Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Topolánek: Nejvíc se krade před volbami a po nich. Není ministr, myši mají pré

Video se připravuje ...
Autor: Klára Brunclíková - 
21. října 2017
05:02

Boj o novou vládu rozhodně nekončí s lístky, které voliči vhodí do uren ve volebních místnostech. Jakmile Češi politikům „rozdají karty“, hned v noci se rozbíhají první jednání o podobě budoucí vlády. Jak jsou drsná? To v rozhovoru pro Blesk.cz prozradil bývalý premiér Mirek Topolánek. 

Už během prvních povolebních jednání o budoucí koalici hraje roli rozdělení ministerských křesel. „Některé strany už s tím do těch vyjednávání jdou. ‚My budeme součástí koalice pouze, když…‘, to je normální. Čím menší strana, tím má větší požadavky. Klasicky je největší bitva o silové rezorty,“ popsal Topolánek Blesku.

Jednání mohou trvat opravdu dlouho. Strany totiž hledají kompromisy mezi svými programy, řeší se obsazení ministerstev i vznik nových úřadů. Sám Topolánek, který s ODS uspěl ve volbách v roce 2006, začal s partnery jednat už 3. června, jeho první vláda ale byla jmenována až 4. září.

Když mají „myši pré“

Ministerstva však běžně fungují dál i v době „bezvládí“, což podle Topolánka úředníkům vyhovuje. „Není principál, není ten pán a správci si tak trochu dělají na ministerstvech, co chtějí. To je situace před volbami i po volbách. Ty nejhrůznější věci a ty největší krádeže a loupeže se dějí v tom mezidobí, kdy myši mají pré,“ prozradil Topolánek.

Pro Topolánka byla vyjednávání nekonečná. Jeho první vláda totiž nedostala důvěru Sněmovny, proto vládla v demisi a jednávání začala nanovo. Druhou Topolánkovu vládu jmenoval prezident Klaus až v lednu následujícího roku.

CELÝ ROZHOVOR S MIRKEM TOPOLÁNKEM SLEDUJTE VE VOLEBNÍM STUDIU BLESKU. VYSÍLÁME ŽIVĚ V SOBOTU 21. 10. OD 14:00.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
zkzkz ( 21. října 2017 16:40 )

zkzkz ( 21. října 2017 16:36 )

Tupolánek ten to zná!!!

sores ( 21. října 2017 15:32 )

ozývá se právě ten největší zloděj, proč to neřekl když byl také ve vládě a politik s.vi.n.ě hnu.sná?! Navíc neřekl něco co ví každý čech že politici kra.d.ou!

ellenic ( 21. října 2017 13:18 )

Když je ten zestárlý Topolánek tak chytrý , tak zajisté ví, kdo rozkradl důchodový fond, kam se ta obrovská mnoha miliardová suma ztratila . Tihle v politice si vždycky uměli dost nahrabat pro sebe a potom obviňovat jiné. Stačí se podívat do poslanecké sněmovny, stále stejné ksichty, které tam sedí i 20 let a nestydí se kandidovat znovu . Když jsem u nás toho jednoho viděla na předvolebním plakátu, tak jsem měla sto chutí toho trotla nakopnout přímo do jeho ksichtu, taková drzost. Jsou královsky placeni z daní našich ubohých platů.

agfor ( 21. října 2017 12:39 )

To exsoudruh Topolánek mluví z vlastní zkušenosti. Nakradl si už dost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa