Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Volební momenty: Kolaps u uren v Opavě. A Babiš zkusil „doják“ na závěr

Autor: zst, bru, kal, mah, ČTK - 
21. října 2017
14:00

Na rozhodnutí o nových poslancích měli Češi čas v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od osmi do 14 hodin. Volby přinesly už v době hlasování řadu zajímavých momentů, které jsme pro vás na Blesk.cz podrobně sledovali. Podívejte se, jak hlasovali lídři, co řekl současný i bývalý prezident a jak zkoušel na poslední chvíli ještě oslovit voliče šéf ANO Andrej Babiš.

Blesk nabídl ve středu před volbami debatu lídrů strán. Podívejte se:

Video  Superdebata Blesku: 7 hlavních lídrů se grilovalo navzájem.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Volby 2017 - hlasování

Filtr: Vše Důležité Foto Video Sociální sítě

Zobrazit nové zprávy
14:00
21. 10. 2017
!

Hlasování skončilo, přišel čas sečíst hlasy a podívat se na výsledky. Vše do detailu najdete zde.

13:59
21. 10. 2017

Volební štáb KSČM. Nechybí tradiční třešně.

Volební štáb KSČM Volební štáb KSČM ÚV KSČM V budově ÚV KSČM odkazuje nápis ve výtahu do patra, ve kterém se nachází volební štáb
13:54
21. 10. 2017
!

Ve volebním okrsku v Mateřské škole Dětský svět v Opavě se bude volit o hodinu déle než jinde, až do 15:00. Sdělila to mluvčí moravskoslezského krajského úřadu Miroslava Chlebounová. Ukončení voleb a sčítání hlasů v celé zemi to neovlivní. Volby v tomto okrsku začaly dnes o tři čtvrtě hodiny později, protože se kvůli problémům se zámkem členové volební komise ani voliči nemohli dostat do budovy.


Po necelé hodině pak byly volby na 20 minut přerušeny, protože zkolabovala členka volební komise.
„Občané v tomto okrsku budou moci volit až do 15:00. Rozhodla o tom okrsková volební komise,“ sdělila Chlebounová. Před čtyřmi roky se stal podobný případ v jednom z volebních okrsků v Plzni.

13:45
21. 10. 2017

Ve volebním štábu Pirátské strany už napjatě očekávají výsledky voleb. Občerstvení nechybí.

Volební štáb Piráti Volební štáb Piráti Volební štáb Piráti Volební štáb Piráti Volební štáb Piráti Volební štáb Piráti Volební štáb Pirátů
13:33
21. 10. 2017

I ve volebním štábu ANO je vše nachystáno. Koblihy nahradily koláče.

Volební štáb hnutí ANO Volební štáb hnutí ANO Volební štáb hnutí ANO Volební štáb hnutí ANO Volební štáb hnutí ANO Volební štáb hnutí ANO Volební štáb ANO Volební štáb hnutí ANO Volební štáb hnutí ANO Volební štáb hnutí ANO Volební štáb hnutí ANO Volební štáb hnutí ANO Volební štáb hnutí ANO
13:30
21. 10. 2017

Členové Březolupské chasy odevzdali 21. října svůj hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny v obci Březolupy na Uherskohradišťsku, kde se ten den konaly tradiční slovácké hody.

Účastníci běžeckého závodu Trailmaniacs na Slapech, kteří si vyřídili volební průkaz, volili 21. října na trase závodu v Nahorubech na Benešovsku.

Členové Březolupské chasy odevzdali 21. října svůj hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny v obci Březolupy na Uherskohradišťsku, kde se ten den konaly tradiční slovácké hody. Členové Březolupské chasy odevzdali 21. října svůj hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny v obci Březolupy na Uherskohradišťsku, kde se ten den konaly tradiční slovácké hody. K volbám dorazil i jeden běžec Účastníci běžeckého závodu Trailmaniacs na Slapech, kteří si vyřídili volební průkaz, volili 21. října na trase závodu v Nahorubech na Benešovsku. Členové Březolupské chasy odevzdali 21. října svůj hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny v obci Březolupy na Uherskohradišťsku, kde se ten den konaly tradiční slovácké hody. Členové Březolupské chasy odevzdali 21. října svůj hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny v obci Březolupy na Uherskohradišťsku, kde se ten den konaly tradiční slovácké hody. Členové Březolupské chasy odevzdali 21. října svůj hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny v obci Březolupy na Uherskohradišťsku, kde se ten den konaly tradiční slovácké hody. Členové Březolupské chasy odevzdali 21. října svůj hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny v obci Březolupy na Uherskohradišťsku, kde se ten den konaly tradiční slovácké hody. Členové Březolupské chasy odevzdali 21. října svůj hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny v obci Březolupy na Uherskohradišťsku, kde se ten den konaly tradiční slovácké hody. Členové Březolupské chasy odevzdali 21. října svůj hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny v obci Březolupy na Uherskohradišťsku, kde se ten den konaly tradiční slovácké hody. Členové Březolupské chasy odevzdali 21. října svůj hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny v obci Březolupy na Uherskohradišťsku, kde se ten den konaly tradiční slovácké hody. Účastníci běžeckého závodu Trailmaniacs na Slapech, kteří si vyřídili volební průkaz, volili 21. října na trase závodu v Nahorubech na Benešovsku.
13:29
21. 10. 2017

O velké vzrušení se postaral členům volební komise v Žermanicích postarší muž. Nejprve vhodil do urny dva volební lístky, poté si ji otevřel a přehraboval se ve vhozených hlasech.

Komise voliči vydala hlasovací lístek, který správně vhodil do urny. Napadlo ho ale, že by si mohl ještě pořídit „selfíčko“, kterak hlasuje. „Vydali jsme mu další lístek, s ním se vyfotil a omylem ho hodil do urny také,“ řekl předseda komise Jan Kozel.

Předseda potvrdil, že muž poté urnu otevřel: „Bylo to jen několik vteřin, pán zazmatkoval. Upozornili jsme ho, že žádné lístky během voleb tahat z urny nelze.“ Komise pokračovala v práci dál bez toho, aby upozornila krajský úřad. Pokud si bude na její postup někdo stěžovat, můžou se volby opakovat.

Komise předsedy Jana Kozla a urna, kterou během hlasování otevřel jeden z voličů. Komise předsedy Jana Kozla a urna, kterou během hlasování otevřel jeden z voličů. Komise předsedy Jana Kozla a urna, kterou během hlasování otevřel jeden z voličů.
13:26
21. 10. 2017

Volební štáb Hnutí STAN. Nechybí ani žehlička.

Volební štáb STAN Volební štáb STAN Volební štáb STAN
13:24
21. 10. 2017

Přípravy ve volebním štábu KDU-ČSL.

Volební štáb KDU-ČSL Volební štáb KDU-ČSL Volební štáb KDU-ČSL
13:23
21. 10. 2017

Bohaté občerstvení - takto vypadá volební štáb TOP 09.

Volební štáb TOP 09 Volební štáb TOP 09 Volební štáb TOP 09 Volební štáb TOP 09
13:13
21. 10. 2017

Strany už chystají své volební štáby, kde budou čekat na výsledky. Takto to vypadá u ODS.

Volební štáb ODS Volební štáb ODS Volební štáb ODS
12:51
21. 10. 2017

Ve věznicích v Jihomoravském kraji šlo volit méně vězňů, než původně projevilo zájem, řekli mluvčí věznic v Brně a Znojmě. Původně se k účasti ve volbách hlásila polovina vězňů, nakonec přišla zhruba třetina. Ve věznici v Brně je přes 500 lidí, přičemž 470 z nich mohlo volit. Na zvláštní seznam voličů se přihlásilo 240 z nich. „Nakonec volilo celkem 174 vězněných osob včetně chovanců,“ řekla mluvčí věznice Dana Krejčířová.

Obdobné to bylo i ve Znojmě, kde je celkem 216 lidí včetně vazebně obviněných. Volit mohlo kolem 200 z nich, zbytek jsou cizinci. „Nakonec volilo 66 vězňů a šest vazebně obviněných,“ uvedla mluvčí věznice Ludmila Lenikusová. Původní zájem o volby přitom projevila zhruba stovka vězňů.

Volilo se i v nemocnicích nebo v domovech pro seniory. Do věznic i zdravotních a sociálních zařízení přišla volební komise, jež posbírala hlasy lidí, kteří chtěli volit a předem se nahlásili do zvláštního voličského seznamu.

Volby ve vězení, Znojmo Volby ve vězení, Znojmo Volby ve vězení, Znojmo
12:28
21. 10. 2017

V okrscích na Vysočině účast k dnešním 10:00 překročila 50 procent. „Účast bude určitě vyšší než při minuloých volbách,“ řekl Josef Fučík z komise v Domě s pečovatelskou službou v Pelhřimově.

V Ústeckém kraji podle odhadů komisí odvolily více než dvě pětiny lidí. V Litoměřicích účast v některých okrscích překročila i 50 procent. „Z minulosti víme, že řada lidí chodí ještě po obědě na poslední chvíli,“ řekla jedna z komisařek v Mostě.

Volební účast v Jihočeském kraji se dopoledne pohybovala kolem 45 procent. Zástupci volebních komisí se shodovali, že více lidí chodilo v pátek než v sobotu ráno.

Volební účast v Pardubickém kraji se dnes v 10:00 pohybovala kolem 50 procent. V Pardubicích odvolilo v Hotelové škole na Cihelně přes 40 procent, v Základní škole Polabiny Prodloužená dokonce kolem 60 procent. „Řekla bych, že to jde rychleji než před čtyřmi lety,“ řekla místopředsedkyně volební komise Hana Bulíčková.

12:31
21. 10. 2017

V Olomouckém kraji sice dnes již byla účast nižší než v pátek, ale stále přicházela řada lidí. Podle Ľubici Koláčkové z krajského úřadu dosavadní účast v kraji přesáhla 45 procent. Odvoleno má již také třeba téměř stovka vězňů z jedné z nejpřísnějších věznic v zemi v Mírově na Šumpersku.

Ve Zlínském kraji přišlo ve Zlíně dopoledne odevzdat hlas přes 51 procent voličů. V Kroměříži dorazila podle mluvčího radnice Jana Vondráška do 10:30 k volebním urnám zhruba polovina voličů. V Uherském Hradišti činila účast 51,2 procenta. V Jihomoravském kraji byla již k 10:00 účast 48,2 procenta. Nejvíce voličů přišlo v Boskovicích na Blanensku, kde volilo 55 procent lidí.

12:28
21. 10. 2017

V Moravskoslezském kraji se účast blíží 50 procentům, řekla mluvčí krajského úřadu Miroslava Chlebounová. Například v Českém Těšíně odvolilo 47,4 procenta oprávněných voličů.

V Libereckém kraji je účast kolem 40 až 50 procent, a je tak vyšší než před čtyřmi lety. Třeba v České Lípě na ZŠ Pátova nebo v jednom z okrsků v Mozartově ulici v Jablonci mělo v 10:00 odvoleno přes 53 procent zapsaných voličů. V Jilemnici a Mimoni jsou souběžně s volbami i místní referenda, kde je účast o něco nižší. Ve stotisícovém Hradci Králové v sousedním kraji dopoledne vzrostla účast na asi 55 procent ze zhruba 45 procent v sobotu.

12:21
21. 10. 2017

Kuriózní volební místnost mají v Zastávce u Přeštic na Plzeňsku. Dříve lidé volili v místní vlakové zastávce. Jenže jim ukradli kamna a tak teď lístek do urny házejí v místním tesařství.

Nikdo z místních si nepamatuje, že by někdo z nich volil v běžné volební místnosti. Žádné veřejné budovy v Zastávce nemají. I volby v budově zastávky byly komplikací. Místnost sloužila jako čekárna, takže v ní byl strašný nepořádek. „Vždy se tak musela uklidit. I tak ale nebylo moc příjemné v ní hodiny sedět. Vrcholem bylo, když z ní pak ukradli kamna,“ řekl člen volební komise Karel Voráček. Volební místnost se tak přestěhovala do tesařství. I když se v jedné malé místnosti u dvou stolů mačkají čtyři chlapi a jedna žena, volební komise si polepšila.

V obci Zastávka dříve volili v zastávce Tesařství ve kterém volí lidí z obce Zastávka Dneska v obci Zastávka volí v Tesařství Tesařství ve kterém volí lidí z obce Zastávka
12:23
21. 10. 2017

V Karlovarském kraji se o volebním dopoledni blížila účast k 50 procentům. V Karlových Varech mají některé okrsky zatím jen 32 procent, ale jiné už dosahují 47 procent. V lázeňském městě evidují nad rámec svých voličů i hodně lidí s voličskými průkazy. V Plzeňském kraji se podle Jana Nového z krajského úřadu účast pohybuje také kolem 50 procent. 

O něco nižší je například na Tachovsku – kolem 40 procent, naopak v Plzni je zase vyšší – zhruba kolem 55 procent. Desítky přespolních voličů s voličskými průkazy zaznamenávají rekreační oblasti na Šumavě. Slunečné počasí tam láká turisty, takže například v Modravě jich přišlo více než místních.

12:19
21. 10. 2017

Volební účast v hlavním městě se v sobotu dopoledne pohybovala podle zpráv z jednotlivých radnic nad 50 procenty. V Praze 11 vystoupala účast dokonce již na 57 procent. Třeba Praha 6 hlásila 55,65 procenta a Praha 5 54,3 procenta. Také v řadě měst Středočeského kraje již odvolila více než polovina lidí. Například Kolín hlásí 53 procent, Příbram a Mělník shodně 51 a Beroun s Benešovem rovných 50 procent.

12:15
21. 10. 2017

Volí se i ve znojemské věznici. Ve věznicích v Brně, Znojmě a Břeclavi volila asi půlka vězňů.

Volí se i za mřížemi Volí se i za mřížemi
12:12
21. 10. 2017

Volební účast ve většině krajů Česka se podle krajských úřadu a radnic pohybovala před 11:00 kolem 50 procent. Místy již dosáhla k 60 procentům.

12:00
21. 10. 2017
!

Hlasování v Opavě bylo v sobotu „zakleté“. Po patáliích se zámkem ve stejném okrsku okolo 9:30 zkolabovala členka komise. „Na místě zasahovali záchranáři. Hlasování bylo po 20 minutách obnoveno v souladu se zákonem,“ uvedla Chlebounová.

11:55
21. 10. 2017

V Hradci Králové neznámý pachatel polil barvou budovu školy v Bezručově ulici, kde je jedna z volebních místností. Policie případ vyšetřuje jako přestupek proti majetku. Škoda na barvou politém okně, parapetu a fasádě by neměla být velká. Řekl to mluvčí hradecké krajské policie Jan Čížkovský. Jiný incident či narušení veřejného pořádku během sněmovních voleb v hradeckém kraji policie zatím nezaznamenala.

U poničení školy policie podle mluvčího zatím nemá informace, že by incident nějak souvisel s volbami. Pachatel barvou polil křídlo budovy, ve kterém není volební místnost. Na školu barvu zřejmě vylil z kbelíku, žádné nápisy na školu nenamaloval.

11:35
21. 10. 2017

A další video plné emocí z Twitteru Andreje Babiše. Šéf ANO v něm děkuje voličům a ukazuje se jako muž mnoha dovedností. Chybí už snad jen nález pokladu na mořském dně, který svého času objevil ruský prezident Vladimir Putin.

11:20
21. 10. 2017

Strážníci, hasiči a záchranáři zasahovali v pátek večer v jednom z bytů v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Pomáhali seniorce, která před příjezdem volební komise s přenosnou volební urnou v bytě upadla z invalidního vozíku. Žena vyvázla bez zranění, sdělil mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

Členové komise při příjezdu k bytu seniorky uslyšeli zevnitř volání o pomoc. „Okamžitě zavolali městskou polici, jejíž strážníci společně se členy hasičského sboru města dveře do bytu otevřeli a ženě pomohli dostat se zpět do invalidního vozíku. Přivolána byla také lékařská záchranná služba,“ sdělil mluvčí.

Žena, která kvůli svému zdravotnímu stavu požádala o možnost volby doma, se podle něj chtěla dostat ke vchodovým dveřím do bytu. V úzké uličce však z vozíku nešťastně upadla a nedokázala se vlastní silou pohnout. Jelikož seniorka bydlí v bytě sama, neměl jí kdo pomoci. Žena při pádu neutrpěla žádné zranění. Po zásahu složek integrovaného záchranného systému tedy nakonec mohla vhodit hlasovací lístek do volební urny u sebe doma.

11:10
21. 10. 2017

„Mě nezastraší,“ uvádí v novém vzkazu voličům šéf ANO Andrej Babiš. Přidal k němu i video na Twitteru, které je plné emocí.

10:55
21. 10. 2017

Neobvyklou stížnost na volby musí řešit Krajský úřad v Libereckém kraji. Nespokojený volič v Sychrově na Liberecku se dožadoval dalšího kandidátního lístku. V sadě mu totiž chyběla strana, které se rozhodl dát svůj hlas. Komisi se nepodařilo mu vysvětlit, že dotyčná strana v Libereckém kraji kandidátku nepodala. Voliči v kraji vybírají z 24 kandidátek, v celé zemi je jich ale registrováno ještě o sedm víc, informovala Pavlína Kroupová z oddělení voleb krajského úřadu.

„Vůbec si to nenechal vysvětlit,“ poznamenala Kroupová. Rozhořčený volič pak nechal podle ní přímo ve volební místnosti svou stížnost. „Už mu připravuji odpověď, nepochybně bude jeho stížnost vyhodnocena jako neoprávněná. V případě, že nebude spokojen, má samozřejmě plné právo napadnout výsledky voleb jako každý oprávněný volič podáním žaloby k Nejvyššímu správnímu soudu po vyhlášení výsledků voleb,“ dodala Kroupová.

10:40
21. 10. 2017

Volební účast už je kolem 50 procent. Dvě hodiny po sobotním otevření volebních místností na jižní Moravě odhlasovalo 48,20 % lidí. Nejvíce občanů, 55 %, volilo v Boskovicích , nejméně v Hrušovanech nad Jevišovkou (39,23 %). V Brně k urnám dosud přišlo 51,47 % lidí. Nejvíce v Ivanovicích (62 %), Jehnicích a Útěchově (po 59 %) nejméně naopak v Brně-střed (29,74 %), Brně-jih (44,52 %) a v Židenicích (46,32 %).

10:30
21. 10. 2017
!

Pořádně se zapotili členové volební komise jednoho z okrsků v Opavě. Rozbitý zámek ve volební místnosti na ulici 17. listopadu nepustil členy komise dovnitř. Netrpělivý voliči postávali okolo budovy. „Šlo o technické problémy. Hlasování muselo být odročeno o 45 minut. Zákon na tyto eventuality pamatuje, umožňuje hlasování odročit maximálně o hodinu,“ řekla za krajský úřad v Ostravě Mirka Chlebounová.

10:22
21. 10. 2017

A další hradní adept Jiří Drahoš odvolil v Lysolajích. Uvedl, že vždy volí strany, které zachovávají ústavnost, demokracii a ukotvení ČR v Evropě.

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš přichází odevzdat v pražských Lysolajích svůj hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny. Vlevo je jeho manželka Eva.
10:20
21. 10. 2017

Kandidát na prezidenta Michal Horáček volil v Roudnici nad Labem, kam přišel i s dcerou Julií. Těší ho vysoká volební účast, výsledky sněmovních voleb odhadovat nechtěl.

Kandidát na prezidenta Michal Horáček volil ve sněmovních volbách 21. října v Roudnici nad Labem v doprovodu dcery Julie. Kandidát na prezidenta Michal Horáček volil ve sněmovních volbách 21. října v Roudnici nad Labem v doprovodu dcery Julie.
10:13
21. 10. 2017

V sobotu v 10 hodin byl volit v rodném Slavkově u Brna premiér Bohuslav Sobotka (45, ČSSD). „Odevzdal jsem hlas sociální demokracii na voličský průkaz, protože jen silná sociální demokracie může hájit zájmy lidí. Volby rozhodnou o tom, zda si udržíme nízkou nezaměstnanost. Bude se rozhodovat o orientaci naší země, zda zůstane uvnitř EU a Nato. Spokojen budu jen s vítězstvím, věřím, že vyhrajeme jak v České republice, tak i v Jihomoravském kraji,“ uvedl v ZŠ Komenského.

Ve Slavkově odvolil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)
10:10
21. 10. 2017
!

Policie podezřívá šéfa republikánské strany Miroslava Sládka a dalšího kandidáta strany Tomáše Fraňka z přestupku. „Dvě osoby jsou podezřelé z přestupkového jednání proti zákonu o volbách do Poslanecké sněmovny. Věc dále šetříme. Obě osoby byly po provedení nezbytných úkonů propuštěny,“ řekla ČTK policejní mluvčí Alena Bartošová.

10:00
21. 10. 2017

V Doubravníku na Brněnsku spojila řada občanů návštěvu volební místnosti a kostela. Úřad městysu s volební místností totiž sousedí s proslulým kostelem Povýšení svatého Kříže s hrobkou Pernštejnů.

V Doubravníku lidé spojili volby s návštěvou hrobky Pernštejnů. V Doubravníku lidé spojili volby s návštěvou hrobky Pernštejnů.
9:32
21. 10. 2017

Volbami žije i nejvýchodnější vesnice Česka Hrčava, která má 250 obyvatel. K urnám uprostřed hor, kde se letos ukázal opakovaně medvěd, přišla zhruba polovina voličů. Starosta obce Peter Staňo před odvolením troubil na fujaru do okolních lesů. „Lidé mají šanci změnit budoucnost země. Snad ji využijí,“ řekl hrdý goral Staňo.

Starosta Peter Staňo volil v goralské vestě. Předtím troubil do lesů na fujaru. Ve volební komisi na Hrčavě vládne dobrá nálada.
Video  
Video se připravuje ...
9:30
21. 10. 2017

Rozruch způsobil hned v první den voleb v Havířově mohutně alkoholem posilněný muž (34). Předvedl svou agresivitu v budově školy, v níž sídlí hned několik volebních komisí. Komise volební místnosti v Základní škole 1. Máje byly v šoku. Z vestibulu školy se ozýval řev a silný lomoz. „Bylo to šílené. Nechápu, jak se takto může kdosi chovat. Měla jsem strach,“ řekla volička Anna Sikorová (72).

Do útrob školy se vetřel drsný pijan, který lomcoval s nápojovým automatem. Vypadalo to, že ho povalí k zemi a zničí. „Policisté muže na místě zajistili a převezli na karvinskou protialkoholní záchytnou stanici. Průběh voleb nebyl nijak narušen,“ řekla policistka Zlatuše Viačková.

 

Volička Anna Sikorová (72) se agresivního opilce bála. Naštěstí zasáhli policisté. Volička Anna Sikorová (72) se agresivního opilce bála. Naštěstí zasáhli policisté.
9:20
21. 10. 2017

Co bude následovat po volbách? Do 30 dní musí svolat prezident Miloš Zeman zasedání Poslanecké sněmovny a už prohlásil, že využije maximální lhůtu kvůli povolebnímu vyjednávání. Ustavující schůzi svolá bývalý předseda Jan Hamáček (ČSSD), bude-li znovu zvolen poslancem. Pokud ne, svolá schůzi, za předpokladu, že je poslancem, nejstarší bývalý místopředseda. A není-li poslancem žádný z bývalých místopředsedů, nejstarší poslanec.

Ustavující schůzi zahájí a až do zvolení předsedy Sněmovny i řídí poslanec, který ji svolal. Předsedající ustavující schůze složí slib poslance před shromážděním poslanců. Ostatní poslanci složí slib do rukou předsedajícího. Nepřítomní poslanci skládají slib na první schůzi, které se zúčastní. Sněmovna zvolí svého předsedu. Ten se ujme řízení schůze a na jeho návrh dolní komora parlamentu rozhodne o počtu místopředsedů a provede jejich volbu.

8:45
21. 10. 2017

Češi volí i v zahraničí. Mezi prvními sobotními voliči v Paříži byl vědec Pavel Müller (36). Ve Francii žije rodilý Brňan osmým rokem, letos se podílel na jednom z největších letošních objevů francouzské vědy. Byl členem týmu, který objevil enzym, který umožňuje jednobuněčným řasám transformovat mastné kyseliny na uhlovodíky za využití energie slunečního záření. Ambasádu kvůli volbám střežila dokonce francouzská policie.

Češi žijící ve Francii volili v Paříži na velvyslanectví. Češi žijící ve Francii volili v Paříži na velvyslanectví.
8:35
21. 10. 2017

Boj o novou vládu rozhodně nekončí s lístky, které voliči vhodí do uren ve volebních místnostech. Jakmile Češi politikům „rozdají karty“, hned v noci se rozbíhají první jednání o podobě budoucí vlády. Jak jsou drsná? To v rozhovoru pro Blesk.cz prozradil bývalý premiér Mirek Topolánek

Video  
Video se připravuje ...
8:25
21. 10. 2017
!

Policie v Chomutově v pátek večer zadržela předsedu republikánské strany Miroslava Sládka kvůli nepovolené kampani, kterou údajně porušil volební zákon. Krátce před půlnocí policisté Sládka propustili. SPR-RSČ o tom informovala na svém Facebooku.

Podle serveru Deník.cz bylo důvodem Sládkova zadržení bylo veřejné řečnění k lidem u jedné z chomutovských restaurací. Policie to měla vyhodnotit jako propagaci strany v den voleb, čímž by politik porušil volební zákon, uvedl web. Krajská policejní mluvčí Alena Bartošová ČTK bez bližších podrobností potvrdila, že prověřuje incident, který se odehrál v pátek večer v Chomutově a souvisí s volbami. „Celou věc šetříme,“ uvedla.

Miroslav Sládek skončil v rukou policie
8:20
21. 10. 2017

Ani mladí Češi letos volby nepodceňují. V pět hodin ráno vstávala studentka Lenka Lišková (20), aby stihla volit doma v Deblíně na pomezí jižní Moravy a Vysočiny. „Autobus k nám o víkendu nejezdí, musela jsem poslední tři kilometry z Braníškova pěšky,“ svěřila se reportérovi Blesku. Volit bude s celou rodinou společně. Rodina si dá společně snídani, vytříbí u ní názory a vyrazí k urnám. Pak se studentka vrátí zpět do Brna do práce.

8:00
21. 10. 2017
!

Vítejte zpět u online zpravodajství na Blesk.cz z letošních voleb do Poslanecké sněmovny. Volební místnosti se znovu otevřely v 8:00 a kdo ještě neodevzdal svůj hlas, má na to následujících šest hodin. Ve 14 hodin hlasování končí a začíná sčítání výsledků, Blesk.cz bude pak reakce politiků sledovat v devíti volebních štábech.

22:20
20. 10. 2017
!

Pro dnešek je to z online volebního přenosu Blesk.cz vše. Podrobné informace přineseme zítra přímo z volebních štábů, startujeme už před 14. hodinou. Dobrou noc.

22:18
20. 10. 2017

Volební místnosti v Česku jsou sice na noc zavřeny, otevřeno ale mají kvůli časovému posunu na americkém kontinentu, kde volby začaly už ve čtvrtek večer středoevropského letního času.

22:13
20. 10. 2017

V největším kraji – středních Čechách – je zatím nejvyšší účast v Benešově, kde odevzdalo hlas 40 procent voličů. Beroun hlásí 39 procent, Nymburk a Příbram po 38 procentech. V největším středočeském městě Kladně dorazilo k urnám 37 procent voličů, stejně jako v Rakovníku. O něco nižší účast je v Mladé Boleslavi, kde si zatím našlo cestu k volbám 34 procent lidí.

22:10
20. 10. 2017

V Praze je volební účast nadprůměrná, v některých částech hlavního města do 21:00 volila více než polovina oprávněných voličů, například v Praze 12. V dalších městských částech se účast pohybuje kolem 45 procent, ale například v Praze 4 se podle mluvčího radnice Jiřího Bigase dostavila jen zhruba třetina voličů.

22:07
20. 10. 2017

Netradiční problém musejí řešit ve volební místnosti v Základní škole Předlice v Ústí nad Labem, kde přijali v souvislosti s epidemií žloutenky typu A hygienická opatření. Na stolcích komise tak nechybějí hygienické ubrousky a dezinfekce na ruce.

Hygienické ubrousky a dezinfekce - výbava jedné z komisí na Ústecku. Šíří se tu totiž žloutenka.
22:00
20. 10. 2017
!

Volební místnosti se pro dnešek uzavřely. Hlasovat se bude ještě zítra od 8:00 do 14:00. Pak začne sčítání hlasů. Tradičně prvním známým údajem bude zřejmě volební účast.

21:48
20. 10. 2017
!

Policie eviduje první incidenty související s volbami. Kromě agitujícího místopředsedy volební komise z Pardubic řeší například ústečtí policisté podle televize Prima a webu Seznam Zprávy údajné kupčení s hlasy v Krupce, obci, kde se už jednou tento problém objevil. „V uplynulých dnech jsme přijali oznámení související s volbami,“ potvrdila zájem policie mluvčí ústeckého ředitelství Alena Bartošová. Aktuálně pak policisté na severu Čech řeší ještě jednu událost. „Incident s narušením voleb v Chomutově. Nebyla ještě stanovena právní kvalifikace,“ uvedla stroze mluvčí k čerstvému problému.

21:45
20. 10. 2017

Hodinu před pátečním uzavřením volebních místností přišlo na jižní Moravě hlasovat 39,95 % lidí. Nejvíce lidí, 46,93 %, volilo v Kloboukách u Brna, nejméně v Hrušovanech nad Jevišovkou (32 %). Vysokou účast zaznamenalo během prvního volebního dne i Brno, k urnám tam přišlo 44,07 % lidí. Nejvíce v Ivanovicích (52,50 %), Ořešíne (51 %) a Komíně (49,60 %), nejméně naopak v Brně-střed (25,80 %), Černovicích (39 %) a na Vinohradech (39,75 %).

První volební den přišlo v Brně volit přes 40 procent lidí První volební den přišlo v Brně volit přes 40 procent lidí
21:35
20. 10. 2017

Na Horňácku, v svébytném regionu na moravskoslovenském pomezí, odvolila během prvního dne už více než třetina lidí. Největší účast registrovali hodinu před uzavřením volebních místností v Malé Vrbce, kde přišlo k urnám 49 % voličů, v Nové Lhotě naopak pouze 29,7 % lidí.

21:25
20. 10. 2017

Někteří podnikatelé využívají volby k marketingovým tahům. Za lístky určitých volebních stran nabízí slevy nebo bonusy, například lahev vína. Lákají tak k volbě jiných subjektů. Volební lístky je ale možné dostat do schránky a znovu si je vyzvednout ve volební místnosti. Lidé s voličskými průkazy dokonce dostanou domů kandidátky domácího regionu, pokud volí v jiném kraji, dostanou u urny jiné. Jde tak spíš o proklamaci politického názoru.

21:12
20. 10. 2017
!

Účast se odhaduje zatím na více než 40 %. Zájem je podle mnoha volebních komisařů vyšší než před čtyřmi lety.

21:00
20. 10. 2017
!

Pokud jste se ještě nerozhodli, podívejte se, jak o zásadních tématech mluvili lídři v superdebatě Blesku a jak si poradili s palbou otázek svých konkurentů.

Video  
Video se připravuje ...
20:58
20. 10. 2017
!

Volby jsou v plném proudu. Jak moc jsou ale lídři nejsilnějších stran a hnutí odtrženi od reality? Ví, kolik stojí chleba a kolik lístek na MHD? Blesk se jich ptal v anketě.

20:42
20. 10. 2017

Britská BBC, americký Wall Street Journal, německý Die Welt nebo dokonce indické Times of India. To je jen malý výčet zahraničních médií, které zaujaly volby do Poslanecké sněmovny v Česku. Většina z nich shodně upozorňuje, že se v zemi zvedá silná vlna euroskepticismu, jež může Česko odvrátit od Bruselu. A vítězství přisuzuje Andreji Babišovi – miliardáři chovajícímu se trochu jako Trump, jenž ovládá média.

20:31
20. 10. 2017
!

Přesun volební místnosti z Pražského hradu má dohru. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček řekl, že bezpečnostní složky na Pražském hradě byly připraveny „zajistit hladký chod volební místnosti v areálu“, a to včetně přednostního vstupu voličů. „Byli jsme přitom připraveni na maximální vstřícnost. V úvaze bylo i umístění volební místnosti tak, aby voliči vůbec kontrolu nepodstupovali,“ dodal.

20:18
20. 10. 2017

K volbám vyrazili i senioři z domovů důchodců. „Naši klienti chodí k volbám pravidelně,“ řekla Blesku zástupkyně ředitelky domova v Kobylisích Iva Vyšatová. „Sociální pracovnice jim předem poskytnou všechny důležité informace. Někteří dojdou do naší volební místnosti, další pak členové volební komise obejdou na pokojích,“ dodala. Jedním z těch, kdo dnes odvolil přímo v tomto domově, je i bývalý stavbyvedoucí Josef Jiřík (73), k volbám chodí pravidelně od revoluce v roce 1989. „Jde o budoucnost mladých a je to důležité,“ řekl Blesku. „My potřebujeme vyšší důchody, dostupnější léky. Mladí by měli mít sociální jistoty a snadný přístup k bydlení, o ně teď jde nejvíc,“ tvrdí.

K volbám vyrazili i senioři z domova důchodců v Kobylisích. Někteří po svých, někteří odvolili z postele.
20:11
20. 10. 2017

Na jižní Moravě během pátečního odpoledne odvolila většina jihomoravských lídrů velkých stran. K urnám přišli kromě Petra Fialy z ODS i Vlastimil Válek z TOP 09, Taťána Malá z ANO nebo Jiří Mihola z KDU-ČSL. Dosluhující premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD se chystá volit ve Slavkově v sobotu v 10 hodin.

20:10
20. 10. 2017

Ludmila Mikulčáková (85), Josefa Kotásková (86) a Anežka Sabáčková (85) spolu kamarádí už téměř 80 let a ještě nevynechaly žádné volby. „Chceme, aby o nás rozhodovali spořádaní lidé. Proto jsme ještě nikdy žádné volby nevynechaly,“ vysvětlila Mikulčáková. Všechny tři ženy přitom mají vždy na sobě kroj. Jsou na něj zvyklé už od obecné školy, kde se už v dětství skamarádily. „Oblékly jsme si tentokrát kyjovský ozdobný, ale pořád ještě obyčejný. Do toho svátečního bychom se oblékaly asi ¾ hodiny, takto nám stačilo přibližně dvacet minut,“ vysvětlila Kotásková.

Ludmila Mikulčáková (85, u urny) se svými kamarádkami Josefou Kotáskovou (86, úplně vlevo) a Anežkou Sabáčkovou (85) z Vacenovic na Hodonínsku ještě nevynechaly nikdy žádné volby.
19:56
20. 10. 2017
!

Volební účast je zatím slušná. Za první dvě hodiny si poslance přišla vybrat desetina až pětina voličů.

Fronta ve volební místnosti, kde volil i prezident Miloš Zeman.
19:38
20. 10. 2017

V Českých Budějovicích odvolil už také předseda poslední parlamentní strany Vojtěch Filip (KSČM). Čeká, že KSČM obhájí pozice, v jižních Čechách by byl rád za tři poslanecké mandáty. Podle něj je důležité, aby ČR nesklouzla k tomu, co se děje v Polsku, tedy k příliš jednobarevnému uvažování nad společenským životem.

Předseda KSČM Vojtěch Filip odevzdal 20. října v Českých Budějovicích svůj hlas ve sněmovních volbách.
19:09
20. 10. 2017

Krátce před sedmou hodinou dorazil k urně v Ostravě také lídr ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Sociální demokracie, které vhodil svůj hlas, představuje v dnešním světě jistotu, řekl. Chtěl by skoncovat s levnou prací.

Lídr ČSSD Lubomír Zaorálek odevzdal 20. října svůj hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny ve volební místnosti v Základní škole Jana Šoupala v Ostravě.
19:03
20. 10. 2017

Pozadu nezůstal ani šéf lidovců Pavel Bělobrádek, který si vzal do volební místnosti pro štěstí svou ani ne roční dceru Marii. Volil v Náchodě, kde s celou rodinou žije. Vyloučil spolupráci s extremisty nebo stranou, ve které by byl trestně stíhaný člověk.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vzal do volební místnosti i svého nejmladšího potomka, dcerku Marii, které je necelý rok.
18:58
20. 10. 2017

Vedení TOP 09 už má hlasování také za sebou. Karel Schwarzenberg, lídr pražské kandidátky, odvolil tradičně v Sýkořici na Rakovnicku. Miroslav Kalousek, předseda a lídr ve středních Čechách, pak v jihočeské Bechyni, kde žije. Novinářům řekl, že tyto volby jsou o moderním, férovém a právním státu. „Nyní rozhodujeme o tom, zda i po volbách zůstaneme svobodnými občany, nebo se z nás pomalu začnou stávat zastrašení zaměstnanci jakéhosi holdingu, kteří si nebudou jisti vůbec ničím, protože ta moc si s nimi bude dělat, co bude chtít,“ uvedl Kalousek.

Hlas odevzdal i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.
18:50
20. 10. 2017

Člen jedné z komisí v Pardubicích agitoval podle Deníku za Blok proti islamizaci. Porušení zákona přijela do místnosti 1006 řešit i policie. Na otázky redaktora, proč jako člen a místopředseda volební komise zvolil oděv, který je v konfliktu s volebním zákonem, muž odmítl reagovat s tím, že nechce hovořit s médii. S možnými problémy ale podle všeho počítal, v batohu měl s sebou přichystané náhradní tričko, které si převlékl.

18:24
20. 10. 2017
!

„Letošní volby nejsou zásadní ani zlomové,“ řekl také Zeman. Rozhodující podle něj byly jen ty v roce 1990.

Video  
Video se připravuje ...
18:15
20. 10. 2017
!

„Volil jsem Čecha,“ oznámil prezident Miloš Zeman poté, co odvolil v pražských Stodůlkách. Odkázal tak na lídra SPO (dříve Zemanovci) v Praze Františka Ringa Čecha, svého přítele. Platí, že chce sestavením vlády pověřit vítěze voleb, nejdřív od něj nebude vyžadovat 101 podpisů pro podporu jeho kabinety.

Svůj hlas odevzdal ve volbách také prezident Miloš Zeman. Prohlásil, že volil Čecha v odkazu na Františka Ringo Čecha, svého přítele.
18:05
20. 10. 2017

Jednou z nejstarších voliček je letos 106letá Magdalena Kytnerová z Kroměříže. Nastrojená čekala, až jí do bytu přinesou volební urnu. Žádné volby dosud nevynechala. „Nevolím vždycky stejně. Teď fandím delší dobu Okamurovi. Je šikovný a líbí se mi jeho program,“ řekla seniorka. V tomto věku čte bez brýlí, vše ji zajímá, dokonce se ještě učí němčinu. Život se s ní nemazlil. Narodila se ve Vídni a od čtyř let byla sirotek. Jak to šlo, sloužila a poté strávila celá léta coby kuchařka v kasárnách. Čemu vděčí za dlouhý věk? Fernetu, zabijačce, pozitivnímu myšlení a péči syna a snachy.

Video  
Video se připravuje ...
17:43
20. 10. 2017

V Brně odvolil také předseda ODS Petr Fiala. „Bude záležet, jak dopadnou ti ostatní, ale chtěl bych viditelně lepší výsledek než minule a budu spokojen, když bude dvouciferný,“ řekl. Dodal, že hlas pro ODS má smysl. „Má smysl proto, aby tu nevládli populisté ve spolupráci s extremisty a aby se komunisté nedostali k moci. Je to hlas pro to, aby lidé měli něco z ekonomického růstu. Aby lidé měli nižší daně a vyšší příjmy a nebylo tolik byrokracie,“ uvedl Fiala.

Předseda a lídr ODS Petr Fiala odvolil při sněmovních volbách 20. října v Brně.
17:30
20. 10. 2017

Omilostněný vrah Jiří Kajínek hodil svůj hlas Straně práv občanů, řekl Blesku v pražských Strašnicích. „Volil jsem Františka Ringo Čecha. Je to férový člověk, důvěřuji mu,“ dodal. Volil tak stranu blízkou prezidentu Zemanovi, který ho nechal propustit z vězení.

O právo vyjádřit svůj názor se ve volbách 20. října nenechal ochudit ani omilostněný vrah Jiří Kajínek. O právo vyjádřit svůj názor se ve volbách 20. října nenechal ochudit ani omilostněný vrah Jiří Kajínek. V Praze-Strašnicích odevzdal svůj hlas také omilotněný vrah Jiří Kajínek. V Praze-Strašnicích odevzdal svůj hlas také omilotněný vrah Jiří Kajínek.
16:59
20. 10. 2017

Někteří lídři stran získali i zahraniční podporu. Vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) povzbudila dopisem německá kancléřka Angela Merkelová ze spřátelené CDU. Tomia Okamuru zase francouzská nacionalistka Marine Le Pen.

16:48
20. 10. 2017

Ve volebním okrsku v Brně-Veveří přišly dohlédnout na průběh voleb mezinárodní pozorovatelky. Zajímal je počet voličů a jejich věkové a genderové rozvrstvení.

Mezinárodní pozorovatelky u voleb v okrsku Brno-Veveří
16:44
20. 10. 2017

Svou volbu už má za sebou i předseda Pirátů Ivan Bartoš, který je jedničkou ve středních Čechách, volil ale v Praze. Řekl, že cílem je zisk aspoň deseti procent hlasů. Očekává vyšší volební účast, na pražské kandidátce podpořil především ženy. Na kandidátce figuruje na desátém místě i jeho manželka.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš odevzdal svůj hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny 20. října v Praze.
16:37
20. 10. 2017

V devíti městech a obcích začala spolu s volbami do Sněmovny i referenda o místních záležitostech. Dvakrát budou hlasovat obyvatelé Jilemnice na Semilsku, Chropyně na Kroměřížsku, Zubří na Vsetínsku, Vědomic na Litoměřicku, Velkého Meziříčí na Ždársku, Mimoně na Českolipsku, Cerhenic na Kolínsku a Dobřejovic a Velkých Přílep u Prahy. Řešit se bude stavba koupaliště, úprava náměstí nebo omezení těžby.

16:28
20. 10. 2017
!

Po skončení ustavující schůze Sněmovny teprve bude podávat vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) demisi. Současná vláda tak bude i po volbách pokračovat v práci, sejde se hned v pondělí.

16:24
20. 10. 2017
!

Zasedání Sněmovny prezident Miloš Zeman po volbách svolá s využitím maximální třicetidenní lhůty, kterou mu ústava umožňuje. Chce tak získat co nejvíce času na diskusi parlamentních stran a hnutí. Svolání zasedání Sněmovny až 30. den po volbách znamená, že týž den začne ustavující schůze dolní komory. Stát by se tak mělo v pondělí 20. listopadu.

16:20
20. 10. 2017

V chodském kroji vyrazily k volební urně sestřenice Marie Dufková (86) a Alžběta Hornová (82). Obléci si něco jiného by je ani nenapadlo, v kroji chodí celý život. „Mám jich doma desítky, ještě i po mamince. Kroje se u nás dědí,“ popsala Dufková. A její čiperná sestřenice přitakala. „Dnes už kroj nikde jen tak nekoupíte. Mám vnučky, tancují v souboru, tam si kroj oblékají. Ale jinak v něm nechodí. Jenom o slavnostech. To víte, přece jen to není tak pohodlné. Vidím to i u našich vrstevnic, málokterá už chodí jen v kroji,“ dodala Hornová. Obě seniorky se voleb účastní pravidelně, považují to za velkou událost.

Marie Dufková (vpravo) a Alžběta Hornová před volební místností.
16:12
20. 10. 2017
!

Prezident Miloš Zeman na závěr své cesty po Plzeňském kraji oznámil, že se po 28. říjnu sejde s vedením všech stran, které se dostanou do Sněmovny. Zeptá se na jejich názor na politickou strukturu po volbách.

16:06
20. 10. 2017

Kdo volí za touto plentou asi není třeba říkat...

16:03
20. 10. 2017

Vyrobena byla v době První republiky a poctivě slouží dodnes. Sto let starou schránkou pro volební hlasy se pyšní v nejmenším městě na Přebuzi na Sokolovsku. Dřevěnou schránku vyrobil místní řezbář okolo roku 1914. Jediné, co prozrazuje její stáří a časté používání, jsou podpisy předsedů volebních komisí. „Na urně se ještě mění státní znaky. Když nejsou volby, je urna uložena v archivu. V něm má příznivé klima, které ji nijak zásadně nepoškozuje,“ říká jeden z členů okrskové volební komise Josef Svoboda (69). V horském městečku žije přesně 63 voličů, k volbám chodívá zhruba třetina lidí.

Sto let starou schránkou pro volební hlasy se pyšní v nejmenším městě na Přebuzi na Sokolovsku.
15:54
20. 10. 2017

Svůj hlas odevzdala i stošestiletá Magdaléna Kytnerová z Kroměříže, která patří k nejstarším obyvatelům republiky. Voleb se účastní pravidelně, bedlivě sleduje dění v zemi, uvedla. Seniorka ráda čte, dívá se na televizi a poslouchá rozhlas. „Sleduji zprávy i předvolební debaty,“ řekla

15:50
20. 10. 2017

Mezi prvními voliči, kteří dnes mířili k volebním urnám v Ostravě, byli také klienti Domova Přístav. K urnám je hned po začátku voleb doprovodili pracovníci zařízení. Speciální zařízení pečuje například o imobilní bezdomovce nebo ty, kteří trpí duševním onemocněním.

Mezi prvními voliči do Poslanecké sněmovny, kteří 20. října mířili k volebním urnám v Ostravě, byli také klienti Domova Přístav. Speciální zařízení pečuje například o imobilní bezdomovce nebo třeba ty, kteří trpí duševním onemocněním.
15:44
20. 10. 2017

37 dospělých a 7 dětí žije v nejmenší jihomoravské vesničce Lhotě u Olešnice. Účast ve volbách se pravidelně pohybuje mezi 60 až 70 procenty. „Jsme tady jedna rodina, táhneme za jeden provaz,“ tvrdí starostka Aura Kučerová (50). Konec světa dokazuje cesta z Olešnice, které se přezdívá ementál. Přes všechna úskalí života mimo hlavní tahy se ve Lhotě blýská na lepší časy, dočkala se nového obecního úřadu, místní rodák tam otevřel obchod a především hospodu.

15:35
20. 10. 2017
!

Václav Klaus těsně po odevzdání hlasu ve volbách řekl: 

„Je o čem rozhodovat v těchto volbách a doufám, že je lidi  nepodcení. Mám strach, že volební kampaň byla tak mdlá a nevýrazná, že nevím, jestli jsou voliči dostatečně motivováni. Prvně v životě jsem dal preferenční hlas – nejsem jinak milovník preferenčních hlasů. Tentokráte nám to usnadnil náš syn – jinak by to bylo hodně těžké. Bude velmi obtížné vytvářet nějakou smysluplnou vládní koalici.“ 

Video  
Video se připravuje ...
15:25
20. 10. 2017

Občanskou povinnost má za sebou také místopředseda Sněmovny a předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík. Věří, že Starostové získají šest až sedm procent hlasů, těší ho podpora známých osobností. STAN se nakonec rozhodli jít do voleb samostatně. Před 4 lety kandidovali jejich členové na kandidátkách TOP 09, během letošního roku padla klasická dvojkoalice s KDU-ČSL.

Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík odevzdal 20. října svůj hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny v obci Suchá Loz na Uherskohradišťsku.
15:20
20. 10. 2017

Šéf Zelených Matěj Stropnický očekává, že se jeho strana dostane do Sněmovny. „Odhaduji spíše vyšší účast u voleb“, řekl novinářům po odevzdání hlasu.

Matěj Stropnický odvolil a doufal, že se jeho Strana zelených dostane do Sněmovny.
15:18
20. 10. 2017

U volební místnosti na české ambasádě v Bratislavě se krátce po zahájení voleb shromáždily desítky lidí. Museli vystát frontu, než na ně přišla řada.

15:14
20. 10. 2017

Kandidáti oproti minulým volbám o rok zestárli.

15:00
20. 10. 2017

Jedním z prvních voličů ve Zlíně byl i Tomáš Baťa (20). Rozhodoval se prý citem a hlavou. „Jasně o politiku a hudbu se rozhodně zajímám, Zlín potřebuje vrátit dávnou prosperitu,“ domnívá se mladý muž, nositel slavného příjmení i jména, který se už nějaký čas manažersky pohybuje kolem rodinné hospůdky. A začíná stejně jako jeho slavný jmenovec a zakladatel obuvnické slávy Zlína pěkně od píky.

Ve Zlíně volil Tomáš Baťa
14:58
20. 10. 2017
!

K urně v pražské Hostivaři už dorazil také předseda Svobody a přímé demokracie Tomio Okamura. „Myslíme, že bychom mohli udělat dvouciferný výsledek,“ řekl novinářům. SPD odmítla akreditovat do svého štábu některá média, podle Okamury se chovala „nekorektně a nehezky“. Na dotaz, zda přeje úspěch svému bratrovi, který kandiduje za lidovce, odpověděl, že „kandidáty, o kterých ani neví, na kterém místě nějakých kandidátek jsou, nesleduje“.

Odvolil také Tomio Okamura (SPD). Doufá v dvojciferný výsledek.
14:45
20. 10. 2017
!

"My se omlouváme, se asi odstěhujeme do nějakého většího města, my za to nemůžeme,"

říkal Andrej Babiš u voleb, když viděl dav novinářů a "k prasknutí našlapanou" volební místnost. "Já ne, on za to může," smála se Babišova manželka Monika, která odvolila po svém muži a poté vyrazila pryč z dosahu novinářů. Babiš před úřadem prozradil, že si vsadil na výsledek voleb 500 korun v rámci interní tipovačky, rýpl si do ČSSD či moderátora ČT Václava Moravce a uvedl, že by ve Sněmovně rád viděl co nejméně politických stran. O tom, jak volili Babišovi v Průhonicích, čtěte více ZDE

Video  
Video se připravuje ...
14:27
20. 10. 2017
!

Volit už stihl také exprezident Václav Klaus. Někdejší hlava státu přiznala, že také kroužkovala, tedy dávala preferenční hlas. Klaus se smál nad faktem, že dostal nový občanský průkaz. Platit mu bude do roku 2052, kdy mu bude 111 let.

K volbám dorazil mezi prvními i exprezident Václav Klaus.
14:25
20. 10. 2017
!

Mezi prvními už odvolil předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Cestou z volební místnosti se nechal vyfotit s několika dětmi. „Koho jsem volil? No, to je dobrá otázka. Samozřejmě hnutí ANO,“ smál se Babiš prvnímu dotazu novinářů a doplnil, že kroužkoval. „Průzkumy beru s rezervou, je strašně moc lidí, kteří nejsou rozhodnutí. Pokud bychom vyhráli, tak budeme hned jednat s ostatními,“ řekl také Babiš.

Video  
Video se připravuje ...
14:17
20. 10. 2017

Kvůli bezpečnostním opatřením zavedeným u vstupů do Pražského hradu se letos neotevřela volební místnost na druhém hradním nádvoří. Voliči, kteří ji byli zvyklí využívat, letos musejí jít na nedaleký Pohořelec. „Stání ve frontě s turisty a kontrola nám pro voliče nepřipadala správná,“ vysvětlila mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

14:13
20. 10. 2017

Voliči mohou ve volbách vybírat z 31 stran. Kandidátů je celkem 7500.

14:10
20. 10. 2017

Otevřené volební místnosti sledují i reportéři Blesk.cz. Třeba do té, kde bude volit exprezident Václav Klaus, už zavítali první voliči.

Místnost, kde volí exprezident Václav Klaus. S otevřením ve 14:00 se do ní nahrnuli první lidé.
14:07
20. 10. 2017

Vojenský újezd Březina o rozloze 16 tisíc hektarů je největším volebním okrskem u nás. Volby tu ale byly zrušeny. Není, kdo by tu volil. Například v roce 2012 byli na tamním seznamu zapsáni pouze tři lidé.

14:03
20. 10. 2017

Na začátek připomeneme, jak to dopadlo před čtyřmi lety. Ve volbách do Poslanecké sněmovny zvítězila ČSSD (20,5 %), druhé bylo ANO (18,7 %), třetí se umístila KSČM (14,9 %) následována TOP 09 (12 %), ODS (7,7 %), Úsvitem (6,9 %) a KDU-ČSL (6,8 %). Do Sněmovny se tak dostalo 7 stran. Vládu složili sociální demokraté, ANO a lidovci.

14:00
20. 10. 2017
!

Volební místnosti jsou otevřené. Češi mohou vybírat politiky, kteří je budou reprezentovat další 4 roky.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Volby-2017 ( 21. října 2017 14:07 )

STALO SE

Volby-2017 ( 21. října 2017 14:01 )

TOP 09 P-O-S-L-E-D-N-Í

Volby-2017 ( 21. října 2017 13:57 )

Debile zdenekk zapni si TV a připrav si provaz...

Volby-2017 ( 21. října 2017 13:53 )

At žije TOP09..!!!!Ale jen do voleb

volby2017 ( 21. října 2017 13:38 )

NEBOJ V ZAVŠIVENÉ PRAZE JSI ZVITĚZIL

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa