslí si Michálek. „Pokud rada výhrady vyřeší, jsme připraveni rozpočet podpořit, aby město nebylo v provizoriu,“ doplnil. Podle něj se výhrady týkají informatiky a přemrštěných nákladů na dopravu, mimo jiné na rozšíření Libeňského mostu, výstavbu tramvajové tratě do Slivence a stavbu Radlické radiály. Chtějí víc peněz na cyklistickou dopravu.

Krnáčová hledá ad hoc koalici

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) je připravena svolat na středeční odpoledne mimořádné jednání rady ohledně rozpočtu. Pokud rada pětapadesátimiliardový rozpočet schválí, půjde v prosinci k projednání do zastupitelstva. Tam se primátorka opře o hlasy Pirátů a komunistů. „Aktuálně hledáme ad hoc koalici, která by se oprostila od mocenských zájmů a rozpočet schválila pro dobro města a městských částí,“ uvedla Krnáčová.

TOP 09 a ODS hřímá: „Jde o vydírání a diktaturu!“

Primátorka spolu s ČSSD v úterý oznámila, že magistrát zahájí přípravu rozpočtového provizoria. Slib, že Praha i přes potíže v koalici vstoupí do nového roku s řádně schváleným rozpočtem, prý není možné splnit. Vinu přitom podle ANO a ČSSD nese bývalý koaliční partner – Trojkoalice. Zástupci Trojkoalice argumenty odmítli. Spolu s opozicí vyzvali primátorku, aby rozpočet zastupitelstvu předložila a zabránila tak provizoriu.

Primátorka proto na středeční ráno svolala předsedy zastupitelských klubů a žádala od nich záruku. Dostala ji od Pirátů a komunistů. Opoziční TOP 09 a ODS garance dát odmítly, prý jde o vydírání a diktaturu.

„Pokud budeme mít dnes odpoledne 33 hlasů, svolám mimořádné jednání rady, kde návrh rozpočtu předložíme,“ řekla primátorka po jednání s předsedy klubů. „Piráti nám už své připomínky sdělili a my k nim nemáme zásadnější výhrady, stejně tak jsou našemu návrhu rozpočtu nakloněni i komunisté,“ uvedla.

Chováte se dětinsky, vzkazuje Krnáčová opozici

Zástupci TOP 09 a ODS se podle ní zachovali dětinsky. „Jasně ukázali, že jejich výzvy nebyly ničím jiným než laciným populismem a destruktivním chováním, vedoucím k destabilizaci Prahy,“ doplnila.

Po loňských volbách vládly v Praze ANO, ČSSD a Trojkoalice s nejtěsnější většinou 33 hlasů. Koalice se rozpadla poté, co byli odvoláni čtyři z 11 radních. Spory mezi stranami se dál vyhrotily minulý týden, když zastupitelstvo odvolalo předsedu výboru pro územní rozvoj Jana Slezáka (ČSSD). Trojkoalice deklarovala, že se chystá domlouvat koalici s TOP 09 a ODS. Jak a kdy bude sestaveno nové vedení města, zatím nedokázal nikdo říct. Žádné z politických stran se zatím nepodařilo získat v 65členném zastupitelstvu většinu.