Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Spotřebitelský test Blesku! Není červené jako červené: Co je největší bolehlav?

/
  • Blesk testoval nejlevnější červená vína.
    20. ledna 2017 ● 05:08

    Ve víně se skrývá pravda a v »nevíně« lež! To, co má v názvu červené a vypadá jako červené víno, může klamat obalem. Ba co hůř, takové »nevíno« může obsahovat i umělá barviva, která výrobce tají! A takový patok ani nemusí danit! V hlavní roli dnešního testu jsou nejlevnější červená vína z krabice a PET lahve. Která jsou nejhorší bolehlav?

  • 1.

    Dvě »nevína«

    Ve složení Gajdošova červeného se sice dočtete, že skoro 98,5 % tvoří ovocné víno, pozorným čtením etikety se ale dozvíte, že se jedná o »ostatní alkoholický nápoj na bázi ovocného vína s rybízovou příchutí«, i když slovo »červené« v názvu může mást. U »nevína« Červené, které má na etiketě menším písmem uvedeno »Alkoholický nápoj se sladidly«, je zajímavé, že na účtence z obchodu je vedené jako »ovocné víno červené«. Přitom v ovocných vínech jsou sladidla zakázaná. Navíc podle etikety má jen 9,5 % alkoholu, zatímco ovocná vína musí mít podle obsahu cukru minimálně 10–11 %.

    Není červené jako červené.
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Kdo daní a kdo ne?

    Spotřební daň z alkoholu má kromě zajištění příjmu do státního rozpočtu i druhotný účel – omezit jeho spotřebu. Je na každém z nás, zda budeme daň z alkoholu platit nebo ne, tedy zda si alkohol odpustíme či nikoliv. Spotřební daň za alkohol platí spotřebitelé vlastně nepřímo. Zdaněnou částku platí přímo státu výrobce alkoholického nápoje, což se pak promítne do výsledné ceny. Ale existují výjimky, na něž se daň nevztahuje. Zákon rozlišuje spotřební daň z piva, lihu a vína. U vín se zdanění týká šumivých vín a meziproduktů vín. Tzv. tichá vína, kam spadají kromě révových vín i vína ovocná, mají tzv. nulovou sazbu.

    Není červené jako červené.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Co je větší bolehlav?

    Na etiketách vín, ovocných vín i ostatních alkoholických nápojů se často můžete setkat s poznámkou, že obsahuje »oxid siřičitý« nebo »siřičitany «. SO2 neboli oxid siřičitý je ve vinařství nejdéle používaným konzervantem. Jeho antibakteriální účinky objevili lidé už ve starověku, kdy ve vlhkých sudech pálili sirné svíce. Zatímco nadbytek SO2 dokáže přebít vůně ve víně, když chybí úplně, může se víno rychle zkazit. SO2 je ve velkém množství dráždivý a jedovatý plyn a i v malém množství může vyvolávat u citlivých lidí závratě nebo bolesti hlavy. Proto je množství veškerého SO2 ve vínech regulované. Pro červená vína je limit do 150 mg/l. Pokud mají obsah cukrů nad 5 g/l, je limit do 200 mg/l. Všechna vína se do limitu vešla. A danou hranici by splnila i »nevína«. Ale samozřejmě platí, že čím menší množství SO2 ve vínu je, tím lépe.

    Není červené jako červené.
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Bez slova »víno« není víno

    Jak poznat, kdy se jedná o révové víno? Jednoduše – révová vína mají vždycky v názvu uvedené »víno«, kdežto »nevína« se tak nazývat nesmějí, proto se u nich v názvu často objevuje pouze přívlastek »červené«. Je to podobné jako u hořké čokolády. V regálech obchodů totiž můžete natrefi t na »nečokolády « označené jako »hořká«. »Čokoládou« se smí nazývat pouze čokoláda.

    Není červené jako červené.
    Autor: Vinařství Sádek

  • 5.

    Nedoslazují, ale...

    Jedním z nejčastějších prohřešků výrobců vín je nepovolené doslazování. Proto jsme nechali mimo jiné i prověřit, zda některá vína neobsahují přidaný cukr (sacharózu) po kvašení, což se u žádného nepotvrdilo. Ovocné víno a dva alkoholické nápoje sice cukr také neobsahovaly, nicméně oproti vínům byly podle senzoriků sladší. Ve složení mají totiž místo cukru sirup (izoglukózový či glukózový), který chutná stejně, je stejně sladký, ale pro výrobce je levnější.

    Není červené jako červené.
    Autor: Shutterstock.com

  • 6.

    Méně i více, než slibuje

    Skutečný obsah alkoholu, který naměřila laboratoř, by se měl přibližovat deklaraci na etiketě. Jenže ve dvou případech tomu tak nebylo… Sklepní svícen červený je sice i na obale označený jako »ovocné víno polosladké«, nicméně do téhle kategorie podle vyhlášky těžko zapadá. Už jen deklarací 10 % alkoholu na etiketě vyhlášku nesplňuje, protože ovocná vína polosladká musí obsahovat minimálně 11 % alkoholu. Laboratoř navíc zjistila, že skutečný obsah alkoholu u tohoto alkoholického nápoje je pouhých 8,87 %. Ani s přihlédnutím k 1% odchylce výrobce slib na etiketě nesplňuje. A hodnota neodpovídá ani méně sladšímu ovocnému vínu stolnímu, které musí obsahovat alespoň 10 % alkoholu. Víc alkoholu, než je deklarace na etiketě, má zase nápoj Červené. Na etiketě má uvedeno 9,5 %, laboratoř však ve skutečnosti naměřila vyšší obsah – 10,24 %. Vyhláškou povolená odchylka je u této kategorie alkoholických nápojů +- 0,3 %.

    Není červené jako červené.
    Autor: Blesk.cz

  • 7.

    Tajně mok dobarvuje!

    Zajímalo nás, zda si výrobci nepomáhají syntetickými barvivy. Zatímco u révov ý c h vín to není povolené, u ovocných vín a ostatních alkoholických nápojů to zakázané není. Jenže přídatné látky v podobě umělých barviv musí být uvedené i ve složení... Všechna vína ani nápoj Gajdošovo červené, který má ve složení uvedené pouze přírodní barvivo, žádná syntetická barviva neobsahovala. U Sklepního svícnu laboratoř objevila tři syntetická barviva, která ale výrobce přiznává ve složení. Do křížku s legislativou se ale dostává výrobce alkoholického nápoje Červené. Ve složení uvádí pouze přírodní barvivo karamel. Jenže laboratoř u něj zjistila dvě syntetická barviva – E122 a E133 – brilantní modř, která patří mezi kontroverzní éčka.

    Není červené jako červené.
    Autor: Profimedia.cz

    Aby červené bylo červené

    E102: Tartrazin je umělé žluté barvivo, které může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí, což musí být vždy uvedeno na obalu potraviny s výjimkou alkoholických nápojů.

    E122: Jde o umělé barvivo zvané azorubin. Na obalu potraviny musí být uvedeno, že může způsobovat hyperaktivitu u dětí (upozornění se neuvádí v případě alkoholických nápojů).

    E131: Patentní modř V se jako syntetické barvivo používá při výrobě žvýkaček, sladkostí a nealkoholických a alkoholických nápojů.

    E133: Brilantní modř je sice schválené potravinářské barvivo, ale je u něj podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) stanoven tzv. akceptovatelný denní příjem (hodnota ADI), a to ve výši 6 mg/kg tělesné hmotnosti. Nalezené množství barviva v nápoji Červené se vešlo do povoleného limitu.

  • 8.

    Révová vs. ovocná

    Víno je výrobek získaný výhradně úplným nebo částečným alkoholovým kvašením čerstvých, rozdrcených nebo nerozdrcených vinných hroznů či hroznového moštu. Obsah alkoholu mívá od 8,5 % do max. 15 %.

    Ovocným vínem se rozumí nápoj vyrobený alkoholovým kvašením šťávy z ovoce, s výjimkou hroznů révy vinné, kterou je možno před kvašením upravit přídavkem vody a cukru. Dělí se na stolní, polosladká, dezertní (s přídavkem cukru a lihu), dezertní kořeněná a perlivá.

    Není červené jako červené.
    Autor: profimedia.cz

    Fotogalerie
    11 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

Prazak65: Noviny jsem četl, neví někdo v kterém obchodu se dá sehnat vítěz testu? Chtěl jsem ho koštnout.

(21. 01. 2017 15:27)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy