Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Onderka chce výměnu vedení: ČSSD se příště do Sněmovny nemusí dostat

Autor: jer, ČTK - 
22. října 2017
20:55

Současné vedení ČSSD by mělo dát k dispozici své funkce a sjezd by měl rozhodnout, zda je potvrdí, nebo si zvolí jiné vedení. V neděli to řekl bývalý primátor Brna a nově zvolený poslanec Roman Onderka (ČSSD). Na jižní Moravě získal mandát společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Podle Onderky musí přijít sebereflexe. Připomněl také, že na kandidátkách strany chyběly výrazné osobnosti, jako například bývalí hejtmani Jiří Zimola nebo Michal Hašek i poslanec Jeroným Tejc, což prý straně ubralo hlasy.

ČSSD získala 7,27 procenta hlasů, což je nejslabší podpora za existenci samostatné ČR. Strana plánuje sjezd na duben. „Musí přijít sebereflexe, protože se pak může stát, že v příštích volbách se ani nemusíme dostat do Sněmovny,“ řekl Onderka.

Podle něj je potřeba, aby ve vedení strany byli lidé srozumitelní pro voliče. „Protože když někomu nerozumíte, tak ho nevolíte,“ zdůraznil Onderka. Zda se bude ucházet o funkci ve vedení strany, to zatím neřekl. Uvedl však, že nic nevylučuje ani neslibuje.

Video  Miloš Zeman: Sobotko, sklapni!  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Podle Onderky udělala sociální demokracie chybu už na březnovém sjezdu, kde nabízel změnu Jeroným Tejc, ale delegáti ho nevyslyšeli. „Stálo nás to mnoho voličů. V ČSSD bylo vždy mnoho názorových proudů a každý na sebe vázal své voliče. Pokud odstřihnete lidi jako Jiří Zimola nebo Jeroným Tejc, sociální demokracie přichází o podporu. My jsme se ale víc zabývali sami sebou, a ne tím, jak jsme srozumitelní navenek,“ řekl Onderka.

Zimola, Hašek i Tejc jsou politici, kteří ve volbách získávají vysoký počet preferenčních hlasů. Ani jeden však na kandidátce nebyl, Tejc odstoupil dobrovolně po sjezdu, když neuspěl ve snaze získat post ve vedení strany. „Celorepublikově známých osobností nemáme na rozdávání a volby jsou právě tím časem, kdy bychom se měli spojit, potlačit názory a vysvětlit, že jsme strana, která stojí za lidmi. To se u nás nestalo a voliči to negativně ohodnotili,“ dodal Onderka.

Volební lídr ČSSD Zaorálek komentuje po tiskové konferenci neúspěšné volby:

V ČSSD patřil ke křídlu Haška, který v minulosti svedl se Sobotkou boj o post předsedy strany. Po volbách v roce 2013 to byl právě Onderka, který vyzval Sobotku k rezignaci kvůli slabému volebnímu výsledku strany. Sobotka tak ale neučinil a stal se premiérem. Navíc když vyšel najevo takzvaný lánský puč, Hašek, Tejc a další politici se vzdali funkcí ve vedení ČSSD.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
dlabec ( 23. října 2017 11:06 )

ne jenom výměnu ale i potrestat vedení CSSD bylo u všech zlodějin OKD solární mafie,mostecká,severozapad dotace,školství a sport ještě jste dělali s Valachové hrdinku že odstoupila,Gros,Rath,Palas,Březina atd a držíte se ve vedení jak selikon na zdi.Pokud neodejdete končí politická strana CSSD !!!Sobotko kdybys nebyl podrazák,křivák mohli jste s Babišem jako nejuspěšnější vláda dneska v poklidu vládnout ale to ne protože jste nemohli krást,tunelovat tak uděláme podraz na kolegu ve vládě nejlepšího ministra Babiše.Znáte to soudruzi s CSSD jak se do lesa volá tak s lesa vyběhne Babiš

hejhej ( 22. října 2017 22:16 )

Sebereflexe?? Sobotka, Zaorálek, Chovanec pohřbili ČSSD. Všichni, kdo Sobotku opakovaně zvolili za předsedu strany a jeho dva výše jmenované poskoky nesou vinu . Nestačilo socanům pokles u komunálních voleb,pochlebování EU a především Merkelové, nesplněný slib- restituce, OKD - je toho hodně, co odradilo voliče. Korunu k volbám do PS dali všichni, co se snažili znemožnit pana Babiše. Nic neudělal. Neuspěli s dluhopisy, vytahují Čapí hnízdo. Kdo ty dotace schvaloval ?????? A co dotace na Orlík Schwancerbergovi?????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa