Takže, co udělal strašlivého deník Blesk? Zveřejnili jsme fotografie obviněného vrcholného politika Davida Ratha a jeho kumpánů, které byly pořízeny vězeňskou službou při jejich přijímání do vazby. Kdo četl jen kritiku našich novin a neviděl fotky, o něž jde, musel nabýt dojmu, že šlo o fotky nahých vězňů. Přitom se jedná o portréty, které by se daly použít do občanky. Jen výrazy jejich tváří byly přiměřené situaci...

Podstatou té kritiky je tvrzení, že jsme vědomě otiskli kradené fotografie. Nedělám si iluze o tom, že náš zdroj, jehož identitu rozhodně nebudeme potvrzovat, překročil pravidla své instituce. O tom, zda přímo porušil zákon, ať se přou právníci. To je ale zodpovědnost jeho, nikoli naše. A zejména je to zodpovědnost vězeňské služby, že má děravý systém a že takové fotografie mají v počítači stovky či tisíce jejích zaměstnanců.

Ty fotografie neublížily a nepřitížily nikomu a ničemu. Za jejich zveřejněním si stojíme. Prostě proto, že se zabýváme zveřejňováním a nikoli utajováním. To je naše práce. A je zcela nesmyslné pitvat etickou stránku tohoto případu. Taková rádoby etika je klackem na svobodná média.

Opravdovou záhadou je, proč nikoho nezajímá, že z policie unikají odposlechy telefonů, což je skutečně flagrantní zásah do soukromí obviněných. Není přitom vinou žádného novináře, že tyto odposlechy zveřejňuje. A vůbec není etickým problémem na straně novinářů, že tyto odposlechy jsou kradené příslušníky bezpečnostních složek, kteří nemají elementární loajalitu vůči svému státu. Novináři ať zveřejňují nadále to, co jim přijde pod ruku. Když si necháme vnutit tento absurdní pocit viny, tak zradíme vlastní profesi, jejímž základním principem je otevřenost vůči čtenářům a divákům.

Milí hlasatelé morálky, pořádejte si nadále své směšné etické panely a rozhodně si ani na chvilku nepřipusťte, že tím sloužíte někomu, komu se taková kampaň hodí do krámu. Zabývejte se hrozivými činy Blesku od rána do večera a třeba pukněte tím svatým rozhořčením a nechte se dojmout svou mravností. Kdyby vám opravdu tak záleželo na etice, museli byste se od rána do večera ptát, kde se berou všechny ty odposlechy, které s chutí čtete.

Zdraví vás Blesk. Jsme celkem pyšní na to, co děláme.