41letý Zdeněk Štefek povede krajskou kandidátku KSČM. Během studia pracoval jako skladník elektrosoučástek nebo prodejce párků či zmrzliny. Žije v Buštěhradu, je ženatý a má syna. V roce 2001 se stal předsedou Komunistického svazu mládeže a krajským zastupitelem je s přestávkou od roku 2004. Do strany vstoupil v roce 1995.

Co se v zemi dělo za minulého režimu, ho od tohoto kroku neodradilo, měl prý hezké dětství. „Do strany jsem nevstupoval kvůli minulosti, ale kvůli budoucnosti. Protože minulost změnit nemohu, ale imponovala mi ta pozitivní vize vývoje lidstva,“ řekl.

Horáková se provinila protistátní činností

Zdeněk Štefek má na svém kontě řadu kontroverzních výroků. Například zlehčoval politický proces s Miladou Horákovou, když před osmi lety uvedl, že: „Gottwald udělal hodně pro běžné občany. Uplatňoval politiku ‚s lidmi pro lidi‘, tohle heslo má přece naše strana i dnes. A Milada Horáková? Odmítám trest smrti, na druhou stranu, ona se určitých zločinů dopouštěla.“

„Určitě jsem měl na mysli i to, co oficiálně přiznala, a to nemyslím před soudem, ale dřív, že se zapojila do protistátní činnosti. Nicméně doopravdy nesouhlasím s trestem smrti a obecně to vnímám tak, že trpí-li nevinný člověk, odsuzuji to a je mi jedno, pod jakou je to vlajkou,“ komentoval svůj dřívější výrok.

Na konto zločinů totalitního režimu pak také prohlásil, že „je třeba to hodnotit v kontextu doby“ a také neví, proč by měl slavit listopadovou revoluci. „Myslím si, že vzala hodně lidem iluze,“ míní.

V roce 2008 také tvrdil, že kapitalismus je zlo, ale sám byl tou dobou správcem počítačové sítě ve velké soukromé firmě. „I ten kapitalismus je založen na lidské práci. Kapitalismus jako systém je určitá fáze vývoje společnosti, myslím si, že budoucnost patří jiné formě společnosti,“ řekl k tomu.

Štefek byl navíc 12 let členem a určitou dobu i předsedou Komunistického svazu mládeže. Ten měl být poté rozpuštěn pro nedemokratičnost, ale Nejvyšší správní soud nakonec původní rozhodnutí zvrátil. Nebude to u voličů minus? „Nemám se ve svém životě za co stydět a myslím si, že mnohem důležitější je to, že si člověk zachovává nějakou konzistentní podobu, postoj. Je to něco jiného, než když byl člověk v KSČ a teď je v ODS. Já to nedělám z kariérismu, ale z přesvědčení,“ dodal.

Podívejte se na kompletní odůvodnění Štefkových výroků:

Video
Video se připravuje ...

Komunista Štefek v debatě Blesku: Milada Horáková dělala protistátní činnost. Blesk TV

Možný bankrot kladenské nemocnice

Dotaz Zdeňku Štefkovi mohla položit jednička hnutí ANO Jaroslava Jermanová. Tu zajímala situace kladenské nemocnice, která se potácí na hraně bankrotu, a kraj jí musel vypomoci. „Přijde vám to jako efektivní řízení? Jak Vy sám byste se k tomu do budoucna postavil?“ ptala se Štefka Jermanová, protože komunisté mají zdravotnictví na kraji v gesci.

„Ten problém vznikl kdysi při rozprodeji nemocnic. My jsme tímto saturovali to, že nemocnice přišla o lůžka následné péče. Základní problém kladenské nemocnice je ale úhradová vyhláška, protože dostává za stejné výkony mnohem méně než jiné nemocnice,“ odpověděl Štefek.

A co komunisté lidem slíbili? Odpověď najdete ve videu:

Video
Video se připravuje ...

Co slíbili kandidáti na hejtmanský post ve Středočeském kraji? Blesk / Tomáš Sovinský, Lukáš Červený

Posílíme dotace malým obcím

Podle Štefka je největším problémem Středočeského kraje infrastruktura. „Jsme totiž specifický kraj v tom, že značná část občanů žije v obcích do 2000 obyvatel, je to kolem 40 procent, a tyto obce nemají vlastní prostředky na to, aby si zajistily základní infrastrukturu,“ popsal problém Štefek.

„My to řešení vidíme v tom, že bychom posílili dotační tituly,“ poznamenal k možnému řešení. Důležité podle lídra komunistů je více zapojit obce do rozhodování o tom, kam se mají dotační tituly zaměřit.

Záznam celé debaty k volbám ve Středočeském kraji najdete zde:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty s lídry Středočeského kraje: Jak se zbavit špíny po Rathovi a modrých zón? redakce Blesk

Fotogalerie
10 fotografií