25. září 2018
Svátek slaví Zlata, zítra Andrea

Spotřebitelský test vinných klobás: Sváteční lahůdka připomíná levné párky

/
  • Spotřebitelský test vinných klobás: Sváteční lahůdka připomíná levné párky.
    17. února 2017 ● 05:00
     

    Vinná klobása patří zvláště pro svou sezonnost mezi slavnostní jídla. Jenže výsledky našich testů ukazují, že spíš než sváteční lahůdku připomínají svou kvalitou levné párky, které pohromadě drží éčka. Navíc některé nejsou ani z poloviny masové!

  • 1.

    Vinné klobásy

    Vinná klobása je tradiční česká uzenina, která je příbuzná bavorské bílé klobáse. Její kvalita byla v druhé polovině 20. století dána československými státními normami. Dnes ji ale žádná vyhláška neurčuje, takže je čistě v režii výrobců…

    Test Blesku - vinné klobásy

  • 2.

    Masová? Ani z poloviny!

    Vinná klobása nemůže být stoprocentně z masa, protože má specifickou recepturu. Kromě masa obsahuje i veku či žemli, která se namáčí do mléka, a samozřejmě bílé víno.

     

    Dalšími důležitými přísadami jsou muškátový oříšek a květ a citronová kůra. Podle původní receptury z 20. let minulého století obsahovala vinná klobása okolo 67 % masa – zhruba 52 % vepřového a 15 % hovězího.

     

    Nejvíce se této tradici přibližovala klobása Baroni, která obsahuje 47 % vepřového a 14 % hovězího a ze všech výrobků má i nejvíc masa. Ani z poloviny nebyly masové tři klobásy: vinná klobása od Smíchovských uzenin (48,4 %), Vinná klobása smetanová (46,9 %), která měla z tradičních nejméně masa, a Krůtí vinná klobása (39,1 %), která měla ze všech masa nejméně, a přitom byla nejdražší.

     

    Všichni výrobci splnili, co slibovali na etiketě. Až na jednoho. Vinná klobása Globus má na etiketě celkový obsah masa 75 % , laboratoř ale naměřila »jen« 69,1 %. Naměřená hodnota se ale vejde do analytické odchylky, takže deklarovaný obsah výrobce splňuje. Ale jen tak tak…

    Vinná klobása smetanová

  • 3.

    Bez vína to nejde!

    Jak už název klobásy napovídá, jednou ze zásadních ingrediencí je bílé víno. Podle dřívějších norem se do nich přidávalo okolo 2,5 % vína. Námi testovaní výrobci deklarovali od 2 % do 6 %, pouze jeden obsah vína tajil, a sice výrobce Krůtí vinné klobásy.

     

    Pozitivní zprávou je, že ve všech klobásách víno bylo! Bohužel v současné době nelze přesně ověřit, zda výrobci dodrželi množství, která deklarovali. Jak při výrobě, tak i při skladování může dojít k menším ztrátám, a navíc se jedná o velmi malé obsahy, což měření komplikuje.

     

    Kromě dvou klobás značky Globus a Baroni, které měly podíl vína 5 a 6 %, všechny ostatní obsahovaly éčka, z nichž některá slouží jako náhražka vína (např. kyselina citronová a její soli).

    Baroni Lahůdková vinná klobása

     

  • 4.

    Kvalita je na výrobci

    Současná legislativa dává výrobcům v receptuře vinných klobás volnou ruku. Zatímco dříve byla výroba klobásy svázána normami, dnes je jejich kvalita různorodá.

     

    Klobásy mohou být plné éček, jako jsou stabilizátory, zahušťovadla nebo i zvýrazňovače chuti, a masové nejsou ani z poloviny. Z devíti námi testovaných klobás se bez přídatných látek (éček) obešly jen dvě – vinné klobásy značky Baroni a Globus.

     

    Zvýrazňovač chuti a vůně glutamát sodný (E621), který je charakteristický masovou chutí a jehož pomocí si výrobce uměle pomáhá k lepší chuti, obsahovala pouze jediná vinná klobása od Smíchovských uzenin.

    Kratochvíl Vinná klobása

  • 5.

    Základem je kvalitní maso

    Obsah masa není jediným důležitým parametrem. O tom, jak dobrá vinná klobása je, rozhoduje i kvalita masa, kterou lze hodnotit podle obsahu tzv. čistých svalových bílkovin.

     

    Jejich množství vypovídá o tom, kolik libového masa do klobásy bylo přidáno. Ačkoli ve vyhlášce není žádná zmínka o minimální hodnotě tohoto parametru, v našem testu bylo rozmezí od 6,33 % do 9,4 %.

     

    Nejvíce čistých svalových bílkovin měla vinná klobása značky Baroni. Nejméně libového masa dal výrobce do Vinné klobásy smetanové.

    Baroni Lahůdková vinná klobása

  • 6.

    Lžička soli v porci

    Bez soli se tělo sice neobejde, ale v současné době ji přijímáme hodně v potravinách, ve kterých to většinou nečekáme – např. v pečivu nebo masných výrobcích. Výjimkou nejsou ani vinné klobásy.

     

    Podle výsledků laboratoře obsahovaly soli od 1,48 % do 2,01 %. Nejméně slaná byla klobása značky Globus, nejvíce soli měly výrobky od Smíchovských uzenin a Kosteleckých uzenin (plánská).

     

    Pokud byste si dali 200 g té nejslanější klobásy, snědli byste tak naráz 4 g soli, což je necelá lžička. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) bychom ale měli denně zkonzumovat okolo 5 g soli, což je jedna lžička.

     

    Ve skutečnosti ale denně spořádáme trojnásobek! Přesolování škodí. Nadměrné přesolování může ohrožovat naše zdraví. S nadměrným příjmem soli souvisí vznik vysokého krevního tlaku, který může vést k poškození ledvin.

    Přesolování navíc může způsobit i rakovinu žaludku a souvisí i s obezitou. Pokud jíme hodně slaných jídel, máme větší žízeň, a jestliže sáhneme po slazených nápojích s vysokým obsahem cukru, pak si zaděláváme na kila navíc.

    Vinná klobása Globus

  • 7.

    Maximální tuk

    Na etiketách se kromě průměrného obsahu tuku (který je uvedený ve výživové tabulce) můžete setkat i s jeho maximální hodnotou. Dříve byl tento údaj povinný, ale od minulého roku již být nemusí.

     

    U jedné klobásy je ale rozdíl mezi maximální hodnotou a průměrnou hodnotou příliš vysoký. CZ15 Vinná klobása plánská má průměrný obsah na etiketě 22,1 % (ve skutečnosti 21,1 %), ale maximální hodnotu má deklarovanou 33 %.

     

    „Tento rozptyl je značný a je v rozporu s odchylkami stanovenými v doporučení pro dozorové orgány,“ upozorňuje Jan Pivoňka z laboratoře Eurofins.

     

    Nicméně je výjimka, že pokud to není technologicky možné, jsou povolené větší odchylky, což se posuzuje individuálně. V praxi ale tučnost vinných klobás lze udržet, takže se výrobce maximální hodnotou zřejmě jen »sichruje«.

    CZ15 Vinná klobása plánská

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 4

bullshit: Nám slušným cca 30%............to je dost dobrý : O)

(06. 03. 2017 18:02)

MIRUNKA: SKALIČAN Nejlepší vinná klobása

(02. 03. 2017 21:12)

sandokan500: My si děláme doma svojí podle Československych statnich norem a to je pochutnáníčko.Samozřejmě maso,vino,domácí houstka a kořeni.Nic víc nic miň.Žádné Ečka dochucovadla prostě nic.Návštěva se ptala kde jsme ji koupili.Nechtěli věřit,že si ji děláme sami.Tak jsem jim ukazal knihu z receptama.Koupili si ji taky a od té doby nekoupili deko uzeniny.Vyplati se to,protože vite cosi dotoho dáte.

(21. 02. 2017 00:01)

pepen: Výrobci uzenin v České republice jsou největší zloději a podvodníci-jako se vším!!!Nevěřím už jim ani pozdrav!!!Češi mají keci na Cikánskou komunitu-myslím si že bohužel už to není dávno pravda !!!!Češi vedou na plné čáře-co se týče podvodu,zlodějin a tunelování!!!Předvedli nám to od roku 1990 politici a rádoby podnikatelé-měli by je to učit ve školách ,aby věděli jací Češi dokáží být zloději a podvodníci!!!!Nám slušným cca 30% Čechům se omlouvám !!!Je to odporné co se z lidí stalo za zrůdy-jdou přes mrtvoly!!!!!! Jenom doufám,že jim to štěstí nepřinese /viz pan Gross/!!!

(20. 02. 2017 19:36)
Zobrazit celou diskusi

Koupit kompletní
výsledky testu

Koupit kompletní výsledky testu 16 Kč