Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Psi v Praze jen na vodítku. Podívejte se, kam budou smět i bez něj

/
  • Psi budou smět běhat bez vodítka v Praze jen na vybraných plochách.
    Psi budou smět běhat bez vodítka v Praze jen na vybraných plochách. (Shutterstock.com)
    12. září 2015 ● 07:23

    Už od listopadu má být možné chodit v Praze se psem jen na vodítku. Většina městských částí proto začala vymýšlet takzvané bezvodítkové zóny, kde psům umožní volný pohyb. Například Praha 4 jich navrhla 51. Naopak Praha 5, která s omezením nesouhlasí, žádné, protože doporučí magistrátu, aby vyhlášku neschválil. Blesk.cz oslovil radnice Prahy 1 až Prahy 10 s dotazy, kde plánují bezvodítkové zóny zavést. 

  • 1.

    Praha 1: Bez vodítka na Kampu i na Klárov

    Praha 1 venčení psů pouze na vodítku nepodporuje. Magistrátu poslala návrh míst, kde všude by mohli psi volně pobíhat, ale zároveň i seznam, kam by nesměli vstoupit vůbec.

    Bezvodítkové zóny navrhuje Praha 1 zřídit zde: park Kampa, park v Jelení, Vrchlického sady (vybrané oblasti), park Klárov (část), park na nábřeží Ludvíka Svobody (část vně oplocení) a nadále má platit volnost na Petříně.

    Sem by psi měli mít nově nebo i nadále zákaz vstupu: všechna dětská hřiště, Vojanovy sady, Františkánská zahrada, park Lannova a nově opravená zahrada v Jirchářích.

  • 2.

    Praha 2: Se psem bez vodítka i na náměstí Míru

    Praha 2 v souvislosti s vyhláškou chystá osvětovou kampaň, aby přispěla ke správnému chování a výcviku psa ve městě.

    Už nyní mohou psi volně pobíhat v těchto místech: Riegrovy sady (část), sady Svatopluka Čecha (část), Bezručovy sady, park Folimanka (západní cíp), Na Moráni (park), Perucká stráň, parčík na Karlovském předmostí, parčík mezi ulicí Neklanova a kolejemi ČD a také ve dvou parcích NKP Vyšehrad.

    Nově radní schválili bezvodítkovou zónu zde: náměstí Míru vedle kostela sv. Ludmily.

    Zákaz vstupu nyní platí tady: park Ztracenka a Bastion.

    Nově nebudou smět psi sem: centrální část s květinovými záhony na náměstí Míru.

  • 3.

    Praha 3: Psi budou mít volnost na 16 místech

    Praha 3 vytipovala 16 lokalit, kde budou smět psi běhat bez vodítka. Pokud vyhláška projde, městská část zároveň posílí úklidovou četu, ale také bude důsledně kontrolovat dodržování pravidel.

    Návrhy území pro volný pohyb psů: park na Hollarově nám., louka ve středové části parku na nám. Jiřího z Lobkovic, park na nám. Jiřího z Poděbrad (východní část a trávník mezi jižní stranou kostela a parkovou cestou), Škroupovo náměstí, park před FC Viktoria Žižkov, sídliště Jeseniova-Ostromečská (jižní část), vnitroblok Bezovka, park Na Parukářce, Koněvova (první a třetí proluka směrem od Ohrady a východní část parku Pražačka), většina pozemků na Krejcárku, park Izraelská-Pod Kapličkou, park Židovské pece, park na vrchu sv. Kříže, sídliště Jarov (plochy zeleně), sídliště Chmelnice (plochy zeleně), část území na vrchu Vítkov.

    Úplný zákaz vstupu psů bude platit i nadále zde: park Rajská zahrada.

  • 4.

    Praha 4: Bez vodítka na 51 místech

    Praha 4 stanovila 51 ploch pro volný pohyb psů. Zároveň vybrala i ty, kam bude zvířatům vstup úplně zakázán.

    Bezvodítkové zóny vzniknou v těchto ulicích a parcích: Vítovcova, Klánova, Kaplická, Za Mlýnem, Zelený pruh, Na Dobešce, Pod Dálnicí, Park Jezerka, Holčovická, Vrůtecká, Na Pankráci, Svatoslavova, Spořilovská, Jánošíkova, park Fidlovačka, park na nám. Hrdinů, park Kavčí hory, Boleslavova, Nad Koupadly, Durychova, Krčský park, V Štíhlách/Libušská, Michelská, Na Záhonech, Nad Vinným potokem, U Michelského mlýna, Třešňovka, Na Chodovci, U Družstva práce, Podolská, Bítovská, Krčská, Humpolecká, Hudečkova, Rybářská, Na Pankráci, Nad lesním divadlem, Němčická, Bernolákova, V Pláni, Jílovská, Na Mlejnku, Choceradská, U Mlýna, Jižní 17, Pekárenská, Na Záhonech, Na Křivině, Jivenská, 5. Května, park na Pankráci a Zelený pruh.

    Naopak sem vstup psům bez vodítka nepovolí: Roztylské náměstí, park na Pankráci, vodní prvek na Roztylském nám., vodní prvek v ulici Novodvorská, vodní prvek na nám. gen. Kutlvašra.

  • 5.

    Praha 5: Zóny nestanovila, navrhne vyhlášku nepřijímat

    Rada Prahy 5 se po diskuzi s obyvateli shodla, že tuto vyhlášku odmítá a doporučí ji magistrátu zrušit.

  • 6.

    Praha 6: S vyhláškou nesouhlasí, chce ale stanovit zákazy vstupu pro psy

    Rada Prahy 6 odsouhlasila, že s návrhem vyhlášky nesouhlasí. Místo toho sama doporučila jasně vymezit lokality, kde bude platit zákaz volného pobíhání psů a úplný zákaz jejich vstupu (například dětská hřiště, prostory pro seniory, okrasné záhony…).

    „Zásadní problém neukázněných majitelů psů ani sebelepší vyhláška vyřešit nemůže,“ uvedl radní pro životní prostředí Antonín Nechvátel (Zelení).

  • 7.

    Praha 7: Rozšíří se hlavně plochy na Letné a ve Stromovce

    Praha 7 uspořádala i veřejnou diskusi s občany. Z jejich návrhů poté sestavila plánek, kde by zvířata mohla pobíhat volně.

    Už nyní mohou psi bez vodítka sem: Letenské sady (vybraná část), Stromovka (vybraná část).

    Nově by mohli i sem: Letenské sady (rozšíření stávající zóny), Stromovka (rozšíření stávající zóny), park u metra Vltavská, Bubenské nábřeží (zeleň podél řeky), ulice Varhulíkové (zeleň podél řeky).

  • 8.

    Praha 8: Vyhláškou se nezabývala

    Praha 8 zatím žádný návrh na bezvodítkové zóny neschvalovala a ani na webu o ničem neinformuje. Mluvčí radnice navíc na dotazy ohledně psí vyhlášky opakovaně nereagovala.

  • 9.

    Praha 9: Přibude sedm míst pro psy bez vodítka

    Praha 9 má v současnosti tři psí hřiště – ve Vysočanech v parku Podviní, na Proseku v parku Přátelství a v Nových Vysočanech při Novovysočanské a Spojovací.

    Nyní vytipovala 7 míst, kde by se mohli psi také pohybovat volně: oblast Flajšnerky, Klíčovský park, plocha při ulici Malletova, plocha bývalé zahrádkářské kolonie U Elektry, plocha v Hrdlořežích při meandrech U Rokytky a dva pozemky na hranicích s Prahou 3.

  • 10.

    Praha 10: Volnost mimo jiné v Malešickém parku

    Praha 10 bude plochy pro volné pobíhání psů také rozšiřovat.

    Psi budou smět běhat bez vodítka na těchto plochách: Malešický park (vybrané části), Pobořská, Útulná, V Úžlabině-Plaňanská, Škvorecká, V Olšinách, vnitroblok Kolovratská a Heroldovy sady.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 13

naidka:

(12. 09. 2015 10:55)

naidka: Odborníku přes psy, pejsci se na vodítku vodí, ne vozí nebo si myslíš, že hafan si sedne na vodítko - a jedem?

(12. 09. 2015 10:52)

jonn: Nejlepší je pes na česneku .

(12. 09. 2015 08:37)

mirkli:  Nemám psa pro začátek, ale musim konstatovat, ze v tomto státě už vedení měst začíná blbnout! Když porovnam nebezpečnost a pripady agresivity psů a lidí,nota bene pod vlivem kombinace drog a alkoholu tak suverénně jako lidi vedeme. A ještě k těm psům, starý přísloví: Jakej pán,takovej krám! Ať si každý přebere sám, kdo pro nás je nezpečnejší! Dle mého názoru jsou to v prvé řadě lidé a nedej bože když cití že mají moc!

(12. 09. 2015 08:17)

Lucio1: Mám totiž pocit že je tady psů hodně., skoro si v místním městě připadám jako nenormální protože psa nemám..

(12. 09. 2015 08:06)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy