Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lithium nesmíme projíst, míní vzorný „třídič“ odpadu Rakušan

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
14. října 2017
14:10

Neprojíst a nenechat jen tak odejít z Česka, to je recept Starostů a nezávislých, jak naložit s českými zásobami lithia. V debatě Blesk Volební souboj 2017 to řekl první místopředseda hnutí Vít Rakušan, starosta Kolína a lídr STAN ve středních Čechách. Rakušan také prozradil, co všechno doma třídí, mj. i textil, nebo kdo všechno od něj slýchá rady ohledně komínů.

Blesk.cz: Kontrolujete si Vy a Vaši blízcí komíny před začátkem topné sezony?

„Já bydlím v bytovém domě, takže osobně s tím až takový problém nemám. Každopádně k tomu nabádám lidi v Kolíně. “

Hnutí STAN by podpořilo bonusy domácnostem, které poctivě třídí odpad, například formou slevy z poplatku za komunální odpad, a nemělo by problém ani s nařízením, aby státní památky nebo třeba muzea byly jeden den v týdnu zdarma.

Sdílenou ekonomiku, konkrétně přepravu prostřednictvím Uberu a ubytování přes Airbnb, by stejně jako většina ostatních politických stran a hnutí rádo dostalo pod určitou formu regulace. Ne ale stejnou, jaká platí pro klasické podnikatele v těchto odvětvích. Co se týká dálničních známek, elektronizaci by hnutí také podpořilo. Vyplynulo to ze simulovaného sněmovního hlasování během debaty.

Za znečištění nemohou jen Češi, ale také Poláci

„Jedná se tady o znečištění v rámci toho globálního prostoru, např. i z polských elektráren, které jsou na tom výrazně hůře než ty české,“ upozornil na problém během debaty Vít Rakušan (STAN). Podle něj by se měla do řešení zapojit Evropská unie, která by měla vyvinout stejný tlak na všechny země v regionu. „Bohužel ten smog a nebezpečné látky neznají hranice,“ pokračoval s tím, že je to úkol i pro Visegrádskou skupinu.

Pro příští volební období by chtěl, aby politici nastavili ještě přísnější kontroly továren na našem území. „Česká republika musí jít příkladem. Musím říct zcela objektivně, že jsme v tom dál než Polsko, ale musíme pokračovat, vynakládat prostředky, aby k tomu odsíření v těch nejproblematičtějších lokalitách docházelo. Ale i kdyby se to u nás povedlo stoprocentně, což je ten sen, tak to určitě nepomůže zcela,“ doplnil Rakušan a ukázal tak prstem směrem k Polákům.

Podívejte se na záznam celé debaty:

Video  Politici o kvalitě života v Česku: Polsko nám znečišťuje vzduch a ještě nás ignnoruje.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Lithium nesmíme projíst

Podle Rakušana je hnutí STAN rozhodně pro to, aby těžba a zpracování lithia zůstaly výhradně v českých rukách. „Strategické nerostné suroviny nesmí opouštět Českou republiku, nesmí se projíst, ale já se zájmem poslouchám oba zástupce vládní koalice. Pokud ministr životního prostředí není podepsán pod nějakým strategickým dokumentem, tak to přeci svědčí o tom, jak ta vláda byla sdílná v informacích a jak fungovala,“ prohlásil Rakušan a mířil svá slova na ministryni Karlu Šlechtovou (za ANO) a Petra Dolínka (ČSSD).

Podepisovat takováto memoranda krátce před volbami, kdy vládě končí mandát, je něco, co minimálně budí podezření. Máme spoustu příkladů dobré praxe, jak se strategickými surovinami nakládat. Máme například v Norsku ropný fond, který dlouhodobě zhodnocuje všechny výnosy z těžby ropy. Tady chybí strategie,“ obul se do vlády starosta Kolína.

Jakou strategii chystají po volbách v diskutovaných tématech Starostové a nezávislí? Podívejte se:

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa