Přívětivý bezdomovec Václav Šíma u Hlávkova mostu v Praze zachránil už několika lidem život tím, že včas přivolal pomoc, když se tyto osoby ocitly ve Vltavě. Bezohlednost některých lidí ale nezná mezí, a tak do místa jeho příbytku, kde žijí ještě další lidé bez domova, přišel během noci na začátku srpna opilý muž s pistolí.

Václav žije se svým věrným kamarádem, kterým je sedmiletý pes Astor. „Ten muž se ptal, kolik je tady psů. Říkám, že jenom jeden. On pak šel dál, já jsem toho využil, vzal jsem psa a přeskočil zábradlí,“ uvedl pro Blesk.cz Václav Šíma, že raději pro bezpečnost svoji i Astora obydlí dočasně opustil.

Agresor se měl podle informací, které pan Šíma poté zjistil, ještě před samotným vstupem do obydlí bezdomovců u Hlávkova mostu dopouštět výtržnictví u nedaleké stanice metra Vltavská. Kdosi měl dokonce slyšet výstřely, podle kterých rozpoznal plynovou pistoli.

Poslechněte si rozhovor s bezdomovcem Václavem:

Bezpečně se necítí

„Já už tady takových příhod zažil vícero. Ale že bych byl úplně klidný, říct nemůžu. Stát se může cokoliv. Měl bych sice kam jít, ale bohužel bych tu musel zanechat psa, a bez psa prostě ne,“ popsal po nepříjemné události Václav Šíma, který odmítá, že by k podobným situacím docházelo kvůli jeho medializaci. „Já to tak necítím. Dělám průvodce v Pragulicu, na internetu máme každý profil, jsem mediálně – dá se říci – známý. Už mnoho let se o mně ví, kdo jsem a kde jsem,“ dodal bezdomovec.

Václav Šíma naopak popsal také situace příjemnějšího charakteru, kdy za ním lidé jen tak přišli, že mu chtějí pomoci. „Přinesli mi věci pro psa, přijeli s nákupem. Bylo to od lidí hezké jako poděkování,“ dodal usměvavý muž od Hlávkova mostu.

Podívejte se, jak Václav Šíma pod Hlávkovým mostem bydlí:

Fotogalerie
25 fotografií