I když se herečka vrátila po operaci prsu na jeviště a dokonce natočila pár televizních filmů, myšlenky na krutou nemoc se jí opět vrátily. „Martu trápí, že jí otéká ruka. Po léčbě rakoviny prsu se to už nikdy nedá do pořádku,“ prozradila Nedělnímu Blesku jedna z hereččiných kamarádek s tím, že Marta musí na ruce nosit stahovací obvaz.

Sama herečka se nechtěla ke svým zdravotním problémům vyjádřit. „Necítím potřebu o tom mluvit, děkuji za zájem,“ vzkázala Vančurová. Před necelými deseti lety, brzy po operaci prsu, byla podstatně sdílnější. Byla jednou z mála celebrit, které se nezdráhaly o rakovině hovořit. Zapojila se dokonce do sdružení Mamma Help, aby pomáhala stejně postiženým ženám.

Fotogalerie
2 fotografie

„Ženy tam mohou přijít a třeba se jen vypovídat. Asi rok jsem pomáhala, ale pak mě to začalo unavovat,“ přiznala tehdy Marta Vančurová. Jenže pobyt mezi onkologickými pacientkami začal být pro herečku tíživý. „Práce pro sdružení mě vracela zpátky a já už se vracet nechtěla. Chtěla jsem hrát,“ přiznala před pěti lety Marta. Její sny se dosud vyplnily jen částečně.

Vidět ji můžete v Mumraji

Nedělní Blesk Martu vyfotil, jak odchází spokojená a šťastná z pražského Divadla na Vinohradech po představení Mumraj. Mluvit o sobě ale nechtěla. Právě Mumraj je momentálně jediná hra, v níž mohou fanoušci na Vinohradech Vančurovou vidět. Marta se musí šetřit. Oteklá ruka bolí, obvaz je nepříjemný a tlačí.

I když se jinak tělo dalo po náročných chemoterapiích dohromady, poruchu lymfy zřejmě nikdo nikdy nevyléčí. Možná i proto se herečka straní společnosti. Mimo řídké pracovní příležitosti oblíbená herečka téměř nikam nechodí. Myšlenky na prokletou rakovinu jsou stále živé a pořád se vracejí. Znovu udeřit může kdykoli…

 


Kdo je Marta Vančurová?

Marta Vančurová hrála v seriálech a filmech jako Jana Eyrová, Inženýrská odysea, Synové a dcery Jakuba Skláře, Milenci v roce jedna, Stíny horkého léta, Smrt krásných srnců, Bolero. V době, kdy lékaři Vančurové oznámili strašlivou diagnózu, prožívala velmi těžké období. Po téměř pětadvacetiletém manželství křehkou herečku totiž nečekaně opustil kameraman Jan Malíř, s kterým má syna Jana. A Vančurová se s jeho drsným odchodem velmi dlouho nemohla psychicky vyrovnat.