Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Volby 2017: Babiš je vítěz, Kalousek přežil. Prorazil Okamura, ODS a prvně i Piráti

Autor: kal, ula, mah, všm - 
21. října 2017
23:10

Hnutí ANO Andreje Babiše vyhrálo volby, se ziskem hlasů atakovalo 30procentní hranici. Druhá je ODS, která obdržela přes 11 procent. Uspěli poprvé Piráti s Ivanem Bartošem i také SPD Tomia Okamury, a to se zhruba deseti procenty hlasů. Slabý je výsledek sociální demokracie nebo komunistů a kolem pěti procent balancují lidovci, Starostové i TOP 09 s Miroslavem Kalouskem. Blesk.cz sledoval všechno důležité online.

  • Suverénním vítězem je vládní hnutí ANO Andreje Babiše, které volilo skoro 30 procent voličů. Druhá skončila ODS s víc než osmnáctiprocentním odstupem. Na třetí místo dosáhli Piráti, kteří dosud neměli zastoupení v dolní komoře. Výrazně zabodovalo také hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.
  • Naopak pro dosud nejsilnější vládní stranu ČSSD jsou výsledky debaklem. Pohoršili si také komunisté a lidovci. Pětiprocentní hranici nutnou pro zisk poslaneckých křesel těsně překonala ještě TOP 09 i Starostové a nezávislí (STAN).
  • Vzápětí po oznámení volebních výsledků se objevily první úvahy o příštím vládním uspořádání. Podívejte se sem na možné varianty
  • Prezident Miloš Zeman výsledky voleb okomentuje živě v neděli od 15 hodin v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech.

Volby 2017 - výsledky a reakce
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
17:20
21. 10. 2017
!

Občanští demokraté svolali poradu, sečteno už je více než 95 % hlasů. Vypadá to, že pravicová strana skončí druhá za jasně vítězným hnutí ANO.

Emoce ve volebním štábu ODS Emoce ve volebním štábu ODS Emoce ve volebním štábu ODS
17:15
21. 10. 2017

Jedním z těch, kdo mají od začátku sčítání vrásky na čele, je pražský radní Jan Wolf. "Za dobrý bych považoval aspoň takový výsledek, jakého jsme dosáhli v roce 2013," řekl Blesku. Domnívá se také, že KDU-ČSL mělo možná v kampani vystupovat více konzervativně.

17:12
21. 10. 2017

Do Sněmovny se podle propočtu zřejmě opět dostane KDU-ČSL se ziskem 5,8 procenta. Získat by mohla deset mandátů, nyní má její klub 14 poslanců.

17:07
21. 10. 2017
!

ODS se dotáhla a dokonce předehnala SPD Tomia Okamury. Příznivci ve štábu občanských demokratů bouří. „Z jedničky na dvě jedničky,“ jásal Bohuslav Svoboda, exprimátor Prahy. ODS překročila hranici 11 procent a do voleb šla s číslem 1.

Video  
Video se připravuje ...
Video  
Video se připravuje ...
17:05
21. 10. 2017

Až součet posledních volebních okrsků rozhodne o tom, zda se TOP 09 i STAN dostanou do Sněmovny. Podle propočtu ČTK zatím není jisté, zda překonají nutnou pětiprocentní hranici pro zisk poslaneckých křesel. Během sčítání hlasů se průběžné výsledky STAN pohybovaly nad pěti procenty a zvolna k této hranici klesaly, naopak počty hlasů pro TOP 09 se této hranici blížily zdola.

Po sečtení 90 procent hlasů měli Starostové 5,1 procenta, TOP 09 držela zisk 4,7 procenta. Ještě po sečtení třetiny okrsků měla TOP 09 asi 3,8 procenta hlasů. Říjnový průzkum agentury Median předpovídal TOP 09 zisk šesti procent, Starostům předpovídal zisk čtyř procent. Volební lídr STAN Jan Farský ještě v pátek doufal, že STAN dostane nejméně sedm procent, předseda TOP 09 Miroslav Kalousek chtěl dosáhnout na dvouciferný výsledek. Oba politické subjekty jsou ve Sněmovně zastoupeny od roku 2010.

Jan Farský ve štábu STAN Jan Farský (STAN) považuje výsledky voleb za děsivé
17:05
21. 10. 2017
!

Sčítá se posledních deset procent hlasů, průběžné pořadí stran vypadá takto: ANO 30 %, ODS a SPD 11 %, Piráti 10 %, KSČM 8 %, ČSSD 7 %, KDU 6 % a STAN 5 %. Pro detailní zpravodajství sledujte volební speciál.

21. 10. 2017

Ve volebním štábu TOP09 je momentálně jen minimum politiků, převažují tady hlavně novináři. K mála výjimkám patří Dominik Feri, který sedí v místnosti pro novináře a pracuje na počítači. Rozhovor pro Blesk.cz odmítl s tím, že se vyjádří až po tiskové konferenci, která se očekává v 18 hodin.

Dominik Feri, volební štáb TOP 09
17:00
21. 10. 2017
!

ČSSD mění čas TK po zasedání politického grémia. Lídři strany předstoupí před novináře už v 17:30.

Bohuslav Sobotka ve volebním štábu ČSSD Ve volebním štábu ČSSD se objevil i volební lídr strany Lubomír Zaorálek
16:58
21. 10. 2017

Šéf SPD Tomio Okamura poděkoval za podporu voličů. „Děkujeme za podporu programu, aby v České republice nevládly elity, ale občan. Chceme zastavit islamizaci republiky, chceme nulovou migraci,“ uvedl Okamura. Pak vyzval zpěváka Aleše Brichtu, aby zazpíval hymnu. Ten se k tomu ovšem moc neměl.

Předseda SPD Tomio Okamura
16:50
21. 10. 2017

Jak to vypadá na sněmu vítězného ANO? Podívejte se na ŽIVÝ PŘENOS ZDE

16:55
21. 10. 2017
!

Poslanec Marek Benda (ODS) opět vyloučil, že by šla ODS do vlády. Ani v případě, že by měla možnost rozbít blok „nedemokratických stran“. „Řekli jsme, že s ANO do vlády nepůjdeme, tak nevím, proč bychom to dělali. Budeme nejsilnější opoziční stranou a budeme ukazovat na chyby,“ řekl Blesk.cz.

21. 10. 2017

Karel Schwarzenberg, čestný předseda TOP09, právě dorazil do volebního štábu své strany.

Video  
Video se připravuje ...
16:45
21. 10. 2017

Až součet posledních volebních okrsků rozhodne o tom, zda se TOP 09 a STAN dostanou do Sněmovny. Podle propočtu ČTK zatím nemají vstup jistý.

Jan Farský ve štábu STAN
16:44
21. 10. 2017

Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek považuje výsledek strany za špatný. Počet získaných hlasů dle něj nejvíce vypadá na odchod do opozice.

Ve volebním štábu ČSSD se objevil i volební lídr strany Lubomír Zaorálek
16:43
21. 10. 2017
!

Tisková konference po jednání politického grémia ČSSD bude v 18 hodin. 

Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová zřejmě získá mandát poslankyně za Středočeský kraj. Kandidovala na druhém místě.

„Výsledek je pro mě překvapení, stejně tak jako úspěch SPD. Část voličů v kampani mě překvapila, když mi říkala, že váhá mezi námi a právě SPD,“ řekla Valachová pro Blesk.cz

Volební souboj 2017: Kateřina Valachová
16:43
21. 10. 2017
!

Ve štábu ANO nadále chybí Andrej Babiš, aktuální výsledky komentuje 1. místopředseda strany Jaroslav Faltýnek. Navrhne prý, aby s nabídkou spolupráce ANO nejprve oslovilo současné koaliční partnery ČSSD a KDU-ČSL.

 

Faltýnek, který je také na seznamu hříšníků v kauze Čapí hnízdo, na štábu hnutí poděkoval voličům za důvěru navzdory všem skandálům. “Bylo by fér oslovit k debatě stávající koaliční partnery ČSSD a KDU-ČSL, ale k diskusi o budoucím složení Sněmovny oslovíme všechny subjekty, které se tam dostaly,” řekl neurčitě o budoucím uspořádání. Odmítl také vládu vedenou ANO bez Babiše jako premiéra. “Já si to neumím představit. Je to předseda našeho hnutí a lídr, který odmakal kampaň. Lidé volili především jeho,” uzavřel diskusi.

Video  
Video se připravuje ...
21. 10. 2017

„Z průběžných výsledků nikdo spokojen být nemůže, ani co se týká výsledků TOP 09, tak výsledků obecně. Atmosféra tady není nadšená a jsou z toho všichni zklamaní,“ řekl pro Blesk.cz místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

16:41
21. 10. 2017

Právě dorazil do volebního štábu předseda KSČM Vojtěch Filip. „Zatím nechci sčítání hlasů hodnotit, počkám na závěrečné výsledky,“ prozradil.

Předseda KSČM Vojtěch Filip
16:35
21. 10. 2017

"Průběžné výsledky jsou skvělé, samozřejmě ještě přijdou v úvahu velká města," řekl Blesk.cz ve štábu ANO muž, který nahradil Andreje Babiše v čele ministerstva financí - Ivan Pilný, který se však rozhodl dál nekandidovat. "To rozhodnutí se nemění. Jak říkala moje estonská babička: Neplač nad rozlitým mlékem. Tak já rozhodně nepláču a jsem spokojen. Neopouštím politiku, jenom tu aktivní," uvedl Pilný a prozradil, co bude dělat dál, okomentoval však i rýsující se úspěch Okamurovy SPD a Pirátů.    

Video  
Video se připravuje ...
21. 10. 2017

Volební štáb Pirátů v Praze 5 je zatím v příjemném rozpoložení. Po polovině sečtených hlasů se přisuzuje Pirátům asi 10 procent všech hlasů. To vyvolalo zvláště u předsedy Ivana Bartoše (37) pozitivní ohlasy. „Jsem rád, že dosahujeme takových výsledků. Jediné, co mě mrzí, tak je, že tradiční politické strany se umisťují až za ANO, KSČM a Okamurovci, kteří rozhodně nejsou demokratičtí,“ řekl pro Blesk.cz.

Volební štáb ve Štefánikově ulici v Praze 5 je přeplněný lidmi. Je jich tu okolo 200 a průběžné výsledky oslavují hromovým křikem. Zvláště výsledek v Praze je pro ně překvapením. Zde dosahují okolo 18 procent hlasů. „Jsem rád, že i zde v Praze dosahujeme takového výsledku a rozhodně je to pro nás pozitivní,“ řekl pražský zastupitel Jakub Michálek (Piráti).

Restaurace se nachází v podzemí, občerstvení tvoří výhradně kuřecí a vepřové řízky a také guláš a salát. Nálada je tu dobrá, s výsledky zatím velká spokojenost. 

Ivan Bartoš, lídr Pirátů
16:33
21. 10. 2017
!

Do štábu ODS dorazil za velkého potlesku předseda ODS Petr Fiala. V této chvíli má jeho strana 10,64 %. „Vypadá to, že budeme nejsilnější demokratickou stranou. Děkuji voličům,“ řekl krátce na dotaz Blesk.cz, jak vidí průběžné výsledky. Další komentář prý poskytne, až bude jasněji. Fiala se ale evidentně obává síly trojbloku ANO-SPD-KSČM.

16:24
21. 10. 2017

Členové strany KSČM jsou zklamaní z dosavadních výsledků. „Oranžová Praha asi nebude,“ hodnotí s obavou situaci místopředseda UV KSČM Jiří Dolejš. „Možná ještě Brno," odpovídá mu předsedkyně ústřední rozhodčí komise Helena Vrzalová.

Ve štábu KSČM panuje dobrá nálada Ve štábu KSČM panuje dobrá nálada
16:22
21. 10. 2017

Volební lídr hnutí Starostové a nezávislí Jan Farský považuje průběžné výsledky voleb za trochu děsivé. Novinářům to řekl po příchodu do pražského volebního štábu strany. Podle něj nebude záviset ani tak na výsledcích jednotlivých stran, ale na tom, jestli demokratické strany budou mít dohromady ve Sněmovně většinu. Farský řekl, že hrozí to, že se spojí strana jednoho muže a jedné ideologie s obchodníkem se strachem.

"Doufám, že tak hrozné to po součtu všech hlasů nebude," uvedl. Ohledně STAN podle něj platí to, že si hranici úspěchu stanovili na sedmi procentech. V průběžných výsledcích se strana pohybuje na hranici pěti procent a mohla by uhájit dosavadní tři mandáty. Ve velkých městech, kde se teprve sčítá, je ale hnutí slabší. "Řekli jsme si, že chceme jít samostatnou cestu, myslím, že jsme zvolili správně," uvedl Farský s odkazem na letní rozkol ve volební koalici s KDU-ČSL. Kampaň STAN podle něj byla konstruktivní a hnutí poroste dál.

Jan Farský (STAN) považuje výsledky voleb za děsivé Jan Farský (STAN) považuje výsledky voleb za děsivé Jan Farský (STAN) považuje výsledky voleb za děsivé Jan Farský (STAN) považuje výsledky voleb za děsivé Jan Farský (STAN) považuje výsledky voleb za děsivé Jan Farský (STAN) považuje výsledky voleb za děsivé
16:23
21. 10. 2017

Rozhovor s Bohuslavem Svobodou (ODS), poslancem a někdejším primátorem Prahy. Má pocit, že bude ODS muset po volbách bránit demokracii?:

Video  
Video se připravuje ...
21. 10. 2017

Kolem poledního došlo k incidentu v jedné z volebních místností v Praze 5. Člen volební komise ze strany STAN v průběhu voleb z volebních lístků skládal vlaštovky a házel je po lidech.

Následně sprostě nadával několika ženám. Řekl jim, že jsou p*či. Na místo byla přivolána policie, která mu nasadila pouta, vyvedla ho a teď vyšetřuje okolnosti. „Můžeme potvrdit, že se v jedné z volebních místností stal incident, který vyšetřuje policie. Zatím ale nemáme o situaci další zprávy,“ řekl pro Blesk.cz Jakub Večerka, tiskový mluvčí Prahy 5.

16:16
21. 10. 2017
!

Do volebního štábu ANO dorazili již i první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek, ministr financí Ivan Pilný, místopředseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček či středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová Pokorná.

"Počkejme si s nějakým otevíráním šampaňských pár hodin,"

mírní optimismus ministr obrany a lídr pražského ANO Martin Stropnický. Výsledky jsou podle něj nadějné. Průběžné druhé místo Tomia Okamury a jeho SPD komentoval slovy, že i takové úvahy padaly. "Šok je to možná z hlediska obsahu," uvedl Stropnický a kritizoval politiku strachu a strašení lidí okamurovců. Byla by koalice s SPD pro Stropnického nepřijatelná? "Nepochybně byla," uvedl Stropnický. Za průběžným výsledkem vidí i podporu pro Andreje Babiše ze strany voličů, bere to jako "plebiscit". Podle něj na předsedu ANO probíhal v poslední době "kobercový nálet".     

Video  
Video se připravuje ...
21. 10. 2017

Lídr Pirátů Ivan Bartoš promluvil ve volebním štábu k publiku. Panuje tady napětí a prozatím i radost z pražského úspěchu.

Ivan Bartoš, lídr Pirátů
Video  
Video se připravuje ...
16:13
21. 10. 2017
!

ODS se přehoupla přes 10 procent, štáb v Truhlářské ulici propukl v jásot. Podle senátora Miloše Vystrčila to vypadá, že se ODS bude muset postavit do boje proti totalitě. Reagoval tak na aktuální výsledky, podle kterých by mělo ANO, SPD a KSČM dokonce ústavní většinu. Poslanec a exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda to vidí stejně. Zaráží ho výsledky tradičních politických stran, ze kterých vychází ODS poměrně dobře.

Občanští demokraté sledují sčítání výsledků voleb Občanští demokraté sledují sčítání výsledků voleb
16:10
21. 10. 2017
!

V sídle ČSSD začalo politické grémium. Vedení strany se radí, co po prohraných volbách. Sociální demokraté zřejmě odejdou do opozice. Bohuslav Sobotka poděkoval voličům. 

„To, co je znepokojivé, je vzestup extrémních stran,“ řekl při příchodu Sobotka.

Do volebního štábu ČSSD už dorazil i končící premiér Bohuslav Sobotka Milan Chovanec počítá, že strana půjde
16:09
21. 10. 2017

Místopředseda KSČM Pavel Kováčik nepovažuje výsledek KSČM za dobrý. Po sečtení poloviny hlasů sice překonala ČSSD, ale měla podporu devíti procent, což Kováčik označil za Pyrrhovo vítězství. Nevyloučil ani nevyvrátil možnost, že by KSČM podporovala menšinovou vládu hnutí ANO.


"Levicové a protestní hlasy odešly jinam než do tradičních levicových a protestních stran," řekl Kováčik. Podle něj tyto hlasy převzali Piráti, ANO a hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury, všechny tyto strany jsou podle průběžných výsledků před komunisty.


KSČM musí podle Kováčika vyhodnotit, proč to tak bylo. Za jednu z možných příčin označil to, že voliči hledali něco nového. Naznačil také, že jiné strany mohly těžit z kauzy těžby lithia v Krušných horách, o které jednala Sněmovna na popud komunistů v předvolebním týdnu. "Smetanu slízl někdo jiný," řekl.
Kováčik vyloučil vládní spolupráci s ANO, nechtěl ale potvrzovat ani vyvracet možnost podpory menšinové vlády ANO z opozičních lavic. V případných jednáních by nepřekročitelné podmínky vycházely z programu KSČM.

Pavel Kováčik Pavel Kováčik Ve štábu KSČM panuje dobrá nálada Ve štábu KSČM panuje dobrá nálada Ve štábu KSČM panuje dobrá nálada
16:08
21. 10. 2017
!

Úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec:

„ČSSD s takovým výsledkem žádná povolební vyjednávání nepovede. Odchod do opozice není ostuda.“ 

Chovanec prý kolegy před podobným výsledkem varoval. Uvažuje o svolání předčasného volebního sjezdu, který by mohl být na začátku roku.

Do volebního štábu ČSSD dorazil i ministr vnitra Milan Chovanec
16:05
21. 10. 2017

Vítězem voleb do Sněmovny bude v roce 2017 hnutí ANO Andreje Babiše. Jak výsledky vnímá ministr dopravy Dan Ťok (ANO)?

Video  
Video se připravuje ...
16:02
21. 10. 2017
!

Průběžné výsledky dvě hodiny po uzavření volebních místností: ANO 31 %, SPD 11 %, ODS a Piráti 10 %, KSČM po 9 %, ČSSD 8 %, KDU 6 %. STAN balancuje kolem pětiprocentní hranice, TOP 09 by vypadla. Detailní a aktuální výsledky sledujte ve volebním speciálu

16:02
21. 10. 2017

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek opustil volební štáb a uchýlil se do samoty. Zatím je ale jen o patro výš v prostorách billiardu Café Louvre, tedy nad volebním štábem. Další představitelé TOP 09 a novináři jsou v prostorách galerie stejné budovy.

Miroslav Kalousek útíká z volebního štábu TOP 09 Miroslav Kalousek útíká z volebního štábu TOP 09
16:00
21. 10. 2017

ČSSD zatím nepovede vyjednávání o vládě, s osmi procenty by to bylo podle Chovance úsměvné. Počítá s rolí v opozici a mimořádným sjezdem strany.

Milan Chovanec počítá, že strana půjde Milan Chovanec počítá, že strana půjde
16:00
21. 10. 2017

TOP 09 podle průběžných výsledků opustí řady poslanců ve Sněmovně. Tady je komentář europoslance Jaromíra Štětiny.

Video  
Video se připravuje ...
15:58
21. 10. 2017

Ačkoliv v sídle KDU-ČSL většinou panují úsměvy, předseda strany Bělobrádek už nyní cítí spíše zklamání, uvedl z místa reportér Blesku. Zda malý ohlas u voličů nezpůsobil nějaký chybný krok vedení strany, stejně jako celý průběh voleb, zhodnotí na nejbližším stranickém setkání. To proběhne v následujících dnech. 

15:55
21. 10. 2017
!

ODS podle místopředsedy Martina Kupky vylučuje spolupráci s Babišovým ANO a komunisty. Názory SPD považuje za tak odlišné, že by spolupráce byla extrémně komplikovaná.

15:50
21. 10. 2017

ČSSD se podle průběžných výsledků nepodařilo získat letos ani 10 procent hlasů. Podívejte se na komentář končícího šéfa Sněmovny Jana Hamáčka, středočeského lídra strany.

Video  
Video se připravuje ...
15:48
21. 10. 2017

Jan Farský z Hnutí STAN považuje průběžné výsledky voleb za děsivé. Nebude záviset na výsledcích jednotlivých stran, ale jestli demokraté budou mít většinu, řekl. Do volebního štábu dorazil s rodinou.

Jan Farský ve štábu STAN Jan Farský ve štábu STAN Jan Farský ve štábu STAN Jan Farský ve štábu STAN
15:42
21. 10. 2017
!

Hnutí Svoboda a přímá demokracie neudělila akreditace do volebního štábu třem médiím, dalších 70 naopak akreditaci dostalo, řekl novinářům místopředseda Radim Fiala. Hnutí se ke konfliktům s novináři ve volebním štábu nehodlá vyjadřovat, v příštích dnech chce vydat tiskovou zprávu, kde situaci vysvětlí. Ve volebním štábu dvakrát zasahovala policie, která vykázala novináře ze serveru Info.cz a z pořadu Reportéři ČT.

SPD odmítla do štábu pustit některé novináře SPD odmítla do štábu pustit některé novináře SPD odmítla do štábu pustit některé novináře SPD odmítla do štábu pustit některé novináře
15:41
21. 10. 2017
!

Ministryně Karla Šlechtová (ANO) vedle ostré kritiky lidovců reagovala i na skandál kolem návštěvy prezidenta Zemana v Plzeňském kraji. Na dotaz Blesk.cz Šlechtová na Zemanova slova, že je podle něj „nejpracovitější a nejchytřejší ministryní této vlády“, uvedla toto: „Mě to velice potěšilo, já jsem ráda za slova pana prezidenta, ať už si o něm myslí, kdo chce, co chce.“ Zemana si váží a „zná ho trochu jinak“.

Šlechtová je přitom jedničkou kandidátky ANO v Plzeňském kraji, kde byl Zeman na své poslední návštěvě krajů. Někteří politici se tam však s ním odmítli sejít a nedorazili na společný oběd pořádaný krajem. „Je to čistě věc těch osob, které se odmítly sejít s panem prezidentem. A já myslím, že obrázek si o nich udělají občané sami,“ uvedla.

Video  
Video se připravuje ...
15:42
21. 10. 2017

Do volebního štábu Hnutí STAN dorazil Jan Farský s celou svojí rodinou a prozradil, že obědval králíka na cibulce. Podívejte se na rozhovor:

Video  
Video se připravuje ...
15:40
21. 10. 2017

Ve volebním štábu Pirátů se také napjatě čeká na výsledky voleb. Piráti jsou zatím s výsledky spokojení, přestože je zatím sečteno málo okrsků. Nejspokojenější jsou pak s výsledky v Praze. Z těch jsou zatím velmi mile překvapeni. Na místo dorazilo také hodně podporovatelů a chodí jich čím dál tím více.

Lídr Pirátů Ivan Bartoš Příjezd Pirátů k volebnímu štábu Lídr Pirátů Ivan Bartoš
Video  
Video se připravuje ...
15:35
21. 10. 2017
!

Volby po sečtení třetiny okrsků: ANO 32 %, SPD 12 %, ODS 10 %, Piráti a KSČM po 9 % ČSSD 8 %, KDU 6 % a STAN 5 %. TOP 09 by vypadla.

15:26
21. 10. 2017

„Volby jsou jediné autentické referendum,“ uvedl v rozhovoru pro Blesk lídr KDU-ČSL a ministr kultury Daniel Herman. Co dalšího prozradil? Podívejte se! 

Video  
Video se připravuje ...
15:32
21. 10. 2017

Lídr TOP 09 Miroslav Kalousek na volebním štábu napjatě čeká na výsledky voleb. Zatím jeho strana nemá ani 4 procenta.

Miroslav Kalousek, Volby 2017 Miroslav Kalousek, Volby 2017 Volební štám, Miroslav Kalousek (TOP09) Volební štám, Miroslav Kalousek (TOP09)
15:30
21. 10. 2017
!

Jan Hamáček - místopředseda ČSSD: 

„V 16 hodin se sejde politické grémium. Tam se poradíme co dál.“

Podle Hamáčka je sociální demokracie připravena i na roli v opozici. Ve vyjednávacím týmu o příštím složení vlády a Poslanecké sněmovny budou úřadující předseda strany Milan Chovanec a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. Pokud o to bude požádán, přidá se i bývalý šéf PS Hamáček.

15:24
21. 10. 2017

Ve volebním štábu KSČM je připraveno pro členy strany a novináře bohaté občerstvení. Hovězí guláš, řízky, chlebíčky, hermelíny, olivy, a pro ty, kteří mají rádi sladké, je zde nachystáno několik talířů se zákusky. Kdo má žízeň, může se osvěžit perlivou, či neperlivou vodou. Jediný, na koho se nemyslelo, jsou alkoholici. Alkohol si KSČM možná schovává až na případnou oslavu.

Občerstvení ve štábu KSČM Občerstvení ve štábu KSČM Občerstvení ve štábu KSČM
15:22
21. 10. 2017

Pražský lídr KDU-ČSL a ministr kultury Daniel Herman by považoval za úspěch, kdyby lidovci získali ve volbách přes sedm procent hlasů. Věří, že se toho podaří dosáhnout. V minulých volbách získala strana 6,7 procenta hlasů. Herman novinářům v lidoveckém volebním štábu také řekl, že věří, že se po volbách podaří sestavit stabilní vládu.

U lidovců hodinu po uzavření místností panovala docela klidná nálada U lidovců hodinu po uzavření místností panovala docela klidná nálada U lidovců hodinu po uzavření místností panovala docela klidná nálada
15:20
21. 10. 2017
!

Volby po sečtení pětiny okrsků: ANO 32 %, SPD 12 %, KSČM 9 %, ODS 9 %, Piráti 9 % ČSSD 8 %, KDU 6 % a STAN 5 % TOP 09 by vypadla.

15:22
21. 10. 2017
!

Jan Hamáček - místopředseda ČSSD a předseda Poslanecké sněmovny

„Výsledek pod 10% není úspěch pro ČSSD“

Průběžné výsledky řadí vládní stranu až na šesté místo. Podle Hamáčka lidé volili především protestní strany.

Předseda končící sněmovny Jan Hamáček ve volebním štábu ČSSD
15:19
21. 10. 2017

Ve štábu KDU-ČSL zatím panuje pozitivní a uvolněná nálada. Jan Wolf, Marian Jurečka, Daniel Herman a další  představitelé strany diskutují a sledují první součty hlasů.

15:16
21. 10. 2017

Volební štáb Hnutí STAN nabízí také bohaté občerstvení. Dorazil i předseda strany Petr Gazdík.

Volební štáb STAN Volební štáb STAN Volební štáb STAN Volební štáb STAN Volební štáb STAN Volební štáb STAN Předseda STAN Petr Gazdík
15:14
21. 10. 2017

Také ministr dopravy Dan Ťok se ve štábu ANO pozastavil nad dosavadní vládní spoluprací s ČSSD a KDU-ČSL. "Faktem je, že s KDU se nevládlo úplně jednoduše," podotkl. Vždy se prý mohli spolehnout na jejich "zcela jednoznačné možná". Na dotaz Blesk.cz uvedl, že by byl rád, aby volby dopadly tak, aby bez ANO nikdo nemohl do vlády. 

15:09
21. 10. 2017

Ve volebním štábu KSČM panuje dobrá nálada. Každý příchozí novinář dostal jako dárek zapalovač, propisku, otvírák a klíčenku s logem strany, což jsou praktické drobnosti, které se každému mohou hodit. Na miskách ve volebním štábu jsou čokoládky se zkratkou KSČM. Zřejmě, pokud by jim po případném neúspěšném výsledku připadal život hořký.

Ve štábu KSČM panuje dobrá nálada Ve štábu KSČM panuje dobrá nálada Ve štábu KSČM panuje dobrá nálada Ve štábu KSČM panuje dobrá nálada Ve štábu KSČM panuje dobrá nálada Ve štábu KSČM panuje dobrá nálada Ve štábu KSČM panuje dobrá nálada
15:07
21. 10. 2017
!

Po sečtení desetiny okrsků vede ANO s 32 %, SPD mělo 11 %, KSČM 10 %, Piráti a ODS po 9 %, ČSSD 8 %, KDU 6 % a STAN 5 %.

15:07
21. 10. 2017

Piráti by byli v parlamentních volbách spokojení s výsledkem 5 až 10 procent. Na místě je dobrá atmosféra, všichni přijeli a ve štábu je prozatím klid. O výsledcích se sice debatuje, zatím je to spíše orientační. 

Lídr Pirátů Ivan Bartoš
15:05
21. 10. 2017

"V tuto chvíli víme, že letošní volby nevyhrajeme, chceme se pouze dostat do poslanecké sněmovny. Ty příští volby bychom už šanci na výhru mít mohli." uvedl Petr Gazdík, předseda STAN.

Předseda STAN Petr Gazdík Předseda STAN Petr Gazdík Předseda STAN Petr Gazdík Předseda STAN Petr Gazdík Předseda STAN Petr Gazdík
15:00
21. 10. 2017

Sčítání volebních výsledků běží už hodinu. A spolu s ním i živé vysílání na Blesk.cz z našeho studia s moderátorkami Klárou Brunclíkovou a Markétou Volfovou.

Volební studio Blesku: Moderátorka Markéta Volfová Volební studio Blesku: Moderátorka Klára Brunclíková Volební studio Blesku: Moderátorka Klára Brunclíková Volební studio Blesku
14:59
21. 10. 2017
!

Senátor za ODS Jiří Oberfalzer dorazil do štábu podpořit své kolegy, kteří kandidují ve sněmovních volbách. Zdůraznil jejich dopad, za nedemokratické nebo málo demokratické označil SPD. „Ale ještě větší nebezpečí je možná ANO, to je podnikatelská strana, členové a budoucí poslanci jsou v podstatě v postavení zaměstnanců svého předsedy,“ řekl Blesk.cz. V polistopadové éře jde podle něj o nejdůležitější volby. „Doufám, že většina voličů pochopila, že jde v těchto volbách o hodně,“ dodal.

Video  
Video se připravuje ...
14:57
21. 10. 2017

V KDU-ČSL si mohou čekání na výsledky krátit bohatým občerstvením.

Lidovci si čekání na výsledky krátili chutným občerstvením Lidovci si čekání na výsledky krátili chutným občerstvením Lidovci si čekání na výsledky krátili chutným občerstvením
14:55
21. 10. 2017

Českému statistickému úřadu kvůli chybě externího dodavatele spadl web s průběžnými výsledky voleb.

14:54
21. 10. 2017

Ministryně práce a sociálních věcí - další z tváří předsednictva, která dorazila do volebního štábu ČSSD. Při příchodu novinářům řekla, že úspěchem by byl výsledek nad 10 %. 

Ministr školství Stanislav Štech - nestraník, který je ve vládě za ČSSD, bude považovat za úspěch, pokud se sociální demokraté budou podílet na vládě. 

Ministr školství Štech (ČSSD) jednal o rozpočtu s ministrem financí Pilným (ANO) Marksová (ČSSD) ve Sněmovně: S ministry Stropnicvým a Pilným (oba ANO)
14:50
21. 10. 2017

Takto se dohadovali ve štábu SPD novináři s ochrankou. 

14:50
21. 10. 2017

TOP 09 má svůj hlavní štáb v Praze na Národní třídě pod známou kavárnou Louvre. Zatím ve štábu panuje klid, lidé se baví a pojídají chlebíčky. Z politiků už dorazili Miroslav Kalousek, Dominik Feri nebo Markéta Adamová.

Miroslav Kalousek ve štábu TOP 09 Markéta Adamová ve štábu TOP 09 Dominik Feri ve štábu TOP 09
14:43
21. 10. 2017
!

Do volebního štábu ČSSD dorazil také někdejší kandidát strany na prezidenta a bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Od voleb prý nemá žádná přehnaná očekávání, ale po volbách se prý obává o základní prvky demokracie. 

„Nemám žádná přehnaná očekávání. Bude těžké hájit některé demokratické principy, jako je právní stát nebo lidská práva.“

Podle Dientstbiera, kterého premiér odvolal z vlády, se musí sociální demokracie vrátit po volbách ke kořenům a důrazněji prosazovat své myšlenky. 

Jiří Dienstbier ve volebním štábu ČSSD
14:41
21. 10. 2017

Ve volebním štábu SPD zasahovala policie. Pořadatel ji zavolal na neakreditovaného novináře. Tomio Okamura se totiž rozhodl vpouštět jen vybraná média. 

14:42
21. 10. 2017

„Já jsem sice povahou kliďas, ale pochopitelně tady určité napětí je, protože lidé byli hodně znejistělí. Ztratili pevný bod a perspektivu, kam společnost může směřovat, a když volali po změně, tak z toho bylo cítit, že netuší, s kým by tu změnu provedli, a kterým směrem by ta změna měla jít,“ řekl Blesku místopředseda UV KSČM Jiří Dolejš a dodal: „Snažili jsme se vracet do hry politické ideje a reálné alternativy.“

14:37
21. 10. 2017

Ve volebním okrsku v Mateřské škole Dětský svět v Opavě se bude volit o hodinu déle než jinde, až do 15:00. Sdělila to mluvčí moravskoslezského krajského úřadu Miroslava Chlebounová. Ukončení voleb a sčítání hlasů v celé zemi to neovlivní. Volby v tomto okrsku začaly dnes o tři čtvrtě hodiny později, protože se kvůli problémům se zámkem členové volební komise ani voliči nemohli dostat do budovy. Po necelé hodině pak byly volby na 20 minut přerušeny, protože zkolabovala členka volební komise.

Ve volebním okrsku v Dětském světě v Opavě se kvůli problémům volilo do 15:00 Ve volebním okrsku v Dětském světě v Opavě se kvůli problémům volilo do 15:00
14:40
21. 10. 2017

„Úspěch by byl, pokud by se podařilo sestavit prozápadní demokratickou vládu bez populistů a extremistů,“ říká ve volebním štábu předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Dorazil sem krátce před 14. hodinou. Jako první se sháněl po nějakém skrytém místu, kde by se mohl ukrýt před všudypřítomnými objektivy kamer a fotoaparátů.

Miroslav Kalousek (TOP 09) během superdebaty
14:35
21. 10. 2017

Piráti přijíždějí na místo. Jako místo svého volebního štábu zvolili podzemní restauraci. 

Video  
Video se připravuje ...
14:30
21. 10. 2017

Do volebního štábu KSČM už přišli místopředseda UV KSČM Petr Šimůnek, Jiří Dolejš a další. Jiří Dolejš uvedl, že by rozhodně nešel do koalice se stranou, jejíž předseda je trestně stíhaný. Ve štábu zatím panuje dobrá atmosféra a nálada, Petr Šimůnek by považoval za úspěch, kdyby měli v parlamentu více jak 33 poslanců.

Volební štáb KSČM Volební štáb KSČM Volební štáb KSČM Volební štáb KSČM
21. 10. 2017

Hlasy z prvního okrsku byly při letošních volbách zveřejněny ve 14:22. Bylo to o tři minuty později než při minulých sněmovních volbách.

14:25
21. 10. 2017

Všem, kteří se vydali k volbám, za jejich účast poděkoval končící premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

14:16
21. 10. 2017

"V tuto chvíli se spokojíme s výsledky samozřejmě nad 20 procent. 20 až 25,"

uvedla ve štábu ANO ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Reagovala na spekulace, zda by se mohla ona sama stát premiérkou místo Andreje Babiše. "Víte, to je co by, kdyby, já toto vůbec nemám ráda. Pan předseda Babiš je předsedou hnutí ANO a je kandidátem na premiéra ČR," říká Šlechtová. "Ne, vůbec jsme o tom nehovořili. Protože v tuto chvíli se samozřejmě snažíme vyhrát volby ČR právě do parlamentu a chceme zvítězit. Já doufám, že se nám to podaří," doplnila.

Umí si opět představit koalici hnutí ANO s ČSSD. "Nezapomeňte, že jsem neřekla KDU-ČSL, protože já je ve vládě nechci," upozornila rázně Šlechtová. "Já bohužel jsem zklamaná tím, jak lidovci fungovali ve vládě, opravdu pro mě není dobrým partnerem ten, kdo vlastně hlasuje podle většiny, často bez vlastního názoru. Já to zde říkám otevřeně, moje názory jsou velmi přímočaré," dodala.

Do volebního štábu ANO dorazila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová Do volebního štábu ANO dorazila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová Do volebního štábu ANO dorazila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová
14:11
21. 10. 2017

Ve štábu KDU-ČSL je podle zpravodaje Blesku zatím poměrně klid. Na místo přijíždějí první členové. Tam na ně čekají obložené mísy plné uzenin, sladkostí i ovoce. 

Ve štábu KDU-ČSL chvíli před uzavřením volebních místností Ve štábu KDU-ČSL chvíli před uzavřením volebních místností Ve štábu KDU-ČSL chvíli před uzavřením volebních místností
14:11
21. 10. 2017
!

Do štábu ODS dorazila první místopředsedkyně Alexandra Udženija. Blesku přiznala, že si vsadila na dvojciferný výsledek své strany. Kolik peněz bookmakerům svěřila, to neprozradila. Případnou výhru hodlá propít s týmem, který na volbách pracoval - téct bude víno, ale i pivo. „Já se budu spíš věnovat komunální politice,“ odmítla pak, že by se chtěla angažovat ve vládě, pokud by se do ní ODS dostala.

Video  
Video se připravuje ...
14:05
21. 10. 2017

Volební místnosti se před pár minutami uzavřely. Začalo sčítání hlasů, které určí podobu příští sněmovny

Ihned po skončení voleb do Poslanecké sněmovny ve 14 hodin začali 21. října členové volební komise v největším volebním okrsku v Jihlavě sčítat hlasy.
14:00
21. 10. 2017

Jen pár minut před uzavřením volebních místností se svou účastí pochlubila i exministryně školství Kateřina Valachová.

13:55
21. 10. 2017
!

Detailní informace o výsledcích nabídne náš volební speciál. Vysíláme také speciální volební zpravodajství.

13:50
21. 10. 2017

Ve volebním okrsku v Mateřské škole Dětský svět v Opavě se bude volit o hodinu déle než jinde. Volby v tomto volebním okrsku začaly dnes o 45 minut později. Kvůli vadnému zámku se do místnosti nemohli dostat členové komise, ani voliči. Volby zde tak skončí až v 15:00, na sčítání hlasů to však nebude mít vliv.

13:40
21. 10. 2017

Hned po volbách začnou úspěšní politici řešit, kdo s kým by mohl dát dohromady vládu. Adepta na premiéra vybírá prezident Miloš Zeman. Podívejte se, co řekl u voleb.

Video  
Video se připravuje ...
13:35
21. 10. 2017

Volební štáby už se plní novináři. Nouze není ani o jídlo. Jen politiků je tu zatím pomálu.

Volební štáb Piráti Volební štáb hnutí ANO Volební štáb hnutí ANO Volební štáb hnutí ANO Volební štáb KDU-ČSL
13:30
21. 10. 2017

Vítejte o online zpravodajství z výsledků sněmovních voleb, které budou klíčové i pro sestavení nové vlády. Detailně jsme sledovali i průběh hlasování.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
aIIahakbar ( 21. října 2017 23:13 )

aIIahakbar ( 21. října 2017 22:45 )

Jak správně říkal ten politolog v televizi. Kalousek pohořel na svém buranství, věčném babišování, zapšklosti a své okoukanosti. Přes to všechno se tam bude držet zuby nehty, aby náhodou nemusel pracovat.

anna1234 ( 21. října 2017 22:21 )

.. jaká čtyři procenta? To ani nevíš, že hraníce pro vstup do sněmovny je pět procent? AN0, takové vědomosti mají voliči Babiše.

anna1234 ( 21. října 2017 21:47 )

.. tady musíš pro jednodušší napsat doslova, jak jsi to myslel/a. Takže .. STBák Babiš ovládl Česko. Oni to jinak nepochopí, víš?

aIIahakbar ( 21. října 2017 20:37 )

Tajně šmíruje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa