Speciální zařízení pečuje například o imobilní bezdomovce nebo třeba ty, kteří trpí duševním onemocněním. Řada klientů s ohledem na svůj stav a přiděleného opatrovníka volit nemůže, čtyři uživatele ale dnes do volebních místností rozvezli a doprovodili pracovníci zařízení.

„Volím pokaždé, co bývají volby, a myslím si, že je to povinnost každého občana. Speciálně jsem se nepřipravovala, ale dívám se na televizi, takže jsem sledovala pořady, co se týkají voleb,“ svěřila se jedna z klientek Anna Malíková, která šla odevzdat svůj hlas.

Podle ředitele domova Daniela Cieślara zařízení poprvé doprovází své klienty k volbám. „Je to samozřejmě práce navíc, ale myslíme si, že je to jejich právo tam jít a my se jim snažíme k tomu dopomoci," uvedl Cieślar.

Podle něj jsou sice lidé klienty zařízení, ale nemají v něm trvalé bydliště, a dříve tak pro ně bylo s ohledem na jejich zdravotní stav obtížné dopravit se do volební místnosti. Mnozí z nich navíc nemají žádné rodinné vazby, nikoho, kdo by jim pomohl.

„Nemají třeba syna, který by je do té místnosti doprovodil. Toho jim dnes nahrazuji já,“ dodal s úsměvem Cieślar. Podle něj je cílem zařízení, aby jeho klienti co nejvíce žili obvyklým životem.

„Když už jezdíme třeba na výlety a dáváme si tu práci, tak jsme si řekli, že stejně si dáme i tu práci jet k volbám. Je to něco, co jejich běžný vrstevník nezvažuje a prostě vyrazí a jde volit, stejně tak chceme, aby takovým způsobem žili i naši uživatelé,“ uvedl ředitel.

Řada klientů zařízení má složité životní osudy, což odráží i jejich postoj k zapojení se do společnosti.

VIDEO: Poslechněte si, co o volbách říká Václav Klaus.