Současný hejtman Libereckého kraje, 45letý Martin Půta, v politice zažil mnohé, i trestní obvinění. Deset let dělal starostu v Hrádku nad Nisou, rok vedl Starosty a nezávislé. Má rád sport i literaturu, je ženatý a má tři dcery a za ženu má Polku, kterou potkal v kostele v Hrádku nad Nisou na politicko-církevním setkání. Lehce pikantní je jeho pracovní zkušenost před tím, než vstoupil do politiky, pracoval na výrobě chirurgických rukavic a prezervativů. 

„Moje žena mě poznala jako politika a bude ráda, když Starostové krajské volby obhájí a budu dál hejtmanem,“ odpověděl Půta na dotaz, zda by manželka chtěla, aby byl politikem, nebo raději výrobcem prezervativů. „Ta firma už neexistuje a veškerá výroba tohoto typu probíhá bohužel v Asii,“ posteskl si současný hejtman Libereckého kraje. 

Hejtman Půta se shodl s Lidií Vajnerovou, že je třeba řešit dopravní infrastrukturu. Stav se podle něj podařilo zlepšit, ale i tak není konečná známka ideální. Přiklonil se také k miliardovým dotacím z vlády, které poskytla krajům. „Pro příští rok s tím už ale nepočítá. To bych rád řešil tak, aby z nákupu pohonných hmot odcházela část daně na revitalizaci krajských silnic,“ řekl a vypočítal možný zisk pro opravu komunikací na šest miliard ročně. 

Korupční kauzu v Liberci soud dosud nevyřešil. Půty se nikdo neptal

Současný hejtman Martin Půta byl obviněn z přijetí úplatku během projektu rekonstrukce jednoho z libereckých kostelů. S některými lidmi, kteří v kauze figurují, se scházel na neobvyklých místech, třeba na benzínové pumpě. Což vysvětluje tím, že v půl jedenácté večer není jiný veřejný prostor, kde se setkat, byť se svým stranickým kolegou. Půta si vysloužil také nelichotivou přezdívku Martin „Pumpa“, a to od bývalého primátora Liberce Jana Korytáře. 

Video
Video se připravuje ...

Hejtman Půta: Přezdívku Martin Pumpa dostal kvůli nočním schůzkám na benzínce. Blesk TV

„Ta zábavná tvrzení, že to jsou utajované schůzky, mě trochu baví, ale i mrzí. Většina ze schůzek proběhla na pumpě nebo v restauracích, tak byly zapsané v mém diáři a dojednával je sekretariát. Navíc na benzinkách jsou kamery. Problémem je, že jsem neodhadl některé lidi, se kterými jsem se na té pumpě sešel,“ uzavřel kauzu Půta. Svou vinu odmítá s tím, že je nevinný a že nedostal 22 měsíců možnost se hájit u nezávislého soudu a předložit důkazy.

Současný hejtman Martin Půta voliče vyzval v závěru pořadu, aby volili Starosty. „Podívejte se kolem sebe a zhodnoťte naši práci za čtyři roky, nabízím zkušenosti a zkušenosti dalších starostů z celého našeho území. Budeme pro vás opět pracovat,“ řekl.

Vzkazy kandidátů ve třiceti sekundách najdete v tomto videu:

Video
Video se připravuje ...

30 sekund pro lídry Libereckého kraje Blesk TV

Na celý záznam pořadu se podívejte zde:

 

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty z Liberce: Jak moc kraj špiní korupce a co bude s Ještědem? Blesk TV

Vše o krajských volbách najdete ZDE

Fotogalerie
7 fotografií