Debata Blesku se točila kolem elektronické evidence tržeb, zavřených obchodů o státních svátcích, navýšení důchodů i tanečků kolem DPH. I tato celostátní témata totiž rezonují během letošních krajských voleb, které se budou konat už tento pátek a sobotu.

Kromě těchto témat měli ale politici také možnost okomentovat samotnou existenci krajů, které se u veřejnosti netěší přílišné popularitě. Důkazem je tradičně nízká volební účast.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je například označil za „průtokáč peněz“. Kdyby ale spadaly pod jeho firmu, neprodal by je. „Mají velké rezervy v hospodaření a je tam klientelismus a velká tradice korupce. Chceme je transparentně řídit. Kraje jsou průtokáč peněz, ale neprodal bych je,“ řekl během živého přenosu před kamerami Blesku.

Superdebata s 8 lídry
Autor: CNC David Malík

Kraje jsou zaběhlé a funkční. Řeší velké penzum zdravotnictví, krajské školství. Jsou velmi důležité i v přenesené státní správě. Jediný příklad, nad kterým bychom se měli do budoucna zamyslet, je železniční doprava. Tam bychom se měli vrátit k tomu, jak ji efektivně zajistit,“ oponoval mu místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec.

Uspořádání republiky by už neměnil ani předseda opoziční ODS Petr Fiala. „Já jsem nebyl velký stoupenec krajů. Dnes jako konzervativní politik říkám: respektujme to a snažme se, aby fungovaly,“ shrnul krátce svůj pohled.

Podstatnější je to, zda plní svoji funkci. Když se podíváme, jak bují korupce… Chybí tam to, co prosazujeme, tedy prvky přímé demokracie. Chybí tady i krajská referenda,“ poznamenal na adresu krajů Miroslav Lidinský, předseda Úsvitu.

Kalousek: Měly zůstat okresní úřady

To šéf TOP 09 Miroslav Kalousek by znovu kraje v republice nechtěl. „Kdybych se s těmi zkušenostmi, které mám dnes, mohl vrátit do roku 2000, kdy se o tom rozhodovalo, řekl bych, ať zefektivníme okresní úřady,“ řekl v debatě Blesku.

KSČM vyslala do superdebaty svého místopředsedu Jiřího Dolejše.
Autor: Blesk / David Malík

Lidé si na myšlenku, že kraj je významným místem rozhodování, ještě nezvykli. Vypadá to, jako by tam jen protekly peníze. Ono to tak není,“ poznamenal k malé volební účasti místopředseda komunistů Jiří Dolejš. Dodal také, že kraje se potýkají s problémem přenesených povinností, které na ně stát nahrnul. Za to ale nedostaly adekvátní peníze.

Podle šéfa hnutí Starostové a nezávislí Petra Gazdíka je problém v absenci kontaktu kraje s běžnými lidmi. „Dře to v tom, že běžný občan kraje, se s ním nesetkává. Setkáváme se s ním my starostové. Kraje se utvořily jako malé gubernie a někteří hejtmani se k tomu tak chovají,“ podotkl k tomu.

„Když byly okresy, Pán Bůh byl vysoko a Praha daleko. Není to ale jen otázka dopravy, jak bylo zmíněno, ale také středních škol,“ reagoval vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Dodal k tomu, že ty sice zřizují kraje, děti ale často jezdí i do jiného regionu.

Celý záznam debaty sledujte ZDE:

Video
Video se připravuje ...

Záznam předvolební superdebaty z 6. 10. 2016 Blesk TV

Fotogalerie
23 fotografií