Do konce semifinálového duelu mezi korejskou Sim A Lam a Němkou Brittou Heidemannovou zbývala jediná vteřina.

Stav byl 5:5 což byla výhoda pro Korejku, protože Němka musela bezpodmínečně útočit, pokud by se tak nestalo, musela by se smířit s bojem o bronzovou medaili.

V hale by se dalo napětí krájet. Časomíra se rozběhla a soupeřky se zasáhly zároveň a stav utkání se neměnil. Napínavý souboj pokračoval dál.

Rozhodčí nepochopitelně vrátili čas

Sim A Lam si stěžovala na postavení Němky, zdálo se jí, že stojí moc blízko. A pak to přišlo! Němka zaútočila, přišel další souboj, na ukazateli svítilo skóre 5:5 a čas vypršel. V tuto chvíli měl zápas skončit a do finále měla postoupit Korejka. To se ale nelíbilo rozhodčím, kteří do zápasu opět zasáhli.

Z nepochopitelných důvodů byl čas vrácen o další vteřinu zpět. Korejka začala protestovat, trenér korejské šermířky divoce gestikuloval a mával rukama na všechny strany. 

Heidemannová využila nabídnuté šance, zasáhla rozhozenou Korejku a šla do finále. Korejský trenér okamžitě vyjel po rozhodčích, ale nebylo mu to nic platné. 

Protest nebyl nic platný

"Korejskému trenérovi se není třeba vůbec divit, není možné, aby padly dva společné údery za vteřinu," okomentoval situaci spolukomentátor České televize Oldřich Kubišta.

Korejská výprava ihned podala protest. Šermířky nervózně postávaly na planši a čekaly, až rozhodčí rozhodne. Verdikt padl za dlouhých třicet minut a poslal do boje o zlato Němku.

Korejka se po verdiktu sesypala

Po rozhodujícím verdiktu se Korejka psychicky sesypala. Rozhodčí ji právě připravili o nejlepší výsledek v její kariéře. S hlavou v dlaních seděla Korejka několik desítek minut na olympijském kolbišti a plakala, nemohla pochopit tento nespravedlivý verdikt.

"Není to spravedlivé, ten úder přišel po uplynutí doby, měla jsem vyhrát já," řekla listu Guardian zdrcená Korejka. 

Několik minut na to nastoupila Korejka k souboji o bronz se světovou jedničkou Sun Jü-ťie. Nakonec podlehla, i když ji za medailí hnala vyprodaná aréna.

Fotogalerie
5 fotografií