Několik desítek lidí vyrazilo do pražské zoo se starým telefonem. Důvod je jednoduchý. Gorilí samice Bikira tam slavila své dvacáté narozeniny. „Návštěvníci, kteří darovali starý mobil, mohli napsat svoje přání na lístek a naši ošetřovatelé ho pak přepsali na jedlý papír. Ty pak měla na výloze,“ řekla tisková mluvčí pražské ZOO Myslivečková.

Na oslavě kulatých narozenin Bikiry nechyběl ani hudební doprovod. Na bubny zahrála hudební skupina Dachas. Všichni hudebníci jsou z Afriky a angličtinu moc neovládají. Jeden ze členů tak Bikiře popřál slovy: „Happy New Year,“ za což sklidil ovace publika. „Je to také krásné, protože teď vlastně začíná nový rok v životě. Jeden z hudebníků uměl anglicky trochu a tenhle angličtinu ovládal úplně minimálně,“ vysvětluje Myslivečková.

Oslavenkyně dostala náskok před Richardem

Ve výběhu už pak čekal nejen na oslavenkyni dort z dřevité vlny, sena, jívových větví, čínského zelí, grepu a papriky. A aby si všechno nepřivlastnil jen gorilí samec Richard, dostala Bikira zhruba 3vteřinový náskok při vstupu do výběhu. „Perfektně ho využila. Ze všech našich goril nejlépe chodí po zadních, takže před nadšenými návštěvníky tam přiběhla a rychle si z toho svého dortu urvala několik dobrot,“ upřesňuje Myslivečková.

Kvůli teplu dostali ještě jednu mraženou dobrotu navíc. A to sice zmrzlinu z rozmixovaného ovoce o velikosti žlutého melounu. „Tím, že toho už bylo po výběhu více, tak se k tomu dostali všichni. Dokonce samice Kamba měla v jednu chvíli u sebe čtyři. Myslím, že si tu oslavu užila nejen Bikira, ale celá skupina,“ zhodnotila celou akci Myslivečková.

Fotogalerie
9 fotografií