Nedotáčivý smyk

Při takovém smyku opisuje osa automobilu oblouk podstatně většího poloměru, a proto vůz nedostatečně zatáčí. Zde platí pravidlo ubrat plyn a hlavně, nepoužívat brzdu!

Jak ho zvládnout krok za krokem:

- Okamžitě uberte plyn a volantem vyrovnávejte auto, aby zůstalo na silnici. Sledujte směr jízdy.
- Stlačte spojku (přední náhon)
- V žádném případě nebrzděte!

Přetáčivý smyk

Když se auto začne točit kolem své osy, tedy když dostanete takzvané hodiny, je potřeba točit volantem proti zadní části vozu a nebrzdit, ale sešlápnout spojku. Používejte jedině levou nohu. Má to dobrý důvod. Pokud byste zůstali po smyku stát například uprostřed vozovky nebo v protisměru, a neměli jste vyšlápnutou spojku, mohl by zhasnout motor. Rozehřátý nemusí vždy rychle naskočit a od katastrofy by vás dělily jen vteřiny. Abyste mu předešli, vjíždějte do zatáček pomaleji než za sucha. Ještě před zatáčkou uberte plyn, jemně a plynule točte volantem, nebrzděte. Plyn začněte přidávat opatrně až v druhé části zatáčky.

Jak ho zvládnout krok za krokem:

- Dejte nohu z plynu. V žádném případě nikdy nebrzděte!
- Sešlápněte spojku (přední náhon) a nechte ji sešlápnutou, dokud smyk nezvládnete vyrovnat.
- Pokud se při smyku „zadek“ auta natočil na pravou stranu, točte volantem doleva. Když se zadní část točí na levou stranu, stáčejte volant doprava. Dráha vozidla se tímto vyrovná a měli byste se udržet na cestě.

Desatero zodpovědného řidiče

1. Neupravujte si vlasy, netelefonujte, zpětné zrcátko neslouží k tomu, abyste si kontrolovali jak vypadáte, protože právě nepozornost je jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod.

2. V žádném případě nepijte alkoholické nápoje předtím než si sednete za volant.

3. Volant držte oběma rukama ve známé pozici „za deset dvě“. Lehce se může stát, že autem vjedete do jámy na cestě a nemusíte volant jednou rukou udržet.

4. Ani snídat za volantem nebo si vychutnávat zaslouženou ranní kávu nedoporučujeme. Stačí sekunda, nová skvrna na vašem novém svetru, chvilka nepozornosti a budete muset zaplatit víc než jen za čistírnu.

5. Přizpůsobte jízdu vaším schopnostem podmínkám na cestě. Pokud si netroufáte na rychlou jízdu, nebo právě hustě sněží nebo prší, jeďte pomaleji.

6. Dodržování rychlosti by mělo být samozřejmostí.

7. Občas si zopakujte pravidla silničního provozu. Všimli jste si třeba, že nejvyšší povolenou rychlostí ve městě není šedesátka? Taky většinou začátkem nového roku se novelizuje zákon, a víte přeci, že neznalost neomlouvá.

8. Když máte dítě, pozor na neustálé otáčení se k němu. Pokud máte autosedačku „vajíčko“ a umíte vypnout airbag, dejte dítě vedle sebe na přední sedadlo. Se staršími dětmi jezděte nejlépe ve dvou.

9. Dodržujte termíny pravidelných servisních kontrol.

10. Nezapomeňte na včasnou výměnu pneumatik letní – zimní a obráceně. Správné obutí vozidla je stejně důležité jako to vaše.