Vánoční večírky, dárečky nebo dokonce kapři. S něčím z toho může počítat většina zaměstnanců. Horší už to je s penězi.

Pod stromeček peníze? Ne!

Více než třetina firem, které Blesk oslovil, měla o třináctém platu nebo vánočních odměnách jasno. „Nemáme, nedáváme, nevyplácíme,“ říkali shodně mluvčí především těch největších firem. Ale zároveň většinou rychle doplnili, že jejich firmy odměny vyplácí ročně, čtvrtletně nebo individuálně podle dosažených výsledků. „Odměny zaměstnanců ČEZ nejsou vázány na Vánoce, naši zaměstnanci jsou odměňování průběžně na základě individuálního pracovního výkonu a také podle toho, jak se daří celé firmě,“ říká Ladislav Kříž z ČEZ.

„Třináctý plat nemáme. Měsíců v roce je totiž jen dvanáct,“ řekl Radim Jančura ze Student Agency. Zaměstnance ale podle něj jeho firma motivuje v průběhu roku. Jinde zase šéfové firem otevřeně přiznali, že výsledky nebyly takové, aby se mohlo něco vyplácet. Například podle Bohumila Volfa ze společnosti Nowaco letos zákazníci bojovali o každou korunu obratu, a tak Nowaco v rámci úsporných opatření nebude vyplácet žádné 13. platy ani vánoční prémie. Jinde sice možná nešetří a pěkné vánoční bonusy si nadělí, ale raději o tom mlčí. Je to prý natolik interní nebo citlivá záležitosti, že o ní raději nemluví.

Podívejte se na velkou tabulku vánočních odměn

Někdo naděluje dvakrát

A to nejlepší na konec. Třinácté platy i vánoční odměny ještě pořád existují a zaměstnanci některých firem je dostanou! „Zaměstnanci Siemens mají pravidelný finanční bonus, který je vyplácen na základě osobního hodnocení jednou ročně, v prosinci. Jeho výše často násobně překračuje úroveň základního platu,“ říká Pavel Kaidl.

A letos podle něj bude Siemens nadělovat dvakrát. „Zaměstnanci dostanou finanční dárek ještě v lednu. Půjde o jednorázovou částku jako poděkování za jejich pracovní nasazení během světové hospodářské krize,“ dodal Kaidl. Radost z výplaty můžou mít i zaměstnanci závodu Dura Automotive. Tenhle výrobce karosářských dílů pro auta totiž dokonce vyplácí 14. plat! „Závody Dura Automotive CZ v Blatné a ve Strakonicích vyplatí jako 14. mzdu svým zaměstnancům 50 % průměrné měsíční mzdy,“ uvedl Milan Burget.