Hlasovat o Stropnického nominaci bude v sobotu krajský sněm. Ministr chce nechat nově zvolit i místopředsedy. O jejich místa je podle Stropnického velký zájem, on sám už o jejich jménech představu má. Zveřejnit je ale nechtěl.

Byla to konsenzuální věc, což mě samozřejmě těší. Nevzpomínám si na žádný pražský obvod, který by s tím měl problém,“ řekl ke své podpoře Stropnický.

Mnohahodinové jednání podle něj krajské předsednictvo využilo i k širší diskusi o magistrátu a fungování pražského předsednictva. „Dlouze se diskutovala otázka místopředsedů. Ve stanovách máme počet až tři, diskutovalo se, jestli je volit v balíku nebo jednotlivě,“ řekl Stropnický.

Kandidatury na místopředsedy se mohou objevit i přímo na sněmu. „O místopředsednictví Prahy je zájem relativně velký. O to bude asi volba trvat déle,“ dodal Stropnický. Zatímco krajského předsedu sněm pouze navrhuje ke schválení celostátnímu předsednictvu, místopředsedy volí přímo.

Stropnický, pokud bude zvolen krajským předsedou, se stane také členem týmu, který jedná o pražské magistrátní koalici. „Já si myslím, že pokus o dosavadní koalici s číslem dvě, by byl pokus, který by stál za hřích. S naší paní primátorkou jako součástí toho modelu. Ale o tom se teprve musí začít jednat," uvedl ministr.

Primátorka Adriana Krnáčová jeho názor přivítala. „Já si myslím, že je to velice dobré řešení, které jde v souladu s tím, co jsme dnes diskutovali,“ řekla novinářům. V úterý přitom dosavadní partneři ANO, ČSSD i Trojkoalice oznámili, že současná koalice je definitivně mrtvá, a začali jednat s dalšími stranami o případném novém uspořádání.