Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zeman válcuje rivaly, potvrdil průzkum. Drahoš i Horáček ztrácí voliče

Autor: zst - 
15. prosince 2017
13:00

Třetina Čechů chce na Hradě dál Miloše Zemana. Vyplývá to aspoň z průzkumu preferencí agentury Phoenix Research pro Blesk Zprávy. Druhý v pořadí, bývalý šéf akademiků Jiří Drahoš, má důvěru 17 procent dotázaných. A zatímco expremiér Mirek Topolánek vystoupal s 15 procenty na třetí místo, textař Michal Horáček se propadl s osmiprocentní podporou na místo čtvrté. Průzkum probíhal v první polovině prosince na vzorku 1260 respondentů.

V prvním kole prezidentského souboje by to podle zjištění Phoenix Research měla být jasná záležitost. Miloš Zeman získá 31 procent hlasů, o druhé místo se „poperou“ bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš a expremiér Mirek Topolánek. Získali 17, respektive 15 procent hlasů.

Zato pro Michala Horáčka není názor veřejnosti slibným vykročením do boje o druhé místo ve 2. kole voleb, které se bude s největší pravděpodobností konat, a to 26. a 27. ledna. Od voličů by aktuálně získal jen osm procent hlasů a skončil by čtvrtý. Původně to přitom podle papírových předpokladů měl být souboj mezi ním a Jiřím Drahošem.

Prosincové preference kandidátů na prezidenta ČR pro 1. kolo volby Prosincové preference kandidátů na prezidenta ČR pro 1. kolo volby | Blesk - Jarmila Hluchá a Phoenix Research

„O postupující dvojici do druhého kola prezidentské volby rozhodne voličská účast, s velkou pravděpodobností bude nižší než při historicky první volbě před pěti lety. Právě nižší účast voličů může pomoci Miloši Zemanovi, protože na jeho straně je více zmobilizovaná skupina voličů, naopak odpůrci Miloše Zemana se tříští mezi hned tři kandidáty – Jiřího Drahoše, Mirka Topolánka a Michala Horáčka,“ zmínil šéf Phoenix Research Jan Kubáček.

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Kubáček: Drahošovi a Horáčkovi berou voliče Topolánek a Fischer

Z ostatních kandidátů si nejlépe vede na pátém místě Pavel Fischer, kterého by volila 4 % lidí. Vratislava Kulhánka, bývalého šéfa Škodovky a českého hokeje, pak 2 % lidí. Ostatní kandidáti, tedy Petr Hannig, Marek Hilšer a Jiří Hynek by získali jen kolem 1 % hlasů voličů.

„Ač by měla v současnosti kampaň gradovat, tak se dlouhodobým vyzyvatelům současného prezidenta nedaří posilovat své preference a voličskou podporu. Naopak, Jiří Drahoš i Michal Horáček slábnou, část jejich podporovatelů přešla k dalším konkurenčním nezemanovským kandidátům, jmenovitě k Topolánkovi a Fischerovi, část jich dokonce začíná váhat se svou účastí u voleb,“ připojil Kubáček. 

Karty ale ještě rozdány nejsou. Hned 20 procent lidí, tedy každý pátý, ještě není rozhodnut, koho volit. „Právě ti mohou rozhodnout, zda do druhého kola postoupí profesor Drahoš či expremiér Topolánek, ale také, zda těsně už v prvním kole vyhraje stávající prezident Miloš Zeman. O tom rozhodne i vystupování prezidenta Zemana těsně před volbami v situaci okolo hlasování o důvěře Babišově vládě,“ zmínil Kubáček, aby podtrhl: „I tato čísla ukazují, že největším nepřítelem úspěchu prezidenta Zemana může být pouze netaktní Miloš Zeman.“ 

Výsledky zřejmě výrazně ovlivní také volební účast. Ta byla při minulé prezidentské volbě kolem 60 procent, nyní je odhadována kolem 57,5 procenta.

Video  Pivo s Jiřím Drahošem: Na chleba si mě nikdo nenamazal a Topolánka jsem zažil jako premiéra  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video  S Mirkem Topolánkem na pivu: Štamgasti se ptali na komunistickou minulost jeho rodiny  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video  Pivo v podhradí s Michalem Horáčkem: Nejsem žádné ořezávátko  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Agent_007 ( 18. prosince 2017 01:33 )

Pražáci a studenti by měli být zbaveni volebního práva.

paralenka ( 17. prosince 2017 20:52 )

Khárl je v plínách non stop - a řeší to tady někdo? Taky jste ho chtěli na Hrad. I když teda Vopěnková s kozenkama na stole by jako první kurtizána asi neuspěla.

paralenka ( 17. prosince 2017 20:48 )

Však ti tvoji vítěznou pozici v hulení nebere, tak se nečil!

paralenka ( 17. prosince 2017 20:46 )

No jo, blbě má Zdenda i pořadí, Brežněv byl první, potom už abecedně Andropov, Černěnko. Jsme se tenkrát dost smáli, protože na jedné škole vytvořili na příkaz železné lady socialistického sektoru, tedy tamější ředitelky, "oltář", a děcka se musela chodit klanět - i s dospěláky. Fóry mě bohužel přešly, když jsem tam byla převelená a na řadě byl Andropov Možná by si tuhle zoufalou vzpomínku vybavila i modelka Veronika Vařeková, taky ji to postihlo. Ale Zdenečku, Zemana mi nech pro radost, neměla bych komu hodit obálku do kastle. Leda bys kandidoval ty, jenže tos prošvihl

ellenic ( 17. prosince 2017 19:13 )

balika a ohrazenice Níže oslovení slepice si zasloužíš ty sama a do imbecilů si ohrazenice také může nadávat, ubožačky .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa